duminică, 11 aprilie 2010

Katyn?

DOUA TRAGEDII. UN FILM.


Istoria poate fi extrem de sadica in ironiile ei. Zilele acestea isi rade de poporul polonez. Un dezastru national se repeta, la alta scara, in aproximativ acelasi loc, de care tot veti auzi la stiri.

Katyn. O padure de langa Smolensk unde toata floarea armatei poloneze si mai multi intelectuali au fost executati in masa, NKVD style. Ieri, in padurea de langa Smolensk, stiti deja cine a pierit.

Intre masacrul din 1940 si catastrofa aviatica din 2010, mass-media a gasit asemanari, vorbindu-se deja de Katyn 2. Mai ales ca avionul era rusesc (rusii joaca un rol tragic pentru polonezi de vreo doua secole). Sper ca aceasta noua drama nationala sa nu alimenteze discordia, ci dimpotriva, sa permita iertarea.

Daca vreti sa aflati mai multe despre vechea rana, redeschisa si cu cutitul bine rasucit in ea, va ajuta Andrzej Wajda cu filmul Katyn (2007). Masacrul e vazut prin ochii celor care au ramas (sotii, surori, mame) in urma victimelor. Un film despre cautarea adevarului, despre refuzul compromisului si demnitate (virtuti cam straine de locurile noastre). Nu intamplator, polonezii au creat miscarea "Solidaritatea" care, intr-un final, a cauzat prabusirea comunismului.

Cum era de asteptat, pelicula e impregnata cu un aer comemorativ, dar mana discreta a regizorului (poate cel mai important reprezentant al Scolii poloneze din anii '50-'60) creaza cateva momente frisonante. Inceputul, cu refugiati de razboi prinsi pe un pod intre trupele naziste si cele sovietice. Scena finala in care eroii se roaga in timp ce sunt dusi la locul executiei din padure are puterea de a te arunca in "bocancii" condamnatilor fara de vina.


Dupa ce Hitler o rupe cu Stalin, nemtii si sovieticii folosesc tragedia in scop propagandistic, acuzand fiecare cealalta tabara si aducand dovezi video de la locul masacrului. Ambele 'reportaje' sunt folosite de Wajda in film (il gasiti pe youtube, pe parti, subtitrat in engleza).

Un ultim detaliu: Katyn a fost realizat sub patronajul lui Lech Kaczynski, presedintele care a murit ieri. Aproape de Katyn.

3 comentarii:

  1. excelent film! finalul, in mod special, mi s-a parut extrem de puternic. socant, rascolitor. wajda at his best.

    RăspundețiȘtergere
  2. ad: si mie mi s-a parut!
    dar n-as zice ca e cel mai bun Wajda
    poate cel mai bun al lui in culori :)

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am vazut anul trecut si m-a impresionat foarte mult. Este genul de film care "trebuie vazut intr-o viata" dupa cum spunea un amic.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.