vineri, 19 februarie 2010

Alupei şi Ataurului

THE WOLFMAN (2010)

rating: semi-eroare, semi-brainwash

Mamelor din lumea întreagă, nu lăsaţi copii la Omul Lup (The Wolfman), că e interzis sub 18 ani! Dacă trebuia ceva interzis, e sinopsisul trimis de distribuitor la reviste.

I-auzi ia! Parcă zice de alt film:

Larry se întoarce la casa părintească pentru a se împăca cu tatăl său (greşit, vine să cerceteze dispariţia lu’ frate-său). Aici se îndrăgosteşte de Gwen, căreia îi face cadou un frumos baston cu măciulia în formă de cap de lup (ce-i drept, bastonul apare în posesia tatălui, dar scena „cadoului” lipseşte din versiunea ce rulează la noi; or fi cenzurat-o din cauza durităţii excesive). Cînd Larry o salvează pe o prietenă a lui Gwen (mai exact, salvează un băiat dintr-o şatră) de un lup (mai exact, vîrcolac), bărbatul este muşcat şi devine vîrcolac.”

Ultimele şase cuvinte sunt singurele adevărate. Pînă şi numele personajelor e aiurea: eroul se cheamă Lawrence, nu Larry aşa cum îl alintă, intim, autorul sinopsisului citat mai sus (ca şi cum aş scrie eu Tony, cînd mă refer la venerabilul Anthony Hopkins - tata vîrcolacilor din film).

Nu-i prima oară cînd citesc asemenea fantezii. Ori sunt traduceri proaste ale prezentărilor oficiale. Ori cineva povesteşte trailerul, completînd din imaginaţie spaţiile goale. Nici n-ar fi dificil la Omul Lup, pentru că scenariul e clasic. Muşcătură - lună plină - transformare - săteni păpaţi - glonţ de argint - idila dintre frumoasă şi bestie.

Nu m-a surprins să-l văd pe Hugo Weaving în rolul "vînătorului" care se plimbă ca agentul Smith printr-o Anglie victoriană de pe la 1890. M-a surprins Benicio Del Toro că, după atîtea partituri serioase, a început să urle la lună. Dar trebuie să recunosc că are toate datele fizice pentru rol. Încercănat, păros, gri şi tumefiat, încă din varianta umană.



În varianta animală e o combinaţie ridicolă de Chewbacca din Star Wars cu un King Kong pitic, care eviscerează şi decapitează pe bandă. „Nu ştii unde începe bestia şi unde se sfîrşeşte omul”, vorba lui Emily Blunt. Care e singura parte frumoasă din acea lume posomorîtă şi gotică. Ar mai fi şi muzica lui Danny Elfman, la înălţime, ca de obicei (tot el a compus şi pentru Alice in Wonderland).


Realizatorii filmului au încercat să scoată magia din povestea omului-lup. Transformarea omului în fiară e văzută mai degrabă ca o defecţiune fizică -licantropia- dar şi una afectivă, pentru că drăguţu' de Larry (iată, pot şi eu) suferă de pe urma traumatismelor din copilărie şi a unor complexe de natură oedipiană.

Acest punct de vedere clinic intră oarecum în contradicţie cu folosirea obsesivă a gloanţelor de argint - influenţa legendară a lunii - şi knou-hau-hau-l vrăjitoarelor ţigănci. Pe post de Mama Omida m-am bucurat să o văd pe Geraldine Chaplin (primul copil al lui Charlie Chaplin). Nu m-am bucurat însă că limba care se vorbea în şatră era încă de pe atunci româna cu accent de Hanglia: "Mulţi vor avea de suferit" profeţeşte una dintre pirande.

Într-adevăr, mulţi vor suferi la Omul Lup.
Dar nu din motivele la care se aşteaptă.

10 comentarii:

  1. nici macar "Tony" nu salveaza ceva din film?

    RăspundețiȘtergere
  2. The unholy two: actorii sunt ok toti, tony, larry, emily :). Chiar si atmosfera, decorul, muzica. Dar puse toate laolalta, nu functioneaza.

    Ca si cum Wolfman ar avea dintii stirbi si nu te musca asa cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei bine tre sa vad cu ochii mei!! Maine, gen.

    RăspundețiȘtergere
  4. mai bine nu scriai despre asta... chiar vroiam sa il vad :)
    ok, inca mai vreau :P

    RăspundețiȘtergere
  5. crinutza: bine, dar te rog sa revii cu o parere dupa vizionare.

    S-ar putea ca tu sa vezi altceva.
    Adica sa-ti placa mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. pe ultima suta m-am hotarit sa nu ma duc, dat peste cap planu, rezervarea, etc. Ma gindesc acuma, ca bine am facut...:)

    RăspundețiȘtergere
  7. tot vreau sa-l vad

    ps: ma sperie cat de mult seamana femeia aia cu tac-su; desi recunosc ca nu am vazut-o de cand a jucat-o pe ma-sa lu' tac-su

    RăspundețiȘtergere
  8. ”o combinaţie ridicolă de Chewbacca din Star Wars cu un King Kong pitic” care ”papa sateni” =)) ... misto articolul. e singura parere pe care mi-o exprim pt ca nu am vazut filmul asta, deci nu voi scrie nimic in legatura cu el.

    RăspundețiȘtergere
  9. Andrei: poti sa te uiti si la ce a scris Richie. -lui i-a placut mai mult.

    Poate te convinge sa-l vezi :).

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.