sâmbătă, 15 mai 2010

Castigatorul 3minutE

Ne-am miscat ceva mai repede cu jurizarea si iata ca am decis cine merita camera Toshiba Camileo s10. Va reamintim sistemul de apreciere folosit: am dat fiecare puncte de la 12-1 in ordinea preferintei celor 12 scenarii nominalizate si apoi am contabilizat rezultatele. Poate deloc surprinzator, fiecare am vazut drept castigator acelasi scenariu. Daca in cazul celorlalte au mai fost diferente de opinie manifestate in ordonarea punctajului, castigatorul nu prea ne-a lasat loc de dezbatere. Nu cunosc (inca) motivatiile tovarasului de blog - vi le va spune el mai incolo - insa mie mi-a placut tare mult simplitatea ideii, felul in care a pus-o pe hartie, cum si-a creat personajele, vizual vorbind parca le vedeam pe fiecare in parte si twistul revelator din final. Intamplarea asta poate fi absolut fireasca dar felul in care si-a imaginat-o autoarea e special. Asa ca, felicitari Mira.


Rezultate finale:

Liniste si Fum (Mira Isar-Petrovici) - 36p
Rugaciune (Groparu')- 31p
E limpede (Denis Arsu) - 29 p
Cosmarul (Dorina Dragomir) - 26p
Framantari (Moroi Daniel) - 23p
11 fix (Anda Ionescu) - 21p
Front Page (Daniela Ariton) - 17p
Land of choice (Eduard Andrasi) - 14p
Drama unui student (Andrei Maguleanu) - 13p
Calatoria (Anastasiu Adrian) - 13p
O zi (Oana E) - 6p
Little Sketch (Ciprian Morti) - 5p

Multumim tuturor pentru interesul afisat visavis de acest concurs. Bafta la urmatoarele ;)

completare: In spiritul unei transparente cat mai mari legate de concursul 3 minutE, vreau sa adaug la cele scrise de Richie cateva impresii personale. Am apreciat mai multe scenarii participante (nu ma refer doar la finaliste). Unele sunt scrise mestesugit, dar ar da mai bine intr-o carte, decat pe un ecran. Altele au calitati cinematografice - sunt atent construite vizual, dar le lipseste finalul.

Apoi am observat un anumit tipar, frecvent in festivalurile de scurtmetraje sau la Noaptea Devoratorilor de Publicitate: finalul tip "poanta". Un fel de echivalent al bancului in film. Aici exceleaza scenariul lui Groparu, a carui opera m-a transportat in acea biserica, m-a pus sa adulmec mirosul seului de lumanare si sa observ pana si varicele eroinei sale. Chiar
astazi, autorul trece prin acelasi spatiu, fata in fata cu divinitatea, indeplinind sfanta taina a casatoriei. Nu stiu daca e o consolare, dar Premiul Publicului ii apartine. Asta inseamna ca il scoatem noi la un film cand ajunge prin Timisoara. Sau la o bere cand ajungem noi la Cluj.

Si acum sa ne intoarcem la front page, adica la scenariul castigator (Liniste si fum). Autoarea ne-a scutit de framantari. Ar fi fost un cosmar pentru juriu daca erau mai multe la paritate. Dupa ce am recitit celelalte 11 fix scenarii, am exclamat: E limpede! Iata un scenariu complet.

Mi-a placut ca nu era legat de land of choice. Little sketch-ul Mirei e o poveste universal valabila. Mi-a placut si calatoria pe care o facem pe urmele "camerei" la petrecere. Desi e liniste si fum, autoarea dovedeste multa claritate vizuala si, mai ales, SENSIBILITATE. Nu ma refer la subiect in sine, ci la delicatetea cu care surprinde intensitatea intalnirii dintre doua fiinte. Finalul deschis ocoleste cu maturitate cliseele genului, iar filmul poate continua in mintile noastre si dupa ce am terminat lectura.

Mira a mai strans puncte pentru incadrarea in timeframe si pentru grija fata de buget: ideea ei se poate filma fara efort si fara bani, numai cu ajutorul unor prieteni. Eu sper ca acest scenariu sa ajunga film intr-o zi, desi cunoastem drama unui student - niciodata n-are timp. Mai ales cand isi da licenta, asa cum e cazul Mirei. Avem totusi o rugaciune la ea: sa ne trimita o filmare cu noua ei camera, oferita de 3E.

Ii rugam pe ceilalti participanti sa nu fie intristati: sponsorul a promis ca va urma! (Lucian)

9 comentarii:

  1. Domnilor, va multumesc inca o data!
    Promit ca voi incerca sa realizez proiectul. Prietenii, in frunte cu frate-miu, si-au oferit sprijinul deja. E de munca, dar voi incerca.
    Pana atunci, ma duc sa beau ceva. :)
    O seara buna va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări câștigătorului, onoare participanților. Voi face niște specificații în care voi încerca să fiu cât de obiectiv pot. De departe, CEL MAI BUN, scenariu e Front Page. E cu 3 clase peste tot ce s-a scris. Am citit și eu, și alte 6 persoane, independent una de alta și am avut aceeași părere.

    Cu tot respectul pe care îl am pentru gropar, scenariul lui e mediocru. Sub valoarea lui, nicidecum nu era de locul 2 ci mai degrabă de 10-11. Finalul extrem de previzibil, sau poate așteptările mele erau prea mari la el.

    Scenariul cu golanii din autobuz e copiat dintr-un film alb-negru ce s-a dat acum vreo 2-3 săptămâni pe TVR.(Numele îmi scapă dar se poate afla) Aceeași acțiune, doar că se afla într-un metrou newyorkez. Exceptând bătaia șoferului, totul se întâmplă întocmai. Cred că agresarea șoferului este unica notă de originalitate adusă de autor.

    Topul meu personal era...
    1) Front Page
    2) E limpede
    3) Liniște și fum.

    Când le-am citit, cu toată modestia, mi-am dat seama că sunt în jumătatea superioară, și văd că nu m-am înșelat.

    Nu am înțeles care era treaba cu somnolența excesivă a studentului. Avea aceleași funcții motorii ca Neo când a ieșit din Matrice... S-a insistat prea tare pe somnolența excesivă. Mai multă motricitate avea lubenița din celălalt scenariu. Felicitări câștigătorului!

    RăspundețiȘtergere
  3. Moroi:

    Este un adevar banal ca oamenii vad -din fericire- aceleasi lucruri in mod diferit. In cazul scenariului castigator, toti trei am cazut de acord ca e cel mai bun. Fara sa ne vorbim intre noi sau sa ne consultam in prealabil.

    Pana si faptul ca top 3-ul tau (si chiar aprecierea scenariului tau) corespunde partial cu al nostru indica intentia unei jurizari obiective. Pe de alta parte, vorbind de un produs artistic, n-avem cum sa scoatem din schema factorul subiectiv.

    Intotdeauna vor exista vederi diferite, preferinte, simpatii. Unii il iubesc pe Tarantino, altii pe Tarkovski.

    Personal, am apreciat ideea centrala din Front Page. Dar as fi taiat mult din text, din dialoguri. Pe scurt, mi s-a parut perfectibil. Pe cand la scenariul castigator n-as fi taiat/adaugat nimic.

    Multumesc sincer pentru reactie si participare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Moroi: mi-as dori ca cat mai multi cititori sa fie la fel de hotarati in comentarii. Si sa ne spuna ba ute-asa sau asa, eu cred asta, ala a furat de-acolo, ala nu merita pentru ca, in mod civilizat desigur...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Lucian. Citește comentariul meu. Nu am zis niciodată că ați avea "parti-pris-uri" cu cineva ! Am felicitat câștigătorul, eu doar mi-am spus părerea. Nu am acuzat pe nimeni. Este normal ca fiecare să avem criteriile noastre când facem judecăți de valoare. Criteriul meu când judec ceva este "împingerea către gândit, către introspecție. Puterea mesajului!" Iar din punctul ăsta de vedere Front Page merita locul 1. Dar nu vreau să mă înțelegeți greșit (atât tu cât și Richie) NU CONTEST JURIZAREA !

    @Richie. Și, nu am fost civilizat? Dacă am jignit pe cineva, îmi cer scuze, dar am încercat să punctez ce mi-a atras atenția. Intenția mea nu a fost să jignesc... Am vrut să scriu despre scenarii acum 4-5 zile dar îmi era că voi fi înțeles greșit... Așa e mai bine. Dacă am fost lipsit de tact sau deiplomație îmi cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Moroi: stai linistit ca nu te-am atacat deloc :). Eu chiar m-am bucurat de coment. Ti-am parut cumva jignit sau deranjat? Pur si simplu spuneam un punct de vedere referitor la blog si comentarii in general. Nu tre sa fii defensiv ca nu s-a referit nicicare la tine, Luci isi explica singur rationamentul, nu se dezvinovatea.. Daca raspundem la comentarii nu o facem ca sa contrazicem.. Iar eu n-am zis ca tu n-ai scris civilizat.. am spus doar ca mi-ar place ca lumea sa fie mai activa pe subiect, dar bineinteles in limitele politetii, asa cum te-ai pronuntat tu. Atat. In rest zi faina sa ai :)

    RăspundețiȘtergere
  7. buna,
    multumesc oricum de aprecieri pt Front Page. E intradevar mult subiectivism si nu putem schimba asta. Mi-ar fi placut sa fie o sugestie ca limita de buget iar daca cel care acorda premiul nu finanteaza producerea, nu inteleg de ce ar fi aceasta o preocupare plauzibila a juriului. Conditia clara a fost 3 min!

    Personal nu voiam o camera, am una si ceva experienta in productie video. Sunt inca amatoare dar imi place sa scriu scenarii si sa editez. Si imi place ca, oricat de scurt ar fi video, sa aiba continut si mesaj. Dar astazi se poarta poantele, finalurile seci, violenta, ciudateniile care nu au neaparat mesaj... asa ca probabil nu-s prea comerciala :) .
    Sincer, in toata incarcarea emotiva din Liniste si fum nu am inteles ideea: e despre puterea de a accepta pe cineva cu un handicap ca prieten sau ca atractia fizica nu are nevoie de cuvinte? Scuze, literar suna cumva dar nici nu stiu cum ar fi linistea aceea intr-o discoteca... Doar daca tipul e si surd dar asta nu reiese de nicaieri.
    Mi-a placut ideea din E limpede, originala, si Framantari e faina dar daca nu as fi vazut de curand Mesagerul premiat anul asta chiar.... poate nu aveam termeni de comparatie :). La restul ma abtin tot din subiectivism.
    Succes baieti, imi place site-ul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, Daniela. Sugestia privind bugetul exista in textul cu regulamentul (ziceam sa nu va imaginati filme cu bugete de Avatar) dar n-am insistat pentru ca nu era important. Ideea era importanta.

    Oricum, si in cazul scenariului tau a existat grija pentru buget. Front Page s-ar putea filma la fel de usor ca Liniste si Fum, poate chiar mai usor fiind vorba de doar 2 personaje. Deci nu bugetul a fost criteriul de departajare.

    Sunt de acord cu ce zici privitor la finalurile tip poanta (mai sus am scris si eu despre asta). Dar nici scenariul castigator nu e chiar comercial. Mi-au placut si mie E limpede si Framantari si ideea din Front Page.

    Mi-ar placea sa vad productiile tale video, chiar daca zici ca esti 'amatoare'. Sa nu uitam ca toti marii regizori au fost la inceput amatori. Si nu e nimic rau in asta daca te gandesti ca 'amator' inseamna iubitor (in cazul asta de cinema).

    Multumim inca o data, Daniela. Succes si tie!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu unul nici nu vreau sa fii comerciala Dana :). Mi-a placut scenariul tau pt ideea de final.. la fel cum mi-a placut si cel cu visul europenizat. Sper sa le realizezi.
    Legat de scenariul Liniste si fum, cred ca ideea e ca aparentele inseala: fata se duce la tip, saluta si pt ca el nu raspunde considera ca nu vrea sa aibe de-a face cu ea. Sau e vorba de 2 lumi diferite si pentru a patrunde dintr-un in cealalta e necesar un minim efort. Apoi cred ca surzenia aproape intotdeauna insoteste mutenia iar faptul ca tipul citeste pe buze (close-up pe ele) da de inteles ca nu aude. Asa vad eu..
    Cum ziceai insa, e si subiectivismul fiecaruia implicat.. iar daca ai vazut Tres Cours ai observat probabil ca se poarta tot felul de idei, bancuri seci sau poante, povesti si chiar idei care pun pe ganduri..
    Ma bucur ca gasesti blogul nostru interesant si sper sa mai discutam..spor la scris :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.