vineri, 23 aprilie 2010

Vin scenariile

Salutare prieteni cinefili si bine v-am gasit. Nu stau mult pe-aici ca am de bibilit la template (adica de recuperat forma veche) dar vreau sa stiti ca aseara si asnoapte am primit primele scenarii pentru concursul 3minutE. Patru persoane au trimis pana acum texte si am ales sa-l publicam pe primul venit, ca-i de vita nobila si are har la povestit intamplari. Asadar Groparu a intrat in competitie cu Revelatia, o lectie moralista cu final satiric, pe care chiar m-as bucura s-o vad intr-un scurt-metraj.

Revelaţia

Personaje: bătrânica. Extrem de scundă, cu broboadă neagră, cu baston. Genul „bunică de la ţară”.

Filmare din afara bisericii: cadru de la spate cum urcă treptele din faţa bisericii una câte una, oftând la fiecare pas. Filmare din mai multe unghiuri, se insistă pe picioarele ei uşor strâmbe. La intrarea în biserică, se uită în sus, îşi face o cruce până în pământ. Pune mâna pe clanţă.

Filmare din biserică: uşa masivă de biserică se deschide cu greutate, scârţâind, aproape că se aude cum bătrânica icneşte de la efort; prin uşă intră un fascicol de lumină prin care joacă praful. Bătrânica tuşeşte, mormăie ceva, tuşeşte iară. Intră. Evită temătoare şi sfioasă să meargă prin mijlocul bisericii, se îndreaptă timid către icoana din mijloc, mergând legănat ca o raţă, ţinându-se de mijloc. Pe drum, scoate un teanc de bancnote din sân; se uită în jur, cu precauţie, scoate câteva bancnote de 1 leu şi le pune la cutia milei. Celelalte bancnote de 10 lei le pune la loc în sân, cu grijă.

Se opreşte, se uită în jur, oftează, ia o pernă de pe o strană, apoi alta şi alta. Le pune una peste alta pe podea.Mai face o cruce mare, şi cu mare greutate îngenunchează. Se află în cel mai întunecat colţ al bisericii. Mai oftează o dată, îşi drege vocea, şi începe, şoptit:

- Doamne, Tatăl nostru, dă-ne, Doamne preasfinte, sănătate, dă-ne şi pace… dă-ne bani să ne plătim cele trebuincioase, şi ajută-mi familia… nu pogorî pe noi furia cerului, fereşte-ne de accidente şi nu ne chinui fără rost, Doamne, mărire ţie…!

Face o mică pauză, se uită pe pereţi. Urmează câteva cadre cu sfinţii scorojiţi şi impasibili de pe pereţi. Bătrânica mai stă o secundă, şi continuă, cu patos:

- Doamne, şi mai dă-i… ajută-l, Doamne, pe băiatul meu, Doamne, că tot holtei e, şi deja mi-e ruşine de tot satul… găseşte-i, Doamne, o fată de treabă, să ţie de casă şi să nu fie rea de gură… să fie gospodină, serioasă şi cuminte, să-i binecuvânteze viaţa… să nu fie cheltuitoare, să-i gătească, şi să nu fie certăreaţă, Doamne, şi să aibă şi sânii mari, că aşa-i plac lui, cu sânii mari, mari… deci să fie şi cuminte, Doamne, şi cumsecade…!”

Pe măsură ce se roagă, se aude o muzică îngerească în crescendo, gen harpă cu chitări. Totul culminează cu o lumină puternică ce cade din cer, la care bătrânica reacţionează aproape organic, dureros, apărându-şi ochii cu mâinile, dar privind, totuşi, înspre lumină. Un porumbel fâlfâie voios prin încăpere, în coborâre: pare a ieşi exact de acolo de unde iese lumina. Se aude o voce cum se drege, iar apoi tună în încăpere cu un timbru profund, baritonal:

- ROABA LUI DUMNEZEU, TU-MI CERI SĂ-ŢI GĂSESC PENTRU FIUL TĂU CE NU AM PUTUT GĂSI NICI MĂCAR PENTRU SINGURUL MEU NĂSCUT?

Discursul batranicii: cuvinte cu bold din discurs vor fi transcrise ca subtitrare pe ecran. Se insistă pe “sânii mari, mari”.
Discursul lui Dumnezeu: este prezentat ca subtitrate în intregime, dar nu cu caps lock.

copywright @ Groparu

Ps: Am ales sa publicam numai unul din scenarii pentru a fi cat de cat orientativ legat de forma pentru viitorii concurenti. Nu vrem sa se creada ca asteptam ceva foarte pretentios dar e indicata o minima atentie modului in care iti imaginezi scena.. Textul de mai sus e un exemplu potrivit. Am primit si scene mai complexe dar si mai simpliste. Oricum ideea care va place cel mai mult Marelui Ecran si sponsorului acestui concurs - 3E - aia va castiga.

5 comentarii:

  1. mda, nu stiu ce-a fost in mintea mea in afara de un mare vid. acum imi dau seama ca ce am trimis numai scenariu nu a fost.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ioana: eu am gasit chiar interesanta ideea, ca un spot povestit, dar daca tu poti mai bine cine-s eu sa zic ca nu :).

    RăspundețiȘtergere
  3. e tare groparu! are o relatie speciala cu Dumnezeu, il ajuta meseria! spor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesant ce citesc :) "arta pura" cum zice Ovi :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.