joi, 1 iulie 2010

The A-Team (2010)

Specialisti in ridicol


rating: Brainwash

Ca pustan eram printre cei mai vrednici urmaritori ai serialelor A-Team si MacGyver astfel cand am auzit de tranzitia spre marele ecran a ‘echipei de elita’ aproape c-am strigat ca un Smeagol ingrozit: “You’ll ruin it!!” Dupa ce am urmarit asnoapte filmul lui Joe Carnahan - The A-Team - m-am mai linistit. Nu e rau deloc dar nici mai bun ci doar mai mare si mai tare, o versiune upgraduita la nivelul in care se fac filmele de actiune big-budget. Primesti exact ce platesti: divertisment vizual ticsit de explozii, cascadorii, alergari frenetice (fratii Scott sunt producatori executivi), invariabila relatie cu scantei dintre Face (Bradley Cooper) si o ea (Jessica Biel), mult haos presarat cu aproape la fel de mult umor (aparent involuntar) si un joc actoricesc foarte bun din partea lui Liam Neeson in rolul colonelului Hannibal Smith.

A-Team incepe “undeva in Mexic”. Chiar asa scrie. Acolo Hannibal e cam torturat de niste mexicani si dat potol unor draguti de rottweileri pe care reuseste sa .. nu-i impuste ci doar sa-i incatuseze(!) dovedind din startul filmului esenta unui membru A-team: e mai periculos cand e inarmat doar cu acul percutor al unei arme decat daca ar poseda intreaga arma. Filmu continua “altundeva in Mexic” unde Faţosul (Face) e la randul sau gata sa plece cu ingerii dupa ce un colonel rebel l-a prins incercand sa-i... salveze iubita. Cu ajutorul lui B. A. Barracus (Quinton Jackson) pe care-l intalnise evident, tot in Mexic, Smith il salveaza pe Face si apoi il angajeaza pe tacanitul Murdock (nebun cu acte) sa-i zboare cu “elicopterul armatei salvarii” peste granita. De aici incolo restul e istorie... 8 ani de istorie mai precis, ani in care A-team a devenit un comando respectabil folosit in cele mai debile 80 de misiuni si aflati in prezent in Irak pentru a 81-a.

In Irak cei patru isi baga nasul in oferta CIA, ceva extrem de riscant, stiti voi, blackops under the radar full deniability si se cam ard, ajungand in puscarie nevinovati. Si cam de aici incepe filmul propriu-zis, A-team trebuind sa-si curete reputatia si sa-i gaseasca pe adevaratii vinovati. Toate astea insa sub privirea capitanului Sosa (Biel) care pe langa contrele cu fostu’ - adica Face - mai are si un dinte impotriva lor ca i-au stricat operatiunea in Irak. Astea fiind zise nu trebuie sa va asteptati la prea multe de la film in afara de fun, foc si fum. Tradari, twisturi, planuri ridicole care functioneaza, cascadorii imposibile fara CGI, neuitatele gag-uri cu B.A. Barracus si tepele trase de colegi pentru a-i invinge frica de zbor. Cred ca una din cele mai bestiale scene e cand echipa aflata intr-un tanc A1M1 in cadere libera dintr-un avion foloseste tunul “ca sa zboare cu el”, de fapt sa carmeasca. E epic, ca sa nu mai vb ca B.A. e treaz in tanc.

Sunt insa si regrete din partea mea iar astea se leaga de putinul rol avut de Murrdock, cu toate ca momentele sale au fost hilare, de inlocuitorul lui Mr T care nu mi s-a parut defel amenintator, de lipsa van-ului emblematic (care apare doar la inceput pana sa fie distrus din greseala de Murrdock) si de aspectul general cam prea neserios al filmului, in ciuda prezentei mai mult decat suficiente a doua ingrediente serioase: sexul si violenta. Dar macar sunt onesti: “They are the best, and they specialize in the ridiculous.” Apoi CGI-ul n-a parut mai deloc convingator, puteai foarte usor sa-l elimini mental din locurile unde-si facea simtita prezenta si sa-ti strici vizionarea. Iar pe final efectele au fost atat de neverosimile ca-ti insultau inteligenta, ca intr-un B-movie. Totusi ‘artificiile’ au explodat, adrenalina a existat in unele momente, story-ul a captivat chiar daca retrospectiv povestea nu e foarte ingenioasa si cel putin un personaj, col. Smith, parca s-a reinventat. Zic sa-l vedeti singuri ca nu-i asa rau cat ma asteptam. E chiar amuzant.

Un comentariu:

  1. mi s-a parut mai degraba un episod pilot foarte reusit,cu un buget mare decat un film care sa ne aminteasca de un serial pe care multi il iubeau.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.