marți, 9 februarie 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Un film de Heath Ledger si prietenii sai


rating: Colectable

Asadar avem cativa "ciudati" pe la Hollywood, regizori uimitori ale caror filme le asteptam cu unghiile roase pana in carne pentru ca, bazandu-ne pe experientele precedente si fiind victimele masinariei de promovare care ne bombardeaza saptamanal cu trailere, pur si simplu nu ne putem impiedica sa nu fim atrasi in jocul asteptarii. Unul dintre ei e stapanul absolut al goticului - Tim Burton, celalalt e regele bizarului, Terry Gilliam, si amandoi au filme de prezentat anul asta: Alice in Wonderland, respectiv, The Imaginarium of Doctor Parnassus. Daca pentru basmul clasicei Alice in interpretare burtoniana mai avem de asteptat vreo luna si ceva, povestea de factura faustiana a lui Terry e deja pe ecrane si, trebuie sa mentionez, arata uimitor de bine.

Ultimul rol al lui Heath Ledger nu e singurul motiv pentru care Imaginarium ar merita vazut, insa e cel mai vehiculat, avand in vedere tragica disparitie a talentatului actor. Parerea mea e sa nu cautati filmul pentru a vedea cea mai stralucita mostra de joc actoricesc din partea lui Heath, acest lucru s-a intamplat deja sub forma unui joker mov. In schimb asteptati-va sa vedeti o poveste magica, o calatorie in imaginatie printr-o oglinda fermecata, un conglomerat de idei fascinante si o mostra din inventivitatea stilistica a lui Gilliam. N-o fi avand el forta narativa a lui Burton, care creaza povesti mult mai bine inchegate, dar la nivel creativ Terry e o fantana nesecata de "aberatii" vizuale (Brazil sau Tideland te ametesc pana-ti pocnesc sinapsele) reluand temele noastre preferate din povesti (vrajitorul, printesa, fat-frumosul) si dandu-le propria lui interpretare, imorala si decadenta, asa cum e lumea de azi.


Dr. Parnassus (Christofer Plummer) e un magician batran si betiv, un vestigiu al vremurilor cand carnavalul era inca la moda si care isi taraste existenta precara prin Londra contemporana alaturi de trupa sa ambulanta oferind "evadari" din real intr-o lume imaginara printr-o oglinda magica. Insotitorii lui sunt piticul Percival, tanarul scamator Anton si fiica de aproape 16 ani Valentina(Lily Cole), toti ajutand cu montarea sceneri, prezentarea show-ului si atragerea de clienti. Acestia sunt putini si dubiosi, motiv pentru care afacerea merge la nivel de subzistenta. Problema e ca se apropie sorocu' fetei, care nu stie ca a fost jucata demult la un pariu de tatal ei cu Diavolul aka Mr. Nick (Tom Waits), si astfel batranul e macinat de gandul pierderii inevitabile. Valentina e sacrificiul pe care a trebuit sa-l faca cand a acceptat imortalitatea, in urma cu 1000 de ani.


Actiunea propriu-zisa de tare alambicata si are niste scapari, cateva fire desprinse dar neurmarite din care cel mai frustrant e ca n-am priceput ce-i cu oglinda, de unde a aparut si cum funtioneaza sau originea puterilor lui Parnassus. In rest filmul e chiar coerent, cu un efort de vointa, evident. Intelegi sensul metaforic al ideii ca povestile sustin lumea si ca fara ele aceasta s-ar prabusi (deci importanta unui om cu imaginatie ca Dr Parnassus sau Terry Gilliam), intelegi ca "Percy the midget" e un cinic dar si singurul cu capul pe umeri, ca fiica Valentina e o printesa razgaiata care abia asteapta sa fuga din bratele tatalui, ca Anton e indragostit de ea dar ii lipseste curajul si ca Mr Nick iubeste mai mult jocul decat premiul. Parnassus fiind partenerul de joc preferat al Diavolului, acum e timpul unui nou pariu. Primul care colecteaza 5 suflete primeste fata.


Unde intra insa Heath Ledger? El e necunoscutul din ecuatia celor doi jucatori, e spanzuratul anuntat in cartile Tarot, apoi e Tony filantropul, pentru ca in final sa fie clauza de reziliere. In lumea reala are un chip, in Imaginarium are mai multe. Sunt destul de sigur ca ideea folosirii unui trio de actori mari - Johnny Depp, Jude Law si Colin Farrell - pentru a intrupa cate un aspect al personalitatii lui Tony (palavragiul, lasul sau ipocritul) in interiorul Oglinzii, a adus filmului un plus de valoare insa regret ca a fost nevoie de o trista intamplare pentru ca sa se ajunga acolo. Dat fiind timpul scurt pe ecran Ledger e redus la un personaj secundar, caci nu ajunge sa-si expuna intregul arsenal actoricesc, ramanand in sarcina celor 3 prieteni ai sai ca sa completeze personajul. Si reusesc din plin. Johnny Depp magnetizeaza din start la prima intrare in oglinda, cand vorbeste dulcegarii unei cucoane "imblanata" ce viseaza pantofi si haine scumpe. Jude Law alearga pe niste picioroange imense incercand sa scape de mafioti rusi iar Colin Farrell face tranzitia intre Tony cel din lumina reflectoarelor si Tony atarnat in latul propriilor intrigi.


Vizualul e punctul forte al filmului, Gillian acordandu-si maximum de libertate in crearea taramului fabulos in care imaginatia celor intrati devine realitate. Scopul vizitei in Imaginarium e simplu: iti schimba viata, iesi din el un om schimbat sau cazi definitiv prada ispitei diavolesti. Caci Mr Nick (personajul cel mai misto din film) e prezent acolo si colecteaza suflete. Ramane nedeslusit daca "acolo"" esti in mintea lui Parnassus, in mintea ta, sau "altundeva". Cert e ca se face apel la tot felul de tehnici creative de la decoruri de carton decupat, staniol si frunze pana la CGI, care insa nu incearca deloc sa mimeze realitatea ci ramane la fel de evident tocmai pentru a-ti sugera lumea imaginara in care te afli. Sunt multe referinte vizuale din filmele anterioare - Time Bandits sau Monty Pyton - si as putea bate campii ore intregi vorbind de cat de pitoreasca e cinematografia sau cat de amuzant si suprarealist fantasticul Imaginarium-ului dar mai bine il vedeti cu ochii vostri. E o poveste ce merita recitita.
Trailer

7 comentarii:

  1. it was gorgeous... as fi vrut sa vad la nesfarsit cadrele cu heath alive. si pe christopher plummer. great movie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. l-am vazut prin decembrie la cinema. mi-a placut foarte mult Lily Cole! e putin ametitor dar per total e un film weird ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. a fost okey filmul, sincer ma asteptam sa fie mult mai ciudat, dar cred ca moartea lui Heath Ledger a cam incurcat treburile. oricum ideea cu oglinda e geniala, desi si eu ma intrebam, care e totusi povestea cu oglinda?

    RăspundețiȘtergere
  4. Io il am pe comp de vreo 2 saptamani, da' nu vreau sa il vad decat la cinema. Ala de pe comp e pentru taica-miu. :D Cand ajunge odata si in Timisoara? Ca am vazut ca la Bucuresti ruleaza deja. :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Abia astept sa-l vad. Asta chiar este un "must".

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mrs Dalloway: da este, amandoi de care zici au fost buni, dar mie mi s-a parut ca Tom Waits (Diavolul) fura scena in care aparea.

    @annie benny: si Lily e foarte frumoasa.

    @headupintheclouds: suntem amandoi confuzi in sensul asta.

    @Tomata: si eu il asteptam dar nu vad sanse prea curand..

    @Garm: sper sa-l vezi pana la Oscaruri. Are 2 nominalizari.

    RăspundețiȘtergere
  7. are 2, pe care le merita, dar merita mai multe.
    a fost minunat...

    acum astept sa aflu cine e omul care l-a ucis pe don quixote

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.