marți, 6 aprilie 2010

Storyboarding

TAXI DRIVER (1976)


Martin Scorsese stie cum sa surprinda privelistea interioara a unui tip macinat de paranoia:

"Nu cred ca exista vreo diferenta intre fantezie si realitate in felul in care acestea trebuiesc abordate intr-un film. Desigur, daca traiesti in acest fel, esti nebun din punct de vedere clinic. Dar in film eu pot ignora zona de demarcatie."

Nu, aici nu vorbea despre Shutter Island, desi citatul e la fel de valabil. Se referea la filmul facut cu 35 de ani inainte. Taxi Driver a avut un buget foarte redus. Asa ca pelicula a fost schitata inainte pe hartie, cadru cu cadru, de mana lui Scorsese (daca sunteti curiosi de partea tehnica, aici gasiti fragmente din storyboard alaturate scenelor filmate ulterior).


"A trebuit sa creez in aceste desene o stare ca in vis. Cateodata insusi personajul se afla pe o mica platforma de pe care se filmeaza, pentru a putea privi peste umarul lui in timp ce se indreapta catre alt personaj, iar pentru o fractiune de secunda publicul se intreaba ce se petrece. Ideea generala era de a face o combinatie de horror gotic si Daily News din New York".

Taxi Driver
a luat Palme D'Or la Cannes. Iata cateva din schitele originale ale scenei culminante (dati click pe imagine pentru zoom).





Mi-am amintit de povestea lui Travis Bickle (Robert De Niro) in urma unui zvon lansat anul asta la Festivalul de la Berlin, dupa intalnirea privata dintre Scorsese si Lars Von Trier. Se pare ca provocatorul danez i-ar fi cerut permisiunea lui Marty sa remixeze Taxi Driver. Scorsese + Von Trier e o combinatie ciudata daca ma intrebati. Sau horror - cum a zis prietenul cinefil, Liviu Bulz, cind i-am impartasit vestea.

Deocamdata zvonul a fost infirmat.

2 comentarii:

  1. Apăi, sincer sper ca zvonul să rămână infirmat, că, după mine, filmele de talia Taxi Driver trebuie să rămână aşa cum au fost.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.