vineri, 20 august 2010

Amatori

DIN ARAD

Am si uitat de cati ani scriu pentru editia locala 24 FUN. Si am mai uitat ceva: ca ghidul ghidus apare si in Arad, nu doar in Timisoara. Spre rusinea mea nu m-am invrednicit pana acum sa scriu despre evenimentele de cinema care se intampla in orasul vecin, "prieten si rival". Si chiar se intampla. M-a asigurat Gabriel Gorgan, coordonator proiecte WWMP, căruia îi cedez spaţiul de mai jos să vă spună ce şi cum:

"1,3 megapixeli la una bucată telefon ori un aparat foto luat la ”super promoţie” pot face din oricine un mic regizor. O cameră video deja te umple de curaj iar ”iutubul” te provoacă. Dupa cîteva click-uri, on-line-ul te umple de steluţe, tag-uri şi comment-uri dintre cele mai diverse. Dacă te prinde creativitatea încerci un ”muvi meicăr” şi încet-încet te apropii de statutul unui mic regizor. Steluţele şi comment-urile te umplu de energie şi începi să-ţi asumi responsabilitatea unui creator de filme.

Cam aşa am putea descrie portretul unui tînăr internaut care se visează următorul Cristi Mungiu sau Cristi Puiu. Însă ce face el joi? Joi îşi culege laurii! Ne-am propus să adunăm aceşti tineri şi să le oferim ocazia de a se face văzuţi. De prieteni, colegi, apropiaţi ori simpli spectatori. Acestea sunt ingredientele serii de film amator din Arad (iniţiată în KF Arad, se va relua din toamnă într-un spaţiu surpriză).

Succesul evenimentului a generat A.F.F., singurul Festival de Film Amator din vest ţării. Pentru că ”iutubul” nu reprezintă o platformă compatibilă cu aspiraţiile unui viitor cineast am creat
WWMP Film unde orice creator amator poate interacţiona cu semenii săi şi, mai important, cu Publicul”.

Termenul "amator" a capatat la noi, nu stiu de ce, un sens peiorativ. Actiunea din Arad ne aminteste -ce bine!- de originea cuvantului (amare) ce descrie oameni care fac lucruri din dragoste. Fara de care, dupa cum stim, nimic nu e.

4 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.