joi, 29 aprilie 2010

Cold Souls (2009)

rating: Brainwash cu suflet

Daca sunteti in pana de idei recomand sa incercati Cold Souls (Suflete Reci). Nu e un film exceptional dar propune o idee originala de "renuntare la suflet" si beneficiaza de aportul unui actor foarte talentat, Paul Giamatti, aici jucandu-si propriul rol. Cu totii experimentam uneori momente in care sufletul ne este ingreunat de temeri si nemultumiri, de stresul acumulat intr-o viata care parca ne scapa sau in care alunecam fara a ne putea impotrivi. Acesta e si cazul lui Paul, care se vede sufocat  si incapabil sa se regaseasca pentru a-si interpreta personajul pe scena teatrului new-yorkez (Unchiul Vania dupa Cehov). Solutia apare intr-o reclama din New Yorker la o firma care ofere servicii de "depozitare a sufletului"! La inceput suspicios, Paul accepta pana la urma sa treca prin operatia de "extractie a sufletului", o metoda foarte simpla si la care apelau nenumarati oameni pentru a-si usura existenta. "Desufletizarea" ii produce efecte interesante dar si adverse.. Se simte mai usor dar totodata insensibil, fara griji dar si fara pasiuni. In acest timp sufletul sau "cat o boaba de naut" zace depozitat intr-un seif. Absurdul situatiilor continua cu dezvaluirea unei intregi industrii de trafic de suflete, evident prin intermediul mafiei rusesti, care extragea si vindea americanilor suflete de rusi inchiriand in schimb suflete de americani. Paul pune si el mana pe un suflet de "poet rus", care chipurile sa-l ajute sa-si interpreteze rolul pe scena, si cert e ca reuseste, dar in acelasi timp i se face dor de propriul suflet. Partea amuzanta e ca sufletul lui a fost inchiriat pe sest de o pitzipoanca rusa fara pic de talent care juca in telenovele. In aceste conditii actorul pleaca in cautarea sufletului.

Filmul e destul de usurel dar pune niste probleme interesante. Cata grija avem noi de sufletele noastre? Cat de disperat trebuie sa ajungi ca sa renunti la sufletul tau si cat de mult te-ai zbate ca sa-l recuperezi. Un rol aparte ii e rezervat Ninei, carausul de suflete, care din motive tehnice trebuie sa le poarte "in ea" pe fiecare astfel ca o bucatica din fiecare suflet ramane sa-i bantuie visele. Tragicomedia Sophiei Barthes merita vazuta pentru subtilitatile metafizice pe care le propune, de la ideea ca un actor poate juca un rol fara suflet pana la cea ca o sotie ar putea iubi un trup in care zace sufletul altcuiva. Ca sa nu mai zic de sansa cuiva de as vedea sufletul asa cum e. Cati ar avea curajul. E chiar binevenit intre Clash of the Titans si Iron Man 2 care ruleaza din greu pe marile ecrane.
Trailer

2 comentarii:

  1. Deci asta e un fel de "Being Paul Giamatti"? :) Ideea suna fain oricum - chiar ca pare un rol croit pt el. Cel putin daca ma gandesc la cateva filme pe care le-am vazut relativ recent - Sideways si Lady in the Water.

    RăspundețiȘtergere
  2. ad: Sideways e genial. Da fapt, ca tot ce e semnat de A. Payne.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.