sâmbătă, 31 iulie 2010

Raftul de cultura generala


Imi place sa citesc si ador sa vizionez filme. Dar cel mai tare imi place sa citesc despre filme. Intrucat Istoria cinematografiei de Tudor Caramfil e cam peste bugetul meu mi-a atras atentia colectia scoasa de Financiarul pe acelasi subiect, o trecere in revista a 100 de ani de cinematografie in 3 volume frumoase la 20 de lei bucata. Mi-am luat volumul doi in teste si ieri am citit toata ziua despre cinema-ul postbelic, despre Noul Val Francez, despre neorealismul italian, despre tot felul de regizori americani si europeni, ajungand la niste concluzii triste: 
  • am vazut doar un film de Jean Luc Godard si unul de Francois Truffaut, ambele sf (Alphaville si Fahrenheit 451) iar cei doi francezi sunt niste tatici in cinema;de rectificat aceasta scapare.
  • n-am vazut nici un film de Fellini sau M. Antonioni si doar unul de Pasolini. Cu Bertolucci si Sergio Leone stau mai bine..
  • trebuie sa mai imi fac timp pentru Ingmar Bergman si Hitchcock.. sa vad macar un sfert din filmografia lor (adica vreo 10 de la fiecare)
  • Stanley Kubrick e un geniu. Daca si-ar fi realizat visul (ecranizarea lui Napoleon Bonaparte) cred ca ar fi fost ceva epic..
  • Polanski e un geniu.
  • Tarkovski e un geniu.
  • cum de n-am gasit timp pentru filmele cu James Dean.
  • n-am vazut Samuraiul cu Alain Delon, pentru ce mai traiesc...
  • trebuie sa vad 3 filme monumentale de David Lean: Dr Jivago, The Bridge on the River Kwai si Lawrence of Arabia.
  • neaparat sa-l incerc pe Kenji Mizoguchi, e mult mai prolific si mai poetic decat Kurosawa.
  • si am o slabiciune pentru filmele alb-negru.
Ce-i misto la aceasta colectie e ca s-a ordonat pe regizori asa ca la fiecare ai cate 2 (sau 4) pagini in care e prezentata succint contributia la cinema, o mica biografie si cele mai reprezentative filme, ori cateva nume ce trebuie verificate.. Din cand in cand se mai analizeaza un gen de film si mai sunt si cateva capodopere descrise.. Nu e foarte stufoasa si nici nu abunda de informatii detaliate despre fiecare ci e doar o scurta trecere in revista.. E buna pentru amatori, cred ca imi iau si restul volumelor ca sa fie in biblioteca.

"Primul volum „FILMUL: De la origini la cel de-al Doilea Razboi Mondial“ urmareste dezvol­tarea spectaculoasa a industriei cinemato­gra­fice, de la cele dintai imagini in miscare, ob­ti­nute cu ajutorul opticii, pana la fascinante productii hollywoodiene ale cinematografiei interbelice. Capitole speciale, excelent documen­tate, sunt dedicate trecerii de la filmul mut la cel vorbit si aparitiei filmului color, musicalurilor sofisticate, primelor filme de groaza precum si starurilor care au creat roluri memorabile.

Al doilea volum „FILMUL: regizori, genuri, capodopere - cinematografia postbelica“, va propune sa va reintoarceti la „filmele noir“ si  filmele hollywoodiene din perioada postbelica, dar si sa descoperiti peliculele specifice cinema­tografelor europene sau asiatice. In acest numar puteti descoperi regizori faimosi precum Vittorio de Sica, Federico Fellini, Jaques Tati, Luchino Visconti, dar si Alfred Hitchcock sau Henri-Georges Clouzot.

Cel de-al treilea volum „FILMUL: regizori, genuri, capodopere - cinematografia de autor”, va propune o incursiune in lumea fascinanta a marilor regizori precum Woody Allen, Francis Ford Coppola, Arthur Penn sau Martin Scorsese. De la regizori la „filme cult” ramane doar un pas, iar „Financiarul” va dezvaluie cum s-au realizat filme celebre precum „Falci”, „Nu suntem ingeri”, „Rambo” sau „Gremlins” si multe alte capodopere cinematografice care au dominat aceasta arta din 1975 si pana in prezent."

4 comentarii:

  1. Richie, nu cred ca nu ai vazut niciun film de Fellini. Nu cred!
    Intr-adevar, e foarte ok colectia. Eu am luat-o de la Bookfest. Am ajuns la al treilea volum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da stiu, si eu am vazut-o completa la Carturesti.

    Ce sa spun de Fellini, am La Strada si La dolce Vita pregatite de 1 an.. n-am gasit starea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Carina: las ca a vazut jumatatea lui Richie de blog aproape tot ce a facut Fellini, deci se echilibreaza

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am reusit sa vad cam 20 si ceva din filmele lui Ingmar, si parca nu ma mai pot opri. are vreo 63.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.