luni, 6 septembrie 2010

Guest Post: Machete (2010)

* pentru ca ne place sa ne tinem cititorii aproape l-am invitat pe tovarasul nostru Ovi Sîrb sa va povesteasca despre ultimul film al lui Rodriguez, in calitate de fan declarat al regizorului mexican.

"Machete nu scrie recenzii de film."

rating: Collectable

Ridicolul e o artă, iar Robert Rodriguez e artistul suprem. A dovedit-o în trecut, începând cu From Dusk Till Dawn, continuând cu Once Upon A Time in Mexico şi culminând cu Planet Terror. Machete e cireaşa de pe mort, fiind un film care nu se ia foarte tare în serios, oferind totul, de la violenţă în exces la gadgeturi ridicole (video-staţii de poliţie, laptopuri şucare), de la maşini tunate la gagici goale (inclusiv, atenţie, Lindsay Lohan şi Jessica Alba!), de la maţe la Steven Seagal.

Nu o dată, pe parcursul filmului, m-am gândit că tot ce a lipsit din The Expendables s-a regăsit în Machete: replici "one-liner" cu adevărat de râs (vezi "Machete don't text"), muzică "de deşert", pe Danny Trejo, Steven Seagal şi Robert de Niro. Plus femei. Dacă Expendables a fost un mare şi lung (şi mişto, să nu uităm) festival al cârnaţilor, Machete ne aduce pe ecran, în câteva momente de respiro, picioare, funduri şi sâni (moment în care va trebui sã repet: Lindsay Lohan şi Jessica alba afişează multă piele).

Povestea filmului e aceeaşi din trailerul fals din 2007: Machete (Danny Trejo), un mexican uriaş, e angajat să asasineze un senator, dar este trădat de însuşi angajatorul lui. Machete caută, apoi, răzbunare. Machete nu trimite SMS-uri. De aici, povestea merge ca majoritatea filmelor lui Rodriguez: eroul omoară tot ce-i stă în cale, cu foarte mult stil şi într-un mod care dă perfect, vizual vorbind, pe ecran, însă e mânat de dreptate şi sentimente.





Atmosfera filmului e cea de Grindhouse, lucru normal, ţinând cont de faptul că Machete e, în esenţă, un spin-off al producţiei duble din 2007. Coloristica, muzica şi actorii duc filmul spre "badass" (habar n-am cum aş putea traduce cuvântul ăsta în română, păstrând însă şi sonoritatea şi însemnătatea lui), în timp ce momentele în care imaginea tremurã uşor atunci când se trage cu arma, momentele în care scena e "tăiată" poate doar cu o jumătate de secundă prea devreme şi micile artefacte artificiale de pe peliculã formează nişte mici imperfecţiuni genial gândite, a căror sincronizare şi poziţionare e perfectã. Rodriguez e un regizor inconfundabil.

Ca cinefil, fan al filmelor de autor în general şi al filmelor lui Rodriguez în particular, nu am putut decât să mă bucur ca un copil care şi-a descoperit motocicleta sub pomul de Crăciun la vestea cã Machete vine şi în cinematografele româneşti. De la mine primeşte nota 10 din 10, pentru că mi-a dat exact ceea ce mi-a promis, nici mai mult, nici mai puţin. Dacã mai apar şi cele două sequeluri (anunţate, mai în glumã, mai în serios, la sfârşitul filmului) voi fi un om fericit.

Ovidiu Sîrb

Trailer

12 comentarii:

  1. Ah, am uitat să scriu: Danny Trejo are 66 de ani. Şaizeci şi şase! Iisuse Ţestoase!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ovi: lol. cu 2 ani mai batran ca Stallone.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi-a placut mult. A corespuns cu asteptarile mele. (Desi o fatuca din sala care clar nu-si facuse temele zicea ca e cel mai prost film pe care l-a vazut vreodata)Si eu sunt o mare fana Rodriguez. E un maestru. Abia astept Machete Kills si Machete Kills Again!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru o categorie mare de cinefili ultimul film al lui Robert Rodriguez va parea o gluma proasta. Pentru o categorie mai mica de cetateni ai Cinema City-ului va fi o gluma proasta..facuta bine. Dar pentru un segment destul de important de public Machete va deveni filmul anului. Deci cui ar putea sa-i placa Machete:

    - celui care s-a intrebat cel putin odata de ce un regizor competent nu face filme B
    - generatiei 90 care a crescut cu video-ul sub teleu si cu abonament la videoteca
    - barbatilor care zambesc cand vad sangele tasnind irealist dintr-o rana la genunchi.
    - adoratorilor lui Steven Segal care i-au vazut toate filmele. De mai multe ori.
    - fan-clubului Jessica Alba. Si celor care gugalesc de 2 ori pe zi "Jessica Alba's tits".
    - celor care stiu cine este Cheech.

    De ce le-ar place astora Machete:
    - in primul minut 4 oameni sunt decapitati.
    - pe Machete il chema Machete si in buletin. Si Cortez.
    - Machete e ca un Terminator mexican trimis din trecut.
    - villain-ii sunt chiar rai. Foarte rai.
    - e ca un burrito, are de toate: staruri internationale, replici cheesey, violenta, sange si multi mexicani cu masini tunate la greu.

    Mie mi-a placut :).

    RăspundețiȘtergere
  5. nue țîțele lu' lohan acolo, e body double, gen

    RăspundețiȘtergere
  6. @richie: io ştiu cine e Cheech, btw :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @de ce?: o fi dublă în apă, da' e şi chiar ţâţele lui Lohan, în biserică.

    RăspundețiȘtergere
  8. Filmul Anului! Pentru ca n-a fost sa fie "Grindhouse" si nu doar pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am lipsit de la lectura acestui blog ceva timp oricum am dedus ca nu e scriitura lui Lucian ori Richie dar asta nu inseamna ca Ovi ma dezamageste ba chiar dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.