marți, 13 aprilie 2010

Dictatorul Tomaniei

Nu mi-am mai luat de vreo doi ani Dilema Veche. Saptamana trecuta, m-au obligat cu Dictatorul. Salut ideea de a scoate colectia Charlie Chaplin impreuna cu revista.

Dictatorul + revista a costat 12 lei. Rezonabil, pentru cine il iubeste pe Charlie Chaplin. N-o sa reiau poeziile cu "pionier", "titan" al filmului mut. El ocupa un capitol intreg din istoria filmului (istorie inca vie). A avut curajul sa iasa de sub controlul studiourilor si si-a facut filmele asa cum a vrut. Era un dictator pe platou. Putea sa munceasca luni intregi la o singura scena, daca nu iesea cum isi dorea.

The Great Dictator (1940) e important in primul rand pentru sfidarea si parodierea lui Hitler si a regimului nazist. Charles Chaplin a jucat dublu rol aici: pe Adenoyd Hinkel, dictatorul Tomaniei si pe tanarul barbier evreu persecutat de regim. Deopotriva vizionar si temerar pentru ridiculizarea nazistilor, tinand cont de momentul istoric (filmul are premiera pe 15 octombrie 1940, cand Hitler domina Europa si lumea).

Scena in care Hinkel se joaca, lasciv in anumite momente, cu balonul (globul pamantesc), mi-a ramas in minte din copilarie.



Incredibilul discurs de final cuprinde esenta convingerilor politice ale autorului, care se stie ca era apropiat de stanga (mai tarziu fiind si el o victima a mccarthy-ismului). Cat de corect a prevazut dependenta de tehnologie, manipularea prin mass-media si alte probleme ale lumii actuale. E un strigat de libertate valabil pentru multe, multe generatii.



Pe 15 aprilie, Dilema Veche vine la pachet cu Goana dupa Aur. Intamplarea face ca pe 16 aprilie, se implinesc 121 de ani de la nasterea lui sir Charles Spencer Chaplin aka Charlot.



2 comentarii:

  1. Mulţumim frumos. Aţi surprins esenţialul. Sper că veţi mai lua Dilema veche şi în continuare, nu abia peste încă doi ani...
    Mircea Vasilescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Mircea Vasilescu@

    Mi-a facut placere sa redescopar Dilema Veche si noile dileme pe care le pune cititorilor.

    Daca ar fi sa glumesc, as spune ca voi lua iarasi revista cu urmatoarea "colectie cu dichis": probabil Bergman sau Tarkovsky sau Kurosawa sau Hitchcook etc. E modul meu de a va incuraja sa continuati ideea. Dar sunt sigur ca o veti face.

    Multumim si noi pentru reactie.
    Lucian Mircu

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.