vineri, 16 aprilie 2010

Doi români la Cannes 2010

Poate ati auzi deja ca s-a dezvaluit lista filmelor intrate in competitie la Marele Cannes, cel mai exotic filmfest de pe mapamond. Acolo se vor lansa filmele care vor ajunge in Romania abia la anu :). Nu glumesc. Anul trecut norocosii prezenti au putut urmari in premiera Antichrist-ul lui von Trier (abia acum 2 saptamani a venit la noi) si Enter the Void a lui Gaspar Noe (ce inca n-a ajuns in Romania). Din lista filmelor aflate atunci in competitie (vreo 20) am reusit sa vad abia 9, si, cu 2 exceptii, am fost foarte multumit de oferta. Tot atunci Corneliu Porumboiu castiga 2 trofee cu Politist, adjectiv, pe care sper ca l-ati vazut deja.. Spuneam ca din 2003 incoace in fiecare an, romanii tot aduc cateva premii de la Cannes. Anul asta avem inca doua pelicule in competitie, la sectiunea UN CERTAIN REGARD (la fel ca Porumboiu anul trecut): Marti, dupa Craciun, a lui Radu Muntean si Aurora lui Cristi Puiu. Motiv de bucurie pentru romanii care nu s-au dus la ultimul film a lui nenea Sergiu..noi mai avem rabdare sa primim ceva de calitate.

Aurora e un "film despre o crima" care spune povestea unui politist cu o viata nu tocmai simpla, jucat de Cristi Puiu. Casatorit, cu 2 fetite mici plus o amanta cu copil la randu-i, Gigi politistul investigheaza uciderea unui doctor si pe masura ce cunoaste tot mai multe despre viata victimei observa asemanari cu propria sa viata. Nea Puiu a mai inhatat un premiu la Cannes 2005 cu Moartea Domnului Lazarescu, deci bafta.

Marti, dupa Craciun a lui Radu Muntean (Furia, Hartia va fi albastra, Boogie) nu dezvaluie decat ca este povestea unui barbat care intr-o marti, dupa craciun, trebuie sa aleaga intre sotie si amanta. Din distributie fac parte: Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Dragos Bucur si Victor Rebengiuc. Prin toamna il vedem si noi.

Lista cu filmele ce se bat pentru Palm D'Or o gasiti aici. Contine nume sonore ca Mihalkov, Innaritu, Kitano iar presedintele juriului e Tim Burton.Va fi interesant zic. Festivalul se deschide pe 12 mai cu premiera mondiala a ultimului Robin Hood, varianta Ridley Scott.

2 comentarii:

  1. ... deocamdată doi. Din câte ştiu, şi în secţiunea de scurt-metraje sunt alţi doi români pe listă, dar încă nu a fost dată pe media... încă. so, sounds good, isn't it?

    cât despre cannes-urile de anul trecut - antichrist a avut două proiecţii şi astă vară în Ro, iar săptămâna viitoare, Inst. Francez va aduce ultimul Resnais şi doc-ul "lui" Clouzot - o singură proiecţie, şi vor mai fi alte două cannes-uri inedite - "the time that remains" şi "Vincere". Poate ai drum în Buc, zic. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da suna bine.. asteptam lista scurtelor!
    Cat despre Bucuresti, tot ce-i posibil.. desi mai mult as trage sa merg la Tiff. Anul trecut au dat Antichristul parca..

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.