joi, 6 mai 2010

Nunta in Basarabia (2010)

rating: Brainwash

Cred ca aproape toti cei care au vizionat aseara in aer liber filmul lui Nap Toader pot sustine ca e una din cele mai hazlii comedii romanesti din ultima vreme. E fresh, plin de umor, axat pe constrastul cultural romano-basarabean, e filmat destul de alert, cu personaje care plac instantaneu, are dialoguri foarte firesti si substrat social real, bine punctat si nu foarte ostentativ sau partinitor. Nunta in Basarabia e o poveste de iubire tinereasca si, totodata, un indemn spre toleranta, acceptare si iertare catre doua popoare de aceeasi natie si cu o istorie adeseori comuna. In mod expres realizatorii au punctat faptul ca este primul film romanesc neprodus de Bucuresti, ci de Mediana Communication -Timişoara, OWH Studio- Chişinău si Donat Etienne- Luxembourg. Filmat in Chisinau cu un buget de criza (vreo 700 de mii de euro) in 22 de zile, scos pe susta din Moldova si developat in Romania, Nunta lui Nap Toader s-a plimbat doar pe la festivaluri intrucat mai are nevoie de fonduri pentru a fi trecut pe 35 de mm si a intra in cinema. Dupa Cluj, Timisoara e norocoasa sa-l primeasca in cadrul Timishort.

Nunta are drept subiect povestea unui cuplu tanar - el dirijor roman, ea balerina sau pianista(!) moldoveanca - care dupa ce s-au luat cu acte in Bucuresti vin la Chisinau pentru a mai trage o nunta si a strange banii necesari pentru casa de la rudele miresei. Filmul e in sine tragi-comic pentru ca prezinta situatii reale si destul de covarsitoare pentru un om obisnuit intr-o nota comica, tipica sentimentului romanesc de a face misto de necazuri. Vlad si Vica sunt tineri, sunt artisti si se iubesc mult (zic ei) dar au si niste orgolii de speriat care-i aseaza intr-un permanent duel verbal: ma iubesti/ nu ma iubesti etc. Familiile lor sunt si ele foarte diferite dar identice in ce priveste spiritul national adanc infipt in suflet si dorinta de a pastra traditiile. Pe langa tineri, doua personaje sunt cu adevarat colorate: unchiul lui Vlad, Gioni Scarlat, smecher de Bucuresti, "cetatean european si agent de talente" si unchiul Vicai, Senia, om de conditie modesta dar mare acordeonist si povestitor priceput. Acestia doi "fura" practic scenele in care se afla si sunt responsabili pentru umorul franc si ritmul filmului.

Scenele sunt cele pe care le astepti la o nunta: sosirea mirilor la socri acasa, prima masa impreuna, alegerea rochiei si a costumului de ginerica, cununia religioasa si masa festiva. Intre ele sunt intercalate momente amuzante indispensabile: petrecerea burlacilor, blocarea usii la aprtament si scoaterea miresei cu ajutorul pompierilor sau plimbarea regizata prin parc pentru albumul de familie. Nunta propriu-zisa aduce in aceeasi incapere, romani, basarabeni si rusi, artisti, poeti si muncitori, deasupra carora troneaza nasul Valeriu, personajul "negativ" daca se poate spune asa, cel care abordand o mina de interlop cultivat face tot posibilul pentru a submina iubirea celor doi: teste, jocuri, intepaturi mai mult sau mai putin dureroase, toate menite sa testeze trainicia legaturii. Exasperant pentru tanarul Vlad care se vede pus in situatia de a-si calca orgoliul si a inghiti aluziile pentru a lua banii. Dar pana la urma se umple si paharul lui.

Nunta in Basarabia e genul de film care place publicului. Nu te pune pe ganduri, nu te crispeaza, ci e ca un medicament pentru destindere. Replici usurele, limbaj pana la limita de mahala usor insa de pus in carca unui personaj de o anumita tipologie, sentiment national care pe unii ii poate excita emotional (iar pe altii sa-i oftice) si o muzica binevenita a celor de la Gândul Mâţei. A fost fun.

18 comentarii:

  1. a fost excelent, si review-ul a iesit foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și mie mi-a plăcut foarte mult. Oare o variantă de DVD când apare? Că e de adăugat la colecție.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, si mie mi-a placut filmul. eu il vazusem la Cluj

    RăspundețiȘtergere
  4. da, fun si light, ai dreptate. ceea ce nu e rau deloc! ar fi fain sa reuseasca sa ajunga si in cinematografe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim foarte mult pentru aprecieri si comentarii. Mi-am permis sa postez un link catre blogul dvs. pe pagina de Facebook a filmului:

    http://www.facebook.com/pages/Nunta-in-Basarabia/250807381060

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cristina: dvd-ul probabil din iulie (asa scrie pe facebook).

    @anonim: cluj si timisoara se pare ca sunt privilegiate in cazul asta.

    @Ad: n-ar fi rau deloc. Apropo, a venit Avatar la Timis, deci nu mai dureaza mult ;)

    @Dan Ratiu: bine ati venit pe Marele Ecran si bafta cu urmatorul film. Sa ne binedispuna cel putin tot atat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa Cluj si Tmisoara, filmul a sosit si la cinefilii bucuresteni, fiind printre primele de pe calendarul proiectiilor "Festivalului Filmului European". Asa ca, ieri, dupa ce-am numarat orele pana cand avea sa inceapa filmul, dupa ce m-am indragostit de el ca si voi, proiectia a fost intrerupta brusc din cauza unor problme tehnice. Va imaginati ce aiurea a fost. S-a auzit, la un moment dat din spate, un cineast "inrait": "Nu se poate ! Asa ceva nu s-a intamplat la Cluj!" Regizorul si-a cerut scuze si ne-a explicat ca ne putem lua banii inapoi...si aici a urmat partea frumoasa cand sala a raspuns: "Dar noi nu vrem banii, vrem sa vedem filmul!!!" In fine, de abia astept sa-l (re)vad.

    RăspundețiȘtergere
  8. Subscriu la acest review. Nunta in Basarabia este un film deconectant, cu umor, extrem de binevenit in cinematografia romaneasca. Este important ca romanii sa placa si filmele romanesti, sa se duca sa le vada in cinema.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar fi pacat sa nu ajunga in cinema, poate se face totusi ceva in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  10. suna bine. o sa caut sa-l vad si eu

    RăspundețiȘtergere
  11. unde de gasit acest film, pe net

    RăspundețiȘtergere
  12. Filmul intra la cinema pe 24 septembrie.

    RăspundețiȘtergere
  13. oooo la Chisinau deja este vizionat de spectatori.Eu l-am privit aseara.Am rîs cu pofta :)))))M-am relaxat de minune!Sooooooper filmu!Bravo partcipantilor!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. unde pot downloada filmu?
    ajutatima !!!!!
    veau s-al vad!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Acum a ajuns in cinematografe.. uite programul http://www.cinemagia.ro/filme/nunta-in-basarabia-28000/#show_me_the_shows

    RăspundețiȘtergere
  16. spunetimi va rog,,,unde pot gasi filmul scrieti-mi va rog.pe adresa tatiana_ayua@yahoo.com ..tare doresc sal vizionez...si ma mindresc mult,ca cindva l-am avut ca profesor pe domnul Margineanu..felicitari...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Intre 7 si 14 ianuarie filmul va rula la Bucuresti la cinema Europa. Altfel nu aveti cum sa-l vedeti pentru ca nu exista pe DVD (inca) si nici la televizor nu s-a difuzat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Да, фильм очень понравился! Молодцы!!!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.