miercuri, 24 februarie 2010

Frigul din Studio se mută la Timiş

Am fost la ultimul film de Terry Gilliam şi ultimul cu Heath Ledger. Cred că e şi ultimul meu film la cinematografele de stat din Timişoara. Cel puţin, asta simt acum.



După cum puteţi observa din poza de mai sus, cinema Studio e închis pînă în aprilie. Motivul e cunoscut de toţi cei care au dîrdîit măcar o dată acolo: bîntuie un frig siberian. Motivul pentru care nu se ia nicio măsură e necunoscut.

Pardon, s-a luat totuşi o măsură: directoarea a hotărît să programeze la Timiş filmele de la Studio. Decizia n-ar fi fost rea, dacă în timpul acestei acţiuni n-ar fi adus la Timiş şi frigul din Studio. La Imaginarium of Dr. Parnassus am fost patru temerari în sală care-şi puteau vedea aburii respiraţiei. Filmul mi s-a părut bun. Dar n-am idee cît de bun, pentru că au tăiat vreun sfert de oră, la trecerea de pe o bobină pe alta (am ratat toată bucata în care apare Johnny Depp).

Partea nasoală este că aproape m-am bucurat de întîmplare, întrucît nu ştiu cît mai rezistam. Cînd am ieşit din sală, vă jur, era mult mai cald afară. Dacă înainte vreme mai aveam o îndoială, acum sunt convins: aceste cinematografe au murit. Frigiderul de sucuri era închis. Toaleta era închisă. I-am întrebat pe ultimii paznici (că asta au devenit doamnele de la RADEF) ai acestui loc tot mai sinistru, dacă nu cumva închid şi sala.

Mă uitam ieri la personalul îmbătrînit: doamna de la casierie, bătrînul proiecţionist, directoarea bine acoperită de haine. Le-am văzut privirea. Oamenii aceştia s-au resemnat. Nu aşteaptă decît să iasă la pensie. În momentul ăsta, tot ce-i mai interesează e să nu se îmbolnăvească iremediabil în congelatoarele astea naturale.

Poate ideea investitorului spaniol nu era aşa de rea. Pînă atunci însă, spaţiul poate fi închiriat pentru alte activităţi "culturale": nunţi, botezuri, conferinţe etc. Dacă sunteţi pui de eschimoşi.


p.s. Timiş e penultimul cinema inaugurat de comunişti în oraş, în februarie 1983 (merci Marian); la cinematograful inaugurat de capitalişti n-au găsit loc pentru filmul lui Gilliam nici măcar în sala aia mică de 20 de persoane. Cinema City aduce în schimb toate "nestematele": Alvin şi Veveriţele, Percy Jackson şi Olimpienii etc.

Ceea mi se pare la fel de trist ca şi frigul.

9 comentarii:

  1. voi ati fost 4 pinguini... eu am fost cand era sala plina de pinguini, tineri, batrani, dar era la fel de frig! abia am asteptat sa se termine filmul, entre les murs, care parca a durat o vesnicie! am fost mai mult nervoasa cand am plecat decat bucuroasa ca mai vad la cinema si alte filme decat "american beauty" .
    rodica

    RăspundețiȘtergere
  2. rodica: cunosc prea bine senzatia, draga pinguino :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnu' Lucian, nu TIMIS, ci UNIREA a fost ultimul cinematograf inaugurat de comunisti. TIMIS s-a deschis in februarie 1983, cu filmul romanesc (cum altfel?) de care nu-si mai aminteste nimeni azi, COMOARA. A fost urmat, in saptamana a doua, de IMPERIUL CONTRAATACA. Cinema UNIREA s-a deschis in vara anului 1985 tot cu un film romanesc: DECLARATIE DE DRAGOSTE. I-a urmat CONCURSUL lui Dan Pita...

    RăspundețiȘtergere
  4. Haine Groase. Haine Groase. Eu zic ca nu ai de ce te... . Cel mai fain (frumos) film al Maestrului (parere personala, evident). Sub 120 de minute (rar si laudabil astazi, cel putin in zona "de autor").
    Decat niciunde?
    P.S. Singura chestiune realmente nedigerabila este partea "cu taiatu' ". Oricum, mai bine decat pe un &^%$# de monitor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Marian: pai de la tine stiu povestea :)

    Dar am retinut-o (un pic) gresit. La Imperiul Contraataca am fost si eu. ar nu in a doua saptamana. Vreo 4-5 ani mai tarziu.

    Inca-l dadeau :)

    Oricum, merci de corectie si poate dezvoltam istoria cinematografelor din Timisoara. Ca acum asta si sunt: istorie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim: pai asta am zis si eu.

    Mai bine sa dardai, decat sa-l vad pe calculator.
    Insa acum sunt obligat sa recurg la monitor, ca sa vad varianta intreaga.

    Dar chiar si exceptand "taiatu" experienta cinematografica nu e intreaga: imaginea nu are claritate, iar sunetul e infundat. Singura chestie care ramane e dimensiunea aceea pentru care a fost gandit filmul.

    De aia ma si doare ca ajung toate porcariile la mall, la conditii civilizate, nu si un extaz cinematografic ca asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frigul de la Studio/Timis e ok atata timp cat proiecteaza filme precum 'Calauza', 'A VII-a pecete', "Amintiri din Epoca de Aur', 'Ice Age' etc. Te introduce mai repede in atmosfera :)

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am mai fost la Timis de vreo 3-4 ani, de cand am tras si eu un frig crunt.
    Imi pare rau. Si mai ales imi pare rau ca tot la mall ajung sa dau banii.

    RăspundețiȘtergere
  9. IB: Ai dreptate.

    Desi ne gandeam ca ar fi mai potrivit un festival al filmului horror. Nici nu mai trebuie decor.

    Mira: Impartasim aceleasi regrete. Din pacate, regretul e si cam singurul lucru care ne-a mai ramas in situatia asta. Numai daca nu ne adunam in holul de la Cinema City ca sa pichetam intrarea la filmele proaste, solicitand selectia filmelor care ajung la Timisoara si pe baza calitatii.

    Ca la Bucuresti, mai ajung si din alea bune.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.