duminică, 14 februarie 2010

Trailerul zilei: Portretul luptatorului la tinerete

Un film care mi-a starnit un foarte mare interes este Portretul luptatorului la tinerete, debutul in lung-metraj al lui Constantin Popescu Jr (domnul care a facut shortul The Yellow Smiley Face) prezentat in premiera vineri seara la Berlinale. E vorba despre un film care prezinta lupta de rezistenta anti-comunista din anii 50, primul dintr-o trilogie, avandu-l in centrul povestii pe Gavrila Ogoranu, liderul unui grup de partizani care actionau prin Muntii Fagaras in acea perioada. Filmul va acoperi vreo 10 ani din viata lor si are la baza o serioasa munca de documentare, vreo 4 ani, necesara pentru a dezgropa aceasta istorie ascunsa de securitate si Putere. Eu abia astept sa vad aceasta varianta mioritica a luptei de guerilla.

Trailer:

27 de comentarii:

  1. Cand am vazut titlul am crezut ca e bascalie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super interesant, mai ales ca s-au ridicat unii cu mentalitate totalitara sa ceara interzicerea lui.

    vezi aici

    RăspundețiȘtergere
  3. Are cineva filmul Sobolanii rosii? Il tot caut, dar nu dau de el. Am gasit pe undeva niste torrente, dar e o compie a unei emisiuni de la DDTV a lui Diaconescu. Ceva o compilatie din mai multe filme, o porcarie.

    RăspundețiȘtergere
  4. DioGene: merci de link

    9Noiembrie: imi amintesc de film; daca descoperim ceva te anuntam :)

    RăspundețiȘtergere
  5. am eu "Sobolanii rosii". scrie-mi si ti-l trimit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Joe, tata, tu esti in sens contrar. Aia care au luptat in munti contra comunismului nu l-au prea avut la inima pe rege. Stii... potlogaria de la 23 august cand a batut palma cu javrele bolsevice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cititi cartea "Brazii se frang dar nu se indoiesc" Acolo Ion Gavrila Ogoranu povesteste cu un talent asemanator cu al lui Creanga ceea ce promite filmul.
    Sunt nascut si crescut in Bucovina si umplam in copilarie frecvent pe muntii din jurul localitatii.
    Bunica imi zicea ca sa nu mai merg ca sunt banditi in padure si eu radeam ca zice prostii. De fapt in ziarul Scanteia din anii 50 - 60 se facea anti-propaganda masiva "banditilor" care existau prin mai toate zonele de munte ale Romaniei.

    Cititi cartea! Sunt 7 volume. Macar pe primele 2 cititile. Gasiti si pe internet unul din volume (nu mai stiu al catelea).

    RăspundețiȘtergere
  8. aveam o alta imagine despre partizani. nu una de gasca care lupta in munti fara nici un ideal ci doar sa faca fronda rambo-ista ieftina.
    raman cu imaginea mea. e mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa inteleg ca ai vazut filmul... noi nu. Inca asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelent filmul, felicitari! Am urmarit premiera in aceasta seara si am fost surprins de o interpretare magnifica si o ecranizare formidabila. Va recomand sa il vedeti la cinematograf unde se poate simti spiritul patriotic din plin in fiecare secventa a filmului.

    RăspundețiȘtergere
  11. initiativa laudabila... recomand insa "Undeva in est" de Nicolae Margineanu din 1991. si ca cinefil si ca roman...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai inseamna ca veti merge si la urmatoarele doua din trilogie. Si cred ca putem spera ca vor fi si mai reusite..

    @Sorin: mersi de recomandare, l-am si gasit pe Google videos la liber.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sunt de acord cu Sorin. Filmul este prea mult axat pe impuscaturi, si prea putin pe altceva. Partizanii sunt prezentati prea sumar. Pe de alta parte Razvan Vasilescu este excelent in rolul maiorului de securitate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ti-am citit cronica si sa stii ca mi-a taiat un pic din elan. Totusi sper sa vad filmul la cinema cat mai curand... Pana atunci am vazut Undeva in Est si am fost placut surprins de calitatea lui..

    RăspundețiȘtergere
  15. are cineva idee cand va rula in cinematografele din tara ?

    RăspundețiȘtergere
  16. A rulat la tiff dar l-am pierdut. Il tot caut pe net dar nu il gasesc :((

    RăspundețiȘtergere
  17. Cu riscul de a suna naspa: crezi ca l-a filmat cineva cu camera ascunsa la TIFF ;)? Filmul e programat pentru lansare in cinema abia in toamna. Deci nu-l mai cauta pe net..

    RăspundețiȘtergere
  18. Mda, un film despre asasini cu sînge rece.

    RăspundețiȘtergere
  19. Unde pot sa gasesc filmul asta, daca nu sunt in Romania (torent, magazin, internet, ce o fi)?

    RăspundețiȘtergere
  20. pentru moment niciunde. nici macar in cinema.

    RăspundețiȘtergere
  21. A fost pe hbo zilele trecute.Parerea mea... nu e rau dar se putea si mai bine.Se pune accentul pe cantitate ( prezentarea evenimentelor reale, date istorice) si nu pe calitate ( putine evenimente dar prezentate ca lumea). Se intalnesc partizanii cu comunistii, pac pac, gata .II lipseste dramatismul, prezentarea detaliata a vietii grele din munti, relatiile interumane dezvoltate intre partizani de-a lungul anilor si mai presus de toate ii liseste o coloana sonora.E o combinatie bizara intre documentar si film . Cum am spus,nu e rau, dar se putea si mai bine

    RăspundețiȘtergere
  22. Filmul este extraordinar. L-am vazut in decembrie 2010 cand am fost in Romania. Din pacate, spectatorii ii numarai pe degete. Cred ca eram 10-12 oameni in sala. Au vrut sa-l interzica INAINTE DE A FI FOST PREZENTAT LA BERLIN!!!! Ogoranu a murit, saracul, in 2008, inainte sa apara filmul. Daca ne gandim cu ce buget amarat a fost facut (regizorul spune ca s-au imprumutat sau au adus bani de acasa ca sa-l termine), putem spune ca este un film grandios, este strabatut de un patriotism extraordinar, scenele cu tortionarii securitatii (toate scenele inspirate din REALITATE) iti fac parul maciuca. Cine zice ca filmul nu pune accent pe calitate, nu are dreptate. Calitatea lui este adevarul despre acele timpuri. Cine vrea "calitate" al la Hollywood, sa se uite la James Bond, cum 007 sare din avion fara parasuta si ajunge viu pe pamant sau cum conduce masini "transparente". Mitza

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.