sâmbătă, 27 februarie 2010

Ziua Tuturor Sfintilor

The Boondock Saints II: All Saints Day (2009)


rating: Eroare amuzanta

And Shepherds we shall be
For thee, my Lord, for thee.
Power hath descended forth from Thy hand
Our feet may swiftly carry out Thy commands.
So we shall flow a river forth to Thee
And teeming with souls shall it ever be.
In Nomeni Patri
Et Fili
Spiritus Sancti.


Si incheiand cu aceste vorbe pistoalele Sfintilor irlandezi din Boston puscau simultan si gloantele izbavirii penetrau cefele mafiotilor iesindu-le prin ochi odata cu toata rautatea lor. Trademark-ul filmului cult al lui Troy Duffy -The Boondock Saints - cu care acesta se afisa marelui public in 1999, facandu-si o reputatie de Tarantino combinat cu Guy Ritchie. Zece ani mai incolo, in 2009, Troy Duffy revine in atentia noastra cu un sequell dupa aceeasi reteta - catholic irish vigilantes - numai ca, din punctul meu de vedere reteta nu mai functioneaza din motive de prea mult fun. In vreme ce filmul initial reusise intrucatva sa-si creeze un statut de film de actiune inteligent facut cu stil si care a reusit sa grupeze o impresionanta comunitate de fani in jurul sau, The Boondock Saints 2: All Saints Day e mai mare si mai galagios dar, si mult mai neserios. In fapt e un foarte amuzant B movie facut strict pentru fanii "Sfintilor" McMannus care aduce toate personajele precedente plus inca o serie de charactere noi intr-o veritabila sarbatoare a tuturor sfintilor cu iz de praf de pusca.


Actiunea noului film are loc la cativa ani dupa evenimentele cu mafia rusa, gasindu-i pe Connor (S. P. Flannery) si Murphy (Norman Reedus) retrasi in Irlanda la o viata pasnica de oieri in casa tatalui lor, Il Duce. Chiar arata ca niste batrani crescatori de turme, barbosi si ganditori. Problema e ca inapoi in Boston cineva incearca sa-i scoata din ascunzatoare executand o crima in stilul lor asupra unui om al Bisericii. Sfintii sunt instiintati, cum altfel, tot de un om al Bisericii si, dupa ce isi tund pletele si barbile, dezgroapa armele tineretii (e dubios ca nu prea sunt sigur cati ani au trecut de atunci) si pornesc spre Boston. Pe drum mai adauga echipei si un mexican pe nume Romeo, un admirator al muncii lor si pasionat de violente gratuite, insa cu o latura sensibila pentru tot ce tine de cultura sa nationala, lucru taxat de cei doi ca fiind "aproape gay".


In Boston atmosfera cool fixata de primul film se dilueaza intr-un punch de ridicol, absurd si fun care amuza pana la un punct dar de cateva ori te face sa-ti adresezi niste intrebari destul de legitime privind rostul continuarii vizionarii. Locul lui Willem Dafoe (acum la un alt nivel actoricesc decat in '99) este preluat de Julie Benz (Rita din serialul Dexter) care intruchipeaza o agenta atat de "speciala" incat greu iti vine sa crezi ca lucreaza pentru feds si nu in modelling. Explicatia ei - "I am so smart, I make smart people feel like they are retarded" - nu prea se potriveste cu aparitiile slow-motion si mersul ei de cat-walk. Presimt ca nu pentru creieri a fost pusa pe ecran. Dar totusi.. Numele ei, Eunice, e ca o gluma proasta facuta celor 3 politisti locali care investigau initial crima, demascand din nou "impotenta" lor in fata abilitatilor tipei. Ce trei eunuci (grasutul, fricosul si gura-bogata) par o copie fidela a celor trei Stooges, personaje vestite in comedia americana despre care eu recunosc ca nu stiu nimic mai mult. Remarcile indiscrete nu se opresc pana la final, ultimul fed intrat in scena se numeste Kuntsler.


Filmul ar fi putut impresiona mai mult intrucat scenele de actiune sunt bunicele, cinematografia misto, iar plotul destul de intens cu flash-back-uri asupra inceputului tatalui celor doi razbunatori, Il Duce, cu o figura din umbra care manuie sforile, cu inca un asasin pe urmele baietilor irlandezi, un frumos twist in cazul agentei hot si un cameo binevenit al lui Dafoe pe final. Toate insa daca s-ar fi luat mai in serios. In schimb cred ca filmul s-a facut mai degraba pentru distractia echipei si pentru deliciul fanilor. Amuzant dar deloc memorabil. Raman cu "Sfintii" originali...
Trailer

Un comentariu:

  1. Prima parte a fost draguta, dar partea a doua mi s-a parut infantila. Ai fost prea bland numindu-l un B movie.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.