duminică, 13 iunie 2010

Mr. Nobody (2009)

rating: Colectable

In cazul lui Mr. Nobody pot spune fara dubiu ca asteptarea de vreun an intre primul trailer si momentul vizionarii a meritat. Sperantele pe care mi le facusem in privinta filmului lui Jaco van Dormael s-au implinit in 2 ore de fantezie, drama, romantism si science-fiction. E neplacut sa vorbesti despre Mr Nobody fara sa spoilaresti ceva din poveste, fiind atatea lucruri marunte care-l fac deosebit si pe care ai vrea sa le dezvalui.. Din fericire nu e un film care sa poate fi povestit ci unul ce-si pastreaza farmecul in vizionarea unor imagini splendid trase si montate tare alambicat astfel incat sa cunosti deodata povestea unui om cu cel putin 3 vieti diferite. Si sa-ti pui permanent intrebarea care e cea reala si care sunt fantezii. Prin urmare putem extinde ideea unui Jared Leto ce joaca un numar considerabil de personaje, chiar daca ele sunt multiple versiuni ale lui Nemo Nobody, fiecare din ele rod al diferitelor alegeri pe care omul le face in viata.

Mr. Nobody e parca facut intentionat sa-ti alerge neuronii si incante ochii. Povestea incepe futurist cu batranul Nemo Nobody care, la varsta de 118 ani e singurul si ultimul om de pe planeta care va muri de batranete. Restul lumii apelase deja de multi ani la tratametul genetic ce elimina imbatranirea oferind o cvasi-imortalitate. In ultimele sale momente batranul este intervievat de un jurnalist in legatura cu amintirile sale despre vechiul Pamant si descopera cu surprindere ca ele sunt deosebit de confuze. Momente ale vietii sale sunt redate intr-un mod care aduce cu saltul in timp sau in alte dimensiuni al unui om ce-si cunoaste astfel diversii "ei" nascuti la o anumita rascruce de drumuri: despartirea parintilor sai. Mr Nobody apare astfel ca o tabla de sah unde diversele mutari dau nastere unor noi directii de actiune, pana ce suita de evenimente te aduce intr-o ipostaza in care singura alegere e sa nu alegi. Cum s-au intalnit parintii, cum s-a nascut el, legaturile de prietenie si/sau amor cu cele 3 fete din vecini, drame, tragedii sau momente de fericire maxima, cam toate consecintele ce survin dintr-o banalitate ca invitarea unei fete la dans in locul alteia sau sosirea cu 10 secunde mai tarziu la o intalnire sunt explorate cu talent si dezvaluite cu sensibilitate sau umor.


Filmul releva astfel 3 vieti diferite ale aceluiasi personaj, 3 povesti de iubire, 3 drame familiale vazute prin ochii aceluiasi personaj central care incearca sa-si inteleaga destinul. Care e cea adevarata? Intr-una Nemo stie sa inoate in alta nu, in una se muta cu mama in alta ramane cu tatal sau, intr-una e singuratic si scrie povesti SF in alta e indragostit de Ana, sau de Elise, sau de Jean, e familist cu casa, peluza si 2 copii sau vaduv..o multime de posibilitati si de alegeri pe care le rememoreaza intr-un efort extenuant de a se convinge ca a trait o viata plina. "I'm not afraid of dying, I'm afraid I've not lived enough" se confeseaza batranul. Problema e ca fiecare din vietile sale ar putea fi cea adevarata.


Alaturi de frumusetea povestilor si a personajelor filmul incorporeaza si o serie intreaga de concepte filosofice precum implacabilul destinului sau futilitatea ori importanta unei alegeri, teoretizeaza pe intelesul nostru bigbang-ul si efectul curgerii timpului, lucruri ca dimensiunile si string-urile, explica testul superstitiei, mitul ingerilor care sterg memoria copiilor la nastere, teoria haosului, entropia universului ori efectul fluture. Toate sunt intr-un fel prezente in filmul lui van Dormael, intr-o forma sau alta, expres sau tacit, si din fericire nu se ajunge la un ghiveci fara sens. Mr. Noboy e un mix de lucruri misto, desi intrigante sau confuze uneori, cu o imagine superba si o muzica asemeni (Mr. Sandman, Where is my mind) cu un Jared Leto intrat perfect in rolul tanarului ingenuu si bun care lupta pentru pastrarea fiecarei iluzii si care m-a dus cu gandul la filme magice ca Vanilla Sky sau The Imaginarium of Doctor Parnassus. Cred ca regizorul belgian e un mare artist iar filmul asta e genial. Nu-l ratati.

Trailer

9 comentarii:

  1. Cel mai intrigant film pe care l-am vazut pana acum

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, incredibil film. L-am vazut acum 2 ore si abia astept sa il revad.

    Mie mi-a amintit oarecum si de "Abatorul 5" a lui Kurt Vonnegut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e o carte pe care tot vreau s-o citesc..

    RăspundețiȘtergere
  4. Am zambit, am plans... of! Atatea as vrea sa spun despre filmu' asta. Cum zicea si Alina, abia astept sa il vad din nou. Epic!
    Si tot datorita blogului vostru am aflat despre el. Mersi:)

    RăspundețiȘtergere
  5. viata ca vis...iluzie, alegere, destin, un film tulburator de la imagine la coloana sonora, cu putine certitudini dar care te face sa visezi si deopotriva sa filozofezi putin... un film frumos

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.