luni, 26 aprilie 2010

Marele Jaf Mogulist

KAPITALISM, RETETA NOASTRA SECRETA (2010)
rating: Colectable


Kapitalism, reteta noastra secreta a intrat in cinematografe de vineri, 23 aprilie. Pentru mine, marele secret e cum de nu putem vedea acest film la Timisoara. Nici la multiplex, nici in vechile cinematografe de stat.

Ultimul documentar al lui Alexandru Solomon (Cold Waves, Marele Jaf Comunist) a fost initial un filmulet pentru canalul Arte. Putea la fel de bine sa ruleze si pe Discovery sau Animal Planet pentru ca e un studiu despre fauna exotica a unui loc mai misterios ca Groapa Marianelor. Romania. Dupa 89, tara a tranzitat spre o economie de piata nemaivazuta: economia de Dambovita. O economie subacvatica.

Batrana caracatita a securitatii si-a intins tentaculele peste tot. Fostii securisti au evoluat ca specie in noii capitalisti. In aceste ape tulburi stapanesc rechini, balene, pisici de mare turnatoare si multi pesti pirahna. In rolurile principale: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Gigi Becali, Dan Diaconescu (savuros momentul in care explica secretul succesului "otevizarii"), George Copos, Ioan Niculae, George Padure (cine isi mai aminteste de GePa Electro Center, primele magazine electronice de dupa revolutie?). E un film despre "baietii destepti", despre magnati sau, cum le zice mai nou, "moguli" .

In periplul sau pe urmele rechinilor, Solomon a carat dupa el o oglinda imensa pe care a asezat-o in spatele intervievatului. Efectul e interesant: ii vedem din mai multe unghiuri, le vedem mai multe fete, dar dincolo de diversele masti, intuim un mare secret. Toate personajele au ceva in comun: veriga-lipsa in saltul lor evolutiv de la mici intreprinzatori la "primul milion". Probabil nu vom afla nici de ce, de pilda, exista 300 de dosare de inalta coruptie, dar niciunul nu a ajuns vreodata in instanta.

Meritul regizorului-autor este ca nu speculeaza, nu manipuleaza (reteta lui, aici). Prezinta oamenii si faptele in mod neutru, lasandu-ne pe noi sa tragem concluziile. Care sunt dramatice. Daca nu ai cunoaste tara, ai putea crede ca e o fosta republica sovietica, cu nume care se termina in "stan", condusa de o oligarhie politico-financiara. Ei sunt oamenii de succes. Din pacate succesul lor e cladit pe milioane de victime.

Secretomania continua. Pentru ca, repet, nu putem vedea filmul in Timisoara. Si-o fi bagat codita vreun mogul.





later edit:
Indignarea noastra se transforma in usurare. Domnul Solomon ne-a anuntat ca filmul va ajunge pana la urma si la Timisoara. Din 11 iunie, la unul din cinematografele RomaniaFilm (Studio sau Timis). Programul pentru restul oraselor se gaseste pe site-ul filmului.

5 comentarii:

  1. e un must documentarul asta! sper ca ruleaza in Brasov

    RăspundețiȘtergere
  2. "Exista acest mitologie... pe dos a succesului"?
    Bine că n-a zis succesurilor :)

    Mi-a adus aminte şi de tipul cu burlanul rupt, ioi.

    RăspundețiȘtergere
  3. va rula la Brasov (din 7 mai, spectacol de gala pe 6 mai seara, la Cityplex)
    si la Timisoara - din 11 iunie, la un cinema Romaniafilm, inca nu stiu care, va tin la curent pe www.kapitalism.ro
    multumesc de interes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexandru Solomon: Va multumim pentru informatii
    si...pentru film.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oo minunat, atunci astept sa apara in oras.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.