vineri, 23 iulie 2010

Noul Matrix

Preview Inception
de Lucian Mircu

In mijlocul unei veri cinematografice obisnuite, dominate de sequel-uri (Shrek, The Twilight Saga, Predators), comedii romantice si adaptari de jocuri video (Prince of Persia) se lanseaza/detoneaza blockbuster-ul care ne va (supra)solicita creierii lichefiati si ne va trezi din moleseala estivala. Inception (Inceputul) se anunta cea mai ambitioasa fabricatie a lui Christopher Nolan, un cineast cu multe antecedente halucinante (Memento, Insomnia, The Prestige, The Dark Knight).

In Inception, strazile unei metropole se ruleaza ca un covor. Personajele sfideaza gravitatia si pasesc pe tavan. Nolan ne invita in singurul loc unde imposibilul devine posibil: labirintul mintii umane. “Nu stii niciodata unde te afli, daca e realitate sau vis”, zice protagonistul Leonardo DiCaprio alias Dom Cobb, specialist in “securitatea subconstientului”.

Multi au anticipat ca Inception e noul Matrix, pentru ca are la baza acelasi principiu: lumea inconjuratoare nu e reala. Un alt aspect similar cu hit-ul fratilor Wachowski e secretomania din jurul filmului. Inainte de premiera mondiala (16 iulie) se stiau prea putine despre subiect. Nolan insusi a insistat sa se pastreze misterul, pentru a amplifica rumoarea (e o manevra esentiala de marketing): “Pentru mine, cele mai indestulatoare experiente cinematografice ca si spectator au fost filmele la care nu stiam ce sa astept”.

Regizorul deconspira totusi de unde i-a venit ideea pentru Inception - de la fascinatia sa pentru propriile vise. ”In particular, pentru momentul cind, dupa trezire, aluneci inapoi intr-o motaiala usoara, stare in care esti constient ca visezi dar poti sa manipulezi imaginile din jurul tau. N-am gasit nicio limita la asta” este citat Nolan in revista britanica Total Film. “In aceasta stare creierul tau umple toata acea realitate. Inception pur si simplu duce asta un pas mai departe” mai zice regizorul.

Mai stim ceva: sunt putini creatori la ora asta care sa imbine asa desavirsit complexitatea narativa cu spectacolul vizual. Din 30 iulie ruleaza si la noi un “blockbuster pentru creier.

5 comentarii:

  1. Pare a fi o productie de exceptie ce merita vazuta la cinema. De abia astept lansarea si la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din 30 iulie. In toata tara. Relativ.. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Abia astept sa apara ceva care sa ma scoata din rutina filmelor care ruleaza momentan la cinematograf.Am vazut Memento si a fost genial, sper ca si Inception sa imi capteze atentia in felul ciudat si placut, cum a facut-o Memento.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vazut ieri la cinema!
    Absolut genial filmul. Merita toti banii. Sunt curios ce o sa scrieti despre el. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. silviu: si noi suntem curiosi ce o sa scriem :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.