marți, 5 ianuarie 2010

Ultima epigramă a lui Toni Tecuceanu

Acum doi ani, într-o dimineaţă de ianuarie, se stingea brusc şi neaşteptat, tînărul Heath Ledger. În altă dimineaţă de ianuarie, mai precis astăzi, s-a stins tînărul Toni Tecuceanu. Pastrînd proporţiile, asemanările între cei doi actori nu se opresc la date calendaristice: amîndoi au lucrat enorm înainte de moarte şi în domenii variate (film, muzica).

Reamintesc celor care n-au citit -probabil- ultimul său interviu, că Toni Tecuceanu, a cîştigat Gala Tînărului Actor, s-a remarcat în teatru cu rolul Lomeier -rol principal- din Noapte Arabă şi la Cronica Cîrcotaşilor cu rolul Vadim (şi multe altele), a lucrat cu Cristian Mungiu la ultimul său film şi cu Daniel Iancu la un album de folk. Toni era atras "de tot ce înseamnă arta spectacolului".

Îmi pare rău ca n-am mai apucat să vorbim despre colaborarea sa cu Zefirelli, aşa cum mi-a promis. Îmi pare rău că sunt printre ultimii căruia i-a dedicat o epigramă. Dar cel mai rău îmi pare că drumul lui se opreşte aici. Era genul acela rar de artist, care deşi a înregistrat destule succese, dă senzaţia că este abia la începutul ascensiunii. Genul acela de artist mereu însetat de muncă şi înfometat de viaţă.

Toni era înzestrat cu o energie fenomenală. Poate că tocmai această energie l-a luat dintre noi. Corpul său n-a mai putut ţine pasul. Mi-e greu să cred că această energie poate să moară. Eu cred că rămâne cu noi.

later edit 1: gîndurile dedicate lui Toni de către Marian completează rîndurile mele

later edit 2: dar mai bine decît noi amîndoi vorbeşte prietenul său, Şerban


5 comentarii:

  1. “I like a man who's good, but not too good--for the good die young, and I hate a dead one.”

    RăspundețiȘtergere
  2. The unholy two & MaW: aveti dreptate si totusi sper sa nu aveti dreptate pentru ca si eu vreau sa fiu bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai chiar asa e: all the good ones die young. N-are cum sa fie altfel. Ceilalti (the bad ones) au murit demult si mor la nesfarsit, in rautatea lor. Au murit, practic, atunci cand n-au vegheat la bunatatea lor si au lasat sa triumfe in ei rautatea, viclenia, minciuna, plictiseala. Cei buni, indiferent de varsta biologica la care pleaca in lumea umbrelor, raman forever young...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne, ma si sperie valul mare de decese din randul actorilor din ultima vreme. Ce se intampla cu lumea?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.