miercuri, 14 aprilie 2010

Boy A (2007)

rating: Colectable

Intotdeauna sunt uimit cand niste actori complet "necunoscuti" ofera adevarate tururi de forta purtand un film intreg pe umeri si starnind aclamatii in randul criticii si al publicului de festival (un target sensibil diferit decat cel de mall). Boy A e un asemenea tur de forta, un mic recital al nou-venitului Andrew Garfield (era primul sau rol major, anul asta l-ati vazut in Dr Parnassus jucandu-l pe Anton). El il intepreteaza pe Jack Burridge, un tanar eliberat din inchisoare dupa ispasirea unei sentinte pentru o fapta comisa in urma cu 14 ani in copilarie. Prin urmare, filmul lui John Crowley e o poveste miscatoare despre remuscare, despre recuperarea si reintegrarea in societate a unui proscris - Boy A. Cunoasterea ei nu poate sa te lase indiferent.

Cu 14 ani inainte Jack era Eric, un pusti neglijat si abuzat, care in imprejurari neclare si nefericite devine co-autorul unei crime odioase. Acum insa, eliberat sub anonimat si trecut in grija lui Terry - responsabil social cu reabilitarea lui - se muta intr-un orasel nou, gaseste o slujba si incearca sa se reintegreze. Procesul e foarte dificil caci a fost rupt de lume un timp indelungat si intr-o perioada critica, adolescenta si inceputul vietii de adult. Dar face progrese, isi face prieteni, iese in oras, se indragosteste, etapele normale ale vietii cotidiene. Insa toate acestea comporta un risc: oprobriul public la care a fost supus inainte l-a catalogat drept "diabolic" si proapata eliberare a inflamat din nou spiritele: apare o recompensa pentru informatii despre el.

Actiunea filmului nu este liniara, viata tanarului Jack fiind impletita cu viata copilului Eric, iar din aceste fragmente dezvaluite alternativ ne compunem imaginea groznicului bagaj pe care il poarta. Cu un tata ignorant si o mama bolnava de cancer, Eric nu gasise inainte aliat decat in amicul sau la fel de oropsit Phillip, copil violent, crud si abuzat sexual de frate-sau, iar impreuna cei doi isi creeaza propria realitate. Noua identitate ii permite acum lui Jack sa traiasca o viata cat de cat normala, chiar si bantuita de amintirile trecutului sau de spectrul unei morti asemanatoare lui Phillip. Caci el e supravietuitorul, el e cel care a acceptat responsabilitatea faptei sale si a platit pretul, acum societatea ii datoreaza un fresh start. Primii pasi sunt facuti pentru reintegrare, remuscarea exista, reeducarea are loc in fiecare zi..iar intr-un final are loc si ispasirea: Jack si colegul sau de munca salveaza o fetita dintr-o masina prabusita intr-o rapa. Sunt eroi. Pentru Jack insa actul eroic e cu doua taisuri: il elibereaza spiritual dar in acelasi timp il condamna la o publicitate nedorita si nu va dura mult pana cineva il va recunoaste intr-un ziar si calvarul va reincepe.


Revin la actorul Andrew Garfield si reiterez: performanta lui mi s-a parut extraordinara. Intrupeaza un tanar ingenuu ce pare ca n-ar ucide o musca in timpul zilei dar care daca se intrunesc niste conditii se poate transforma radical (e vorba de scena in care sare in apararea unui coleg batut de 2 vlajgani). Se descurca foarte bine in afisarea personajului Jack imbracandu-l intr-o "gluga" sensibila necesare pentru a ne contrasta in final miezul filmului. E foarte credibil in scenele de dragoste cu Michelle, tandru si nesigur, sincer dar cu inima indoita de lucruri nespuse. Si se descurca fantastic pe ringul de dans, scena din club in care amicii il trateaza cu o pilula de E prilejuieste unul din cele mai misto trip-uri ecranizate, amestec de dans si reflexe involuntare. Dar nu e singurul care joaca bine. Tot cast-ul e remarcabil, filmul e dezvoltat minunat, misterul functioneaza pana la final, muzica intra cand si unde trebuie, totul e firesc si incantator. Inclusiv finalul care smulge of-uri. Categoric de vazut.
Trailer

2 comentarii:

  1. Nu stiam de existenta lui "Boy A" pana cand am vazut post-ul asta. Am facut rost de film atunci,in aprilie, dar l-am vazut abia ieri. It blew my mind! Scena din club e ... electrizanta.
    Vream doar sa iti zic ca ma bucur foarte tare ca ai scris review-ul si asa am aflat si eu de film.
    Acum abia astept sa iasa thriller-ul in care o sa joace tipul alaturi de Carey Mulligan si Keira Knightley.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mira: ai facut un om fericit. pentru reactii dinastea scriu despre filme :) ma bucur tare mult ca mi-ai urmat recomandarea.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.