duminică, 25 aprilie 2010

Forumul. Dupa Andrei.

CITITORILOR NOSTRI, CARE COMENTEAZA MAI DESTEPT DECAT "AI LOR"


Pentru ca suntem in sfanta zi de duminica, va servim o scurta - si, sper, folositoare- predica despre etica online. De multe ori, pajistile blogosferei arată ca pajiştile patriei în seara de 1 Mai. Fiecare lasă în urmă ce (comentarii) vrea. Sub protecţia anonimatului se scuipă venin, sudălmi şi ameninţări gratuite. Blogul Marele Ecran e citit de confraţi cinefili, aşa că am fost feriti pînă acum de derapaje online (va multumiiim!). Cînd le întîlnesc în alte parte, îmi amintesc de fiecare data cuvintele lui Andrei Pleşu despre forumişti, pareristi si alti comentatori.

Propun să fie obligatorie citirea acestui "mic indreptar" la orice deschidere de browser:

Forumul nu e un ring de box, în care intri pus pe mutilarea adversarului. Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă. Nu să spargă nasurile, ci să reorienteze minţile. Asta se face cu argumente, cu vervă (eventual ironică), nu însă cu injurii şi ghionturi. Şi încă ceva: în piaţa publică nu te duci dezbrăcat, sau în pijama, sau nespălat. Te duci îngrijit la vorbă şi la port, gata să contrezi, gata să îţi susţii fără concesii convingerile, dar niciodată preocupat să îţi înjoseşti propinenţii sau pe tine însuţi prin gesturi şi cuvinte de ocară. E recomandabil să ştii despre ce vorbeşti, să te exprimi corect şi limpede şi, mai ales, să fii la obiect. Să nu te laşi dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. Să combaţi idei, nu oameni, să nu-ţi iei antipatiile personale drept „principii”, nici competenţa proprie drept cristal. Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs. E un centru social, nu o berărie de cartier”.

Intregul "decalog" de conduita pe blog, aici.

5 comentarii:

  1. Eu zic ca pe Marele Ecran nu au aparut probleme din astea. In general comentarii deplasate gasesti pe blogurile generaliste si mai ales pe cele care au un trafic si o expunere foarte mare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Garm: de acord.

    Unul din avantajele unui blog fara "celebritate". Pe care, sincer, nici nu o vanam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce coincidenta frumoasa ! Sunt o cititoare a ziarului in care Andrei Plesu a scris articolul intitulat "Ce este un forum?", din care ai citat fragmentul de mai sus si, desi este o editie trecuta, eu de abia azi am avut timpul sa-l rasfoiesc :) Dintre categoriile de forumisti mentionate (cu titlu de exemplu) eu ma regasesc mai mult printre cei "gura-casca". Chiar nu obisnuiesc sa fac comment-uri si vreau sa va marturiesc ca primul blog pe care am spus si eu cateva cuvintele a fost Marele Ecran.

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoria va consemna aceasta premiera, draga Daniela :) Sper ca nu te vei opri aici.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.