marți, 9 martie 2010

Declinul Oscarurilor

Constatam cu totii ca in ultima vreme, mai precis ultimii 10 ani, faptul ca un film castiga un Oscar sau mai multe nu mai are deloc relevanta. Si nu ma refer ca faptul ca alte filme sunt trecute cu vederea, pentru ca "orbu gainii" dateaza de mai mult timp, ma refer la acea calitate pe care un film de Oscar ar trebui s-o aibe, si anume sa ofere o permanenta dorinta de a fi revizionat, ca si cand ar fi ceva absolut nou. In principiu asta se traduce prin abilitatea de a deveni la randul sau, peste ani, un clasic. Si din pacate ca sa iau doar deceniul asta, cele mai bune filme in viziunea Academiei se dovedesc a fi in majoritatea cazurilor ceva deloc extraordinar. Sunt si cateva exceptii, dar incomparabile cu deceniul trecut. Sa ne uitam asadar:

1991 - 2000

1991 - Dances with the wolves - l-am vazut deja de cateva ori si ma pregatesc inca o data cu Director's Cut-ul de 4 ore, caci filmul lui Kevin Costner e pentru mine ca si cum as citi un roman de Karl May. "Many times I'd felt alone, but until this afternoon I'd never felt completely lonely" isi spune John Dunbar, granicer unionist la marginea lumii "civilizate" in acest film cu 7 Oscaruri.
1992 - Silence of the Lambs - nu cred ca sunt necesare motive suplimentare pentru care as revedea bijuteria lui Jonatham Demme. Anthonny Hopkins e hipnotizant in rolul lui Hanibal Lecter iar Jodie Foster da una din cele mai bune prestatii ale sale intr-un film cu 5 Oscaruri.
1993 - Unforgiven - la fel ca si Kevin Costner doi ani mai devreme, Clint Eastwood livreasa propriul sau western cu influente de Sergio Leone si capata 4 Oscaruri. "I've killed women and children. I've killed everything that walks or crawls at one time or another. And I'm here to kill you, Little Bill, for what you done to Ned." De asta i se zice "necrutatorul". Tocmai l-am revazut acum cateva zile in cadrul maratonului de westernuri pe care l-am inceput.
1994 - Schindler's List - Spielberg a facut unul dintre cele mai frustrante filme din ultimii 20 de ani. La final mi-a venit sa ma reapuc de ceva joc ce presupunea impuscat nazisti..
1995 - Forrest Gump - 6 Oscaruri pentru bijuteria vesnic tanara a lui Zemeckis.
1996 - Braveheart - epicul istoric a lui Mel Gibson e genul de film facut dupa toate canoanele unui epic istoric: vitejie, nedreptate, dragoste, sacrificiu, lupte sangeroase. Daca
nu l-am vazut pana acum de 10 ori sa-mi pice netu in momentul asta!
1997 - The English Patient - [nu pot explica de ce ezit sa vad filmul asta]
1998 - Titanic - oricat de hulit ar fi, filmul asta cu 11 Oscaruri are cel putin un merit: a lansat carierele lui di Caprio si Kate Winslet. In rest, cred ca o singura vizionare imi ajunge.
1999 - Shakespere in Love - nu e o capodopera dar parca l-as mai vedea o data macar. Pentru Gwyneth Paltrow.
2000 - American Beauty - filmul care l-a pus pe Sam Mendes pe harta si l-a urcat pe Kevin Spacy in galeria marilor de la Hollywood. "I feel like I've been in a coma for the past twenty years. And I'm just now waking up." Acelasi efect il are si filmul asta fenomenal dupa ce ai vizionat o gramada de brainwash-uri si dai ochii cu lumea lui Lester.

Dupa cum am lasat sa se inteleaga, in deceniul trecut ar fi doar unul sau 2 filme carora le-as contesta prezenta.

2001 - 2010

2001 - Gladiator - fara tagada unul din cele mai bune filme ale deceniului. E Braveheart-ul anilor 2000 si 5 oscaruri sunt prea putine pentru el. Revizionari insa nu vor fi niciodata destule.
2002 - A Beautiful Mind - ok, de acord, Russel Crowe a facut un rol excelent, dar in mare filmul nu mi se pare asa de memorabil.
2003 - Chicago - din nou as vorbi in necunostinta de cauza, dar sincer filmul asta nu se leaga deloc de mine.
2004 - LOTR: Return of The King - ultimul din saga a livrat cam tot ce asteptam de la el. In mod clar memorabil si deci o placere la fiecare revedere.
2005 - Million Dollar Baby - not bad, Hillary Swank chiar face o performanta uimitoare, dar filmul in sinea lui nu-mi starneste noi pasiuni.
2006 - Crash - nici asta nu imi pare ceva extraordinar. Interesant da, reusit da, emotionant da, insa nu stofa de campion...
2007 - The Departed - din nou, aceeasi situatie. As prefera sa revad la nesfarsit Casino, Mean Streets sau Goodfellas..alea macar sunt memorabile.
2008 - No Country For Old Men - haoticul film al fratilor Coni necesita din start mai multe revizionari..asta daca faceti fata tensiunii impuse de personajul lui Javier Bardem.
2009 - Slumdog Millionaire - adevarul e ca atunci mi-a placut dar, din nou, nu e genul de film la care m-as uita pana la 4 dimineata.
2010 - The Hurt Locker - bun, tensionant, remarcabil ca regie dar nimic nu m-ar convinge sa-l revad. Poate numai scena cu lunetistii care e excelent construita. Altfel, daca tin sa vad realismul din Irak, revad seria Generation Kill si ma edific.

Din pacate n-am nici o concluzie, doar am vrut sa evidentiez ceea ce mie mi se pare un trend descrescator. As putea spune ca la prima vedere calitatea filmelor de a fi si foarte bune dpdv tehnic si foarte gustate de public e tot mai rara. Sau cel putin nu se regaseste in randul filmelor de oscar asa ca trebuie sa cautati in alte locuri pentru a descoperi cate un film remarcabil.

11 comentarii:

  1. richie: da, si io zic sa cautam in alta parte pentru filme remarcabile. De exemplu la Cannes.

    In logica exercitiului tau, cred ca ar fi relevanta o comparatie intre castigatorii din ultimii 20 de ani de la Oscar si cei de pe croazata.

    RăspundețiȘtergere
  2. dar pfoai, ce an a fost 95, Forrest ca Forrest dar a fost oare cel mai bun film? nu vom sti niciodata :D
    in 2003 ar fi trebuit sa castige Pianist, fara dubii. de prin 2005 incolo, ar trebui sa ne intrebam daca au fost filme mai bune in anul respectiv, chiar daca nu ne-au placut castigatorii in mod deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos sintetizat... cam ai dreptate ... mai ales ultimi 4 ani au fost un dezastru total ...

    RăspundețiȘtergere
  4. mai ceva... in 2007 la film strain a castigat The Lives of Others ... ce diferenta domnule... un film european extraordinar

    RăspundețiȘtergere
  5. btw http://www.petreanu.ro/2010/03/the-hurt-locker-si-pe-buna-dreptate/

    RăspundețiȘtergere
  6. yeah, the world is coming to an end...
    ps: gotta see 'the english patient'... gorgeous movie... si 'chicago' e fain fain fain :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Luci: da probabil trebuia o lista si cu Palm-urile.. urmeaza..

    @Mihai: hehe 1995...Pulp fiction si Shawshank Redemption la cutite si castiga Forrest gump. Doammne, fiecare din astea trei trebuia sa primesca un oscar.
    Am citit articolul lui Petreanu si are el ceva dreptate dar se vede ca trateaza superficial Avatar-ul. La randul meu am citit articole de studenti la arta cinematografica din State care vorbeau la un nivel despre Avatar si James Cameron ca am ramas in visare..nu le mai gasesc acum.

    @Rares: da, Life of others e un film disturbant, ca sa nu zic mai mult.. f.f. pe mmerit recompensat.

    @Mrs Dalloway: well o sa-mi fac timp pentru pacientul asta :) sper sa merite.

    RăspundețiȘtergere
  8. trateaza superficial Avatarul pentru un singur motiv: n-are rost sa vezi filmul acasa, n-are rost sa il vezi intr-un cinema normal, trebuie neaparat sa te duci la 3D, ceea ce a fost frustrant si pentru mine. ma intreb ce vanzari o sa aiba la DVD-uri

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai filmele sunt facute pentru Marele Ecran, sunt in formatul ala imens, cu sunetul asurzitor si imagini superbe ca sa te uimeasca, e vorba de unicitatea experientei.

    As vrea si eu sa vad avatarul in aceleasi conditii si probabil in curand va fi posibil. Generatia de televizoare 3D trebuie sa apara, ochelarii sunt deja de un timp pe piete. mai lipseste bluray-ul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Braveheart este unul dintre putinele filme la care am varsat cateva lacrimi si nu imi este rusine sa recunosc. Pe de alta parte cand am vizitat Turnul Londrei ghidul ne-a explicat ca scenele respective sunt exagerate.

    Titanicul este un film mare, este genul de film pe care l-as revedea cu placere si astazi

    Gladiatorul si LOTR sunt marfa, dar al doilea beneficiaza in primul rand de povestea lui Tolkien. Chicago e ok, dar totusi un musical trebuie vazut pe scena nu la cinema. Facand o paralela mie nu imi plac DVD-urile cu concerte...

    In rest perioada 2005-2010 cam sucks. Hurt Locker nu este in nici un caz film de Oscar, pentru simplu motiv ca nu prea are story. Are atmosfera, filmari marfa, personajul principal este destul de reusit, dar povestea...?

    Departed - nu sunt de acord ca un remake sa primeasca titlul de best movie, pur si simplu nu merge. Daca dintr-o eroare cosmica ai ratat Infernal Affairs (desi nu cred) pune intreaga trilogie in capul listei de prioritati.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uita-te la pacientul englez. Grozav de trist. Merita oscarul, este o capodopera.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.