luni, 12 aprilie 2010

Treilere si toate trei

*atentie, acest articol poate contine un exces de englezisme!


Trailerul e o specie hibrida, la granita dintre publicitate si cinema (inainte erau difuzate dupa proiectia filmului, dar lumea iesea din sala, asa ca le-au pus la inceput; numele a ramas). Treaba unui trailer/preview e sa vanda filmul. Sa recunoastem, o treaba mai usoara decat in cazul reclamelor obisnuite, pentru ca opereaza cu imaginile dintr-un film existent. Nu trebuie sa inventeze nimic. Doar sa sa selecteze si sa recompuna.

In cazul filmelor proaste, predominante la multiplexuri, ajunge sa vezi trailerul si ai vazut toate fazele misto. Se intampla si alt fenomen. Uneori, pleci deceptionat de la un film al carui trailer te-a dat pe spate. Reclama a fost mai tare decat produsul, ca sa revenim la comparatia cu publicitatea. Nu intamplator, o vorba de duh spune despre publicitari ca "ambaleaza rahatul in hartie stralucitoare".

Exista insa si trailere care isi depasesc conditia si sunt bijuterii de sine statatoare. Ele comprima in citeva zeci de secunde esenta unui film. Comanda clientului cred ca suna asa: Vreau sa mi se faca pielea de gaina. Vreau sa ma dai pe spate. Sa simt vertijuri in stomac.

Cum faci asta?

In principiu prin cadre montate superrapid sau din contra, prin alternanta de cadre rapide cu slow-motion. S-a renuntat la vocea aceea ingrosata artificial, parodiata de Pablo Francisco. Amplificarea emotiilor sugerate prin imagini cade tot mai mult in sarcina muzicii. Un anumit tip de muzica si de artificii sonore, pe care le regasesti cam la toate.

Blockbusterele -epice sau nu- acestei primaveri au trailere de manual. In ultima vreme nu lipseste teaser-ul misterios (pentru trezirea apetitului), urmat de mai multe variante de trailer amanuntit, care dezvaluie mai mult sau mai putin din subiectul filmului, pe masura ce se apropie premiera.

Trailerul Robin Hood (noul Braveheart/ Gladiator) ne ofera si exemplu de tagline (Rise and rise again, until lambs become lions) adica un fel de slogan. Premiera, 14 mai.

Trailerul Clash of the Titans ar putea fi la orice ora un supervideoclip pentru o piesa rock. Ceea ce si e, pana la urma. Premiera a fost in februarie la ei, vinerea asta la noi.



Trailerul Inception e impecabil. Probably the best trailer in the world :)
Premiera: 16 iulie.

2 comentarii:

  1. Aşa. M-am uitat o oră la filmuleţe cu Pablo Fransisco până să ajung la traileru' cu Clash of the Titans şi să-mi dau seama că vreau şi eu să-l văd. Pablo ăsta e contagios.

    La Inception am mai văzut traileru' şi e pe lista de filme "de văzut", dar nu ştiu de ce aveam impresia că "Clash..." e o porcărie. Fiind însă vorba de Legendele Olimpului...şi dacă-i o porcărie, tot o să-mi placă. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Clash of the Titans..de dragul lui Liam Neeson si a legendelor voi onora cinematograful :) am eu ceva cu Jack Sully...si Inception de ce e asa departe..adica iulie e departe

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.