sâmbătă, 22 mai 2010

Websitestory (2010)

rating: Eroare/Oroare in functie de asteptari

WebSiteStory are sansa sa devina filmul unei generatii: cea de 14-17 ani, care petrece o gramada de timp pe youtube, filmeaza profesorii cu telefonu, asculta muzica lui Moga si sunt complet ignorati de parintii. Pentru ei acest film poate parea o descatusare a emotiilor pubertatii sau un pumn imaginar dat in figura cocalarului de Bucuresti. Pentru restul e mai probabil sa fie perceput ca o shaorma vizuala. Cu de toate. Insuficient de picanta si cu un pic prea multa varza. Rezultatul e complet neremarcabil si usor de inghitit atata vreme cat nu ai pretentii de filet mignon ca sa te alegi cu o indigestie.

Care-i story-ul? Pai e unu dă pă net, cum se anunta din titlu. Incepe cu o marturisire video si se sfarseste cu alta. Doua fete de 18(!) ani, Laura si Mira, best friends and stuff, cu probleme parintesti si atitudine tipic adolescentina -fuck the world- isi fac de cap prin cafe deko si fratelli. Numai ca lumea e prea dura pentru fetite si le intoarce 'ofensa'. Interlopul Ficat (Oreste) o ucide pe Mira intr-o tentativa esuata de viol iar Laura ajunge acasa tranchilizata cu vodka si maryjane doar ca sa afle de la tv ca cadavrul prietenei sale e subiect de stiri pe Realitatea. Ajutata naiv de un Costel indragostit, Laura elaboreaza un plan 'complex' de asasinare a Ficatului care ne face sa ne intrebam despre ce a fost acest film totusi? Este o drama? O comedie? Un thriller?

Din fericire nu am luat Websitestory-ul in serios ci l-am servit cu o cutie de popcorn contempland obscenitatea voit ostentativa a filmului lui Chisu. E ca si cand copiii vorbesc murdar pentru a-si arata tupeul. Asa si Chisu o deschiloţeaza pe Mira (Diana Gursca, d-ra ce acum 2 ani cauta un barbat adevarat pe net) incercand sa ne induca drama mortii din grotescul unei scene cu fundul sau dezgolit filmat de reporteri in mijlocul unei strazi bucurestene. Ca sa intelegem gestul razbunator al Laurei de a pedepsi pe cel care a ucis singura persoana care i-a fost alaturi. Din pacate nu functioneaza. Rolul Laurei (Crina Semciuc) ramane ridicol, imaginea ei nereusind sa se desprinda de cliseul telenovelistic al fetei care afla ca parintii au adoptat-o si fuge in primul birt, iar confruntarile cu mama ei sunt singurele scene nebalbaite. In fine, inteleg ca filmul a fost mare parte improvizatie. Din mapa de presa ni se comunica faptul ca actorii au avut liber la constructie scenelor. Poate si de aia scenariul e gaunos rau. "Există cel putin 10 variante ale acestui film care după lansarea filmului vor fi facute publice pentru ca fiecare spectator să-şi poată alege şi construi propriul scenariu." citim pe situl oficial.


Rolul Mirei mi-a placut insa, aparitiile ei sub forma unui clip pe youtube in care-si dezvaluie drama personala de a fi catalogata in scoala drept curva si calvarul parintesc ce a urmat dupa au fost o gaselnita interesanta pana ce au devenit obositoare. Fata e o proscrisa de la inceput pana la sfarsit. Insa una care isi accepta conditia si se comporta in consecinta, fapt ce ii aduce moartea. Oreste e personajul Ficat Baloi, o mostra recognoscibila de interlop bucurestean cu Q7 atat de cliseizat ca devine caricatural. Toata esplanada lui de injuraturi si limbaj de mahala poate fi luata drept overacting si in loc sa descoperi un personaj credibil si periculos, el ramane o gluma.


Filmul lui Chisu se bucura insa de "participarea exceptionala" a catorva actori buni si foarte buni intre care Dragos Bucur, buticar non-stop care intr-un minut de film "face din cacat bici" (vorba tovarasului Luci) si Florin Piersic Jr, care e asa cum te astepti, un foarte cool vanzator de arme. Binevenite sunt si momentele de stand-up ale lui Teo si Radu, desi la fel ca celelalte scene sunt pentru a asezona mancare si a-i da gust. Altfel, filmul ramane o poveste mediocra care isi are locul ei in cinematografia de tip fast-food si care ne exemplifica cum poti face un film cu 100 si ceva de mii de euroi. Mai vreau unul la pachet...
Trailer

4 comentarii:

  1. Filmul asta chiar vreau sa-l vad. Cred ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci ar trebui sa mergi la cinema, nu stim cat va mai rula..

    RăspundețiȘtergere
  3. Un film slab dar care nici nu ma asteptam sa imi placa avand in vedere cine e regizorul.

    Sa speram ca Dan Chisu va face o treaba mai buna cu Ursul(care ruleaza de azi pana miercuri la Timis)

    RăspundețiȘtergere
  4. @crynick: bine ca ne-ai atras atentia

    Poate mai sunt oameni care vor sa vada Ursul :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.