joi, 9 septembrie 2010

Frozen (2010)

rating: Brainwash

Daca planuiti sa mergeti iarna asta la ski poate n-ar trebui sa vedeti Frozen. Ar fi ceva asemanator cu vizionarea Blair Witch Project inainte de a pleca-n Padurea Baciu pentru a petrece noaptea de zanziene. Bine, poate nu chiar atat de extrem, dar pe-aproape. In fine, eu cand l-am vazut mi-am amintit de Muntele Mic si acea plimbare cu telescaunul pe care am facut-o singur si care a durat vreo 40 de minute. A inseamnat sa urc vreo 3,5 km cu diferenta de nivel de 800 de metri printr-un peisaj ce varia de la ceata cenusie si apocaliptica la cel mai albastru si senin cer vazut vreodata in varful unui munte. Dar, singur, alea 40 de minute mi-au trecut tot felul de idei prin cap, in timp ce-mi inghetau mucii, manusile, picioarele si ma intrebam ce mama naibii as face daca se opreste generatorul si raman suspendat la 10 m deasupra pamantului si la minus 15 grade in toiul iernii. Raspunsul poate fi chiar in acest film al lui Adam Green, un mic indie care desi nu e foarte grozav a starnit vorbe de bine si circula pe la festivalurile horror.

In Frozen, trei persoane, un tip cumsecade impreuna cu iubita si cel mai bun prieten, urca la ski cu telescaunul. Lacomi ca toti pasionatii de sporturi extreme isi zic la finalul zilei, inainte de inchidere, ca s-ar mai da o tura si-l spaguiesc pe mecanic sa-i lase sa urce din nou in varf. Evident ca ceva merge prost, mecanicii se schimba, uita ca mai sunt oameni pe telescaun si opresc instalatia. Premiza pentru inca o ora de film din categoria thriller tensionant cu niste oameni aflati la inaltime. Tensionant in ideea ca abia astepti sa se termine. Esti ferm convins ca cineva o sa fie ranit, cineva o sa moara si cineva o sa supravietuiasca. Sau poate nu. Poate o sa moara toti. Ori poate niciunul si vor fi salvati in extremis. Oricum sunt lucruri de invatat din filmul asta si anume: sa nu-ti pierzi manusa, sa nu faci pe eroul si intotdeauna sa-ti iei telefonul la tine. Iar cel mai important lucru ar fi: sa nu sari dracu de sus ca-ti rupi picioarele si te manca lupii sub ochii tovarasilor tai si vor fi marcati pe viata daca scapa. Nu, nu e spoiler intrutotul. In fine filmul nu exceleaza la capitolul interpretare dar macar lupii nu sunt CGI.

Nu stiu care-i scopul acestui film. Probabil se adreseaza schiorilor blatisti care nu platesc telescaunul aratandu-le ce patesc 'hotii', habar n-am. Ce ma roade insa e faptul ca putea fi mai bun daca era lipsit de cliseul asta al fetei nepricepute care strica vacanta unor vechi prieteni pentru a justifica un conflcit ulerior, sentimentul de vinovatie etc.. O fi fost un pic de panica si-n mintea regizorului de a fost necesar sa recurga la tertipurile cunoscute ale intrigii de supravietuire in loc sa-si permita o completa iesire din cutie cu ceva profund radical. Poate in sequelul Frosty...
Trailer

3 comentarii:

  1. ;))funny, chiar azi noapte l-am digerat, surprinzator am extras ceva enzime, intr-adevar blonda impreuna cu replicile ei strica multe pe langa vacanta, dar tipa a avut o scena in care a jucat destul de bine (monologul legat de familia ei)...clar n-am sa ma urc in telescaun prea curand :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazand ora comentariului imi vine sa cred ca ne-am uitat deodata :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu tot aseara l-am vazut :). Chiar mi s-a parut bunicel pentru un film de categorie B si nu atat de visceral incat sa dea in penibil.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.