vineri, 16 iulie 2010

Documentare care pot schimba

M-am decis sa trec in revista o serie luunga de documentare care m-au miscat si care cred ca e musai sa fie vazute. Cultura generala daca vreti. Un mod artistic de a percepe lumea inconjuratoare.. Simpla curiozitate sau distractie vinovata, nu conteaza. Motivatiile sunt de prisos atata vreme cat filmele sunt vazute si efectul este cel asteptat. Plus ca multe din ele bat filme artistice la capitolul realizare tehnica. Sa va spun deci:

Trup si Suflet

Food, Inc - doc despre industria alimentara nominalizat la Oscar. Parerea mea e ca dupa ce-l vezi nu-ti mai vine sa manci fastfood toata viata. Profitul mega corporatiilor alimentare ne pur si simplu omoara prin politica lor de faster, bigger, fatter, cheaper, ca si neajunsurile lor in ce priveste protejarea sanatatii populatiei, cu probleme de la carne infestata pana la modificarile genetice din furajele pentru animale.

Religulous - documentar in care comediantul Bill Maher ia in deradere credintele si superstitiile tuturor, de la crestini la musulmani si de la mormoni la scientologi, fie glumind fie aratand cat de ridicole sunt unele chestiuni. Prin intrebari directe si simple filmul ataca fiecare credinta, dar mai mult crestinismul, si starneste amuzament de multe ori.. E reconfortant sa vezi habotnicia pusa la zid si stropita cu dusul rece al logicii contemporane.

Man on Wire - povestea francezului Phillipe Petit care in 74 a tras pe ascuns un fir de otel intre turnurile gemene si a mers pe sirma in vreme ce new york-ezii priveau inmarmuriti. Realitatea bate filmul in cazul sau. Castigat Oscar, am scris pe larg de el aici.


The Bridge - un trist documentar despre cel mai popular loc de sinucidere din lume, Golden Gate Bridge din San Francisco. Eric Steel si echipa lui au petrecut intregul an 2004 filmand podul din unghiuri diferite si prinzand pe pelicula 23 de salturi in gol. Cred ca e cel mai miscator film despre sinucidere pe care l-am vazut, aratand live footage al unor oameni macinati de diverse ganduri cum se urca pe margine si sar in apele involburate ale Pacificului.. Sunt apoi prezentate interviuri cu familiile, prietenii, cunostintele, martorii la eveniment, e ceva cu adevarat impresionant. Te face sa apreciezi viata asa cum o ai.. Au fost ceva discutii privind moralitatea acestui film, cat de etic e sa stai sa filmezi fara sa intervii, sa fii un martor mut. Eu nu judecat doar apreciez ca filmul e minunat si nu exploateaza in vreun fel dramele expuse. E profesionist, fara senzational si cu o muzica demna de un film adanc.


Politica si istorie

Documentarele lui Michael Moore sunt cunoscute si destul de apreciate de multa lume deci n-o sa insist mult pe ele. Totusi, cine nu le-a vazut, are multe de pierdut. O fi tipul cu vederi liberale, anti republican, anti corporatist si anti globalizare dar pune in discutie probleme spinoase si ne lasa cu intrebari dificile in cap. Iar premiile luate (Oscar si Palm d'Or) il fac un cineast implinit.
  1. Bowling for Columbine cred ca e cel mai reusit doc semnat de Moore vizand legatura dintre natura violentei in State, amendamentul privind armele si masacrul din liceul Columbine. Episodul in care angajatii unei banci iti ofera o arma la deschiderea unui cont e epic iar constrangerea lantului K-Mart de a scoate munitia de pe rafturi e un exemplu de impact pozitiv neasteptat al unui act artistic.
  2. Sicko si carentele sistemului medical din US. Un studiu comparativ intre asigurarile medicale din State si sistemul din Canada, Franta si UK. Ba chiar si Cuba. Desi Moore nu face decat sa arate cu degetul in directia guvernului american afirmand ca sunt niste profitori.
  3. Capitalism: A Love Story e ultimul documentar semnat de Moore si trateaza criza financiara. Aproape ca recurge si el la teoria conspiratiei din Zeitgeist dar macar incearca sa gaseasca un broker capabil sa explice in sfarsit chestia aia cu instrumentele financiare numite derivative.. plimbandu-se pe Wall Street.

    The Soviet Story e despre epurarile staliniste si genocidul ucrainean. Multa vreme ne-a fost lasata impresia ca in al doilea razboi mondial a existat un singur villain - Hitler - cand de fapt Stalin si clica lui erau la fel de feroci. Daca vreti detalii despre cum au fost ucisi prin infometare milioane de ucrainieni in decursul unui singur an, despre Katyn, Gulag, pactul Ribbentrop Molotov si training-ul oferit de NKVD celor din SS inainte de razboi puneti mana pe documentarul lui Edvins Snore. E frisonant.

    The Devil Came on Horseback e despre situatia din Darfur, Sudan. Un fost soldat american devenit observator international e martor la genocitul secolului 21 si la apatia forurilor internationale care parca nu invata din greselile anterioare. Brian Steidle si-a propus sa educe publicul referitor la situatia dezastruoasa din zona facand mii de fotografii si revenind in tara pentru a le prezenta opiniei publice si a forta luarea unor masuri concrete. Te incranceneaza de-a dreptul.

    The Power of Nightmares e un documentar esential pentru a intelege realitatile politice internationale de azi cercetand nasterea politicii fricii si radacinile ei crescute din liberalismul anilor 50 si neo-conservatorismul anilor 60. Ideea ca cele doua curente politice care acum influenteaza cel mai puternic istoria, neo-conservatorii si fundamentalistii islamici, s-au nascut din acelasi motiv - dezgustul fata de liberalismul american - e remarcabila. La fel cea conform careia climatul de frica generala a fost artificial construit de niste baieti destepti (Rumsfeld, Cheeney, Wolfowitz) care vad in asta singura modalitate de a unifica poporul american si a-i da un sentiment de "natiune a binelui aleasa pentru lupta cu Raul". Fabricarea AlQaeda, sintagma cu 'imperiul raului' care a mai fost folosita si impotriva URSS-ului in anii 80, interviuri cu oameni din vechile administratii, conexiuni logice, toate fac din seria asta de documentare un veritabil tonifiant de 4 ore jumate.

    The Road to Guantanamo - jumate film, jumate documentar, Road to Guantanamo e odiseea a trei musulmani englezi capturati si inchisi din greseala la Guantanamo Bay cativa ani si apoi eliberati fara nici o scuza. Nu cred ca mai are cineva dubii ca razboiul impotriva terorii a dus la abuzuri incredibile.. Michael Winterbottom si Mat Whitecross aduce in atentie chestiunea de rasa in politica fricii..

    Stiinta si ecologie

    The Elegant Universe. La fel cum Scurta Istorie a Timpului a lui Hawking e un fel de manual accesibil oricui, Universul Elegant e documentarul care explica foarte clar universul de la big-bang pana la teoria string-urilor si multiverse. Singurul neajuns e ca fiind din 2003 nu contine ultimele descoperiri in fizica teoretica. Dar oricum e destul de actual si de misto facut.

    An inconvenient truth nu cred ca mai are nevoie de recomandari. Realizat de prolificul cineast Davis Guggenheim si narat de Al Gore documentarul dezbate problema incalzirii globale ca fiind o realitate ingrijoratoare fata de care nu mai putem fi ignoranti. Suntem datori sa-l vedem, zicea criticul Roger Ebert.

    The 11th hour e tot pe tema ecologismului si incalzirii globale. E narat de Leo diCaprio si-n opinia mea ceva mai bun decat precedentul.

    Home e pe aceeasi linie, plusand insa la prezentarea frumusetilor planetei noastre (imagini din 54 de tari) si apoi atragandu-ne atentia asupra modului in care in scurta lui existenta omul a schimbat fundamental mediul de viata. Totodata sunt date numeroase solutii, cred destul de viabile, pentru reducerea consumului de resurse si a impactului distructiv in natura. Narat de Glenn Close.

    Collapse - un documentar ingrijorator sub forma unui interviu cu un reporter independent care ne ofera o perspectiva apocaliptica asupra viitorului destul de apropiat, marcat de atingerea si depasirea cotei maxime de extractie a petrolului. Michael Ruppert, fost politist care in anii 70 a fost racolat de CIA pentru import de droguri si a refuzat denunatand operatiunea si apoi fiind dat afara din politie, si-a petrecut ultimii 30 de ani ca reporter independent. Argumentand logic, el arata semnele scaderii fluxului de petrol si prefigureaza scenariul colapsului industrial bazat pe hidrocarburi, de la prabusirea infrastructurii, la cele 800 de milioane de autovehicule ce ruleaza astazi in lume, pana la potentialul cutremur din industria maselor plastice care ne guverneaza fiecare aspect al existentei. Merita vazut..

    The Cove - documentarul premiat cu Oscar anul acesta are ca subiect golfuletul din Taiji, Japonia care ascunde un teribil secret. Zilnic cateva sute de delfini sunt masacrati pe coasta unui orasel unde ipocrizia merge pana la a se impodobi cu statui si delfinarii in vreme ce afacerile cele mai dubioase se petrec la adapostul intunericului. Un curent maritim aduce delfinii in plasele pescarilor care ii vand pe cei mai frumosi pentru dresaj in toata lumea (150 000$ bucata!?) iar pe restul sunt macelariti intr-o laguna putin adanca. Eroul filmului este Ric O'Barry, dresorul lui Flipper (adica a celor cinci delfini ce l-au impersonat) care intr-o operatiune demna de filmele de spionaj s-a infiltrat cu echipament hi-tech si o echipa de voluntari pentru a filma ce se petrece acolo. Rezultatul e spectaculos si trist totdata.. Filmul e o mica bijuterie, nu glumesc. O sa priviti cu alte ganduri delfinariile dupa ce aflati ce inseamna un delfin in captivitate.

    Teorii conspirationiste si New World Order

    Zeitgeist 1 si 2 - am dezvoltat aici

    Fall Of The Republic: The Presidency Of Barack Obama. Alex Jones e unul din cei mai prolifici conspirationisti si se afla pe lista de "dusmani" ai Casei Albe. Tipul crede cu obstinatie ca Obama face jocurile corporatiilor din umbra in sprijinul instalarii unui guvern global cu un singur scop, profitul. Daca ai impresia ca USA devine un stat politienesc urmareste-l.

    America: Freedom to Fascism - documentar foarte tare al lui Aaron Russo despre IRS (Fiscul american), "legalitatea" lui, despre colectarea taxelor si eroziunea libertatilor civile. Nu emite opinii ci doar intervieveaza si lasa lumea sa traga propriile concluzii.. E chiar amuzant sa vezi cum s-a pacalit americanul sa plateasca impozit pe salar fara sa fie o lege clara care sa specifice acest lucru.


    Muzica si film

    This Film is not yet Rated - daca v-ati intrebat cine hotaraste ratingul la filmele americane (chestia cu PG-13, R, NC-17) exista un documentar care dezvaluie culisele MPAA, boardul care se ocupa in State cu cenzura filmelor. Filmul e facut in maniera detectivista, uneori cu camera ascunsa, alteori cu interviuri ale membrilor din board, dezvaluind un caracter oarecum elitist-fascist in toata organizatia asta care e aservita marilor studiouri si taie si spanzura dupa niste cutume invechite, mai exact: no sex more blood. Adica violenta e tratata mai bland decat continutul sexual explicit. Exces de pudibonderie.. Sunt amintite si filme faimoase care au trebuit sa fie repuse pe masa de montaj pentru motive ridicole sau regizori caposi care au acceptat un rating nafavorabil din dragoste pentru produsul finit.

    The Pervert's guide To Cinema - 2 ore jumate de scene faimoase explicate de un filozof - Slavoj Zizek - intr-un documentar care prezinta limbajul cinematic al marilor maestri: Lynch, Hitchcok, Bergman, Tarkovsky etc. Psihanaliza ca la mama ei, cu simboluri, teme, decostructivism imposibil sa plictiseasca un cinefil. Poate in felul asta vine si pofta pentru niste capodopere.

    It might get loud - fascinant documentar realizat de acelasi Davis Guggenheim despre modul cum a influentat chitara electrica rock-ul ultimilor 50 de ani. "Actorii" sunt 3 mari chitaristi din prisma carora vedem cat de versatil este acest instrument si ce limbaj uimitor este muzica. The Edge (U2), Jack White (The White Stripes) si Jimmy Page (Led Zeppelin) aduc fiecare sunetul specific si instrumentele favorite pentru a ne plimba prin 3 generatii de rock and roll. E Epic cu E mare!

    Vezi si:
    Documentare musai de vazu (II)
    Documentare musai de vazut (III)

    8 comentarii:

    1. O să încep cu Food Inc, îl aveam pe lista de must see. Uite un imbold bun.

      RăspundețiȘtergere
    2. mai e unul , life after people, care ne poate pune pe ganduri

      RăspundețiȘtergere
    3. @anaayana: ai grija cu stomacu :) e destul de explicit..

      @Earthwalker: am auzit de el dar nu l-am vazut inca.

      RăspundețiȘtergere
    4. Interesanta compilatia voastra, unele le-am vazut, dar de unele nici nu aveam idee. Keep it up!

      RăspundețiȘtergere
    5. Pai vizionare placuta. Bucurosi sa fim de ajutor

      RăspundețiȘtergere
    6. Cateodata ma gandesc sa fac rost de bani sa te trimit undeva departe in vacanta... pe o plaja cu soare si umbrelute.

      Cred ca numai asa o sa reusesc sa vad toate filmele de care povestesti.....

      RăspundețiȘtergere
    7. Si eventual fara interneti..

      In fine, documentarele astea s-au adunat in vreun an sau doi.. deci acum pauza o vreme.

      RăspundețiȘtergere
    8. Auleu, nu mai am scapare nici cu insula cu palmieri si soare... azi stai cu lapul in brate si acolo si clicaresti de zor....

      Trista e viata mea :))

      RăspundețiȘtergere

    Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.