miercuri, 27 ianuarie 2010

Memento

Încă un anunţ doar pentru spectatorii marelui-ecran, cu domiciliul în zona Timişoarei (îi rugăm pe ceilalţi să nu se simtă neglijaţi).

Cu începere de la ora 17.00, la Centrul Cultural Francez (Bl. C.D. Loga) va avea loc proiecţia documentarului Sonderkommendo Auschwitz - Birkenau (de Emil Weiss). Urmată de o dezbatere la care va participa istoricul Victor Neumann. Astăzi e Ziua Memoriei şi a Holocaustului şi a prevenirii crimelor împotriva umanităţii. O zi cu un nume foarte lung, dar foarte necesară (în contextul în care încep să se audă voci, mai mult sau mai puţin arabe, care susţin că Holocaustul nu s-a întîmplat, fiind de fapt o invenţie a evreilor).

Nu uitaţi, vă rog, de Ziua Memoriei!

later edit: Există ceva şi mai cinic şi brutal decît exterminarea în masă a evreilor. Folosirea altor evrei, fraţii şi prietenii celor ucişi, pentru a incinera corpurile. Documentarul conţine o serie de mărturii a celor care au făcut parte cu forţa din aceste plutoane macabre: Sonderkommendo. Cum cita o profesoară de istorie prezentă la proiecţie alături de elevii săi: "Nu vă întrebaţi unde era Dumnezeu la Auschwitz. Întrebaţi-vă unde era omul!".

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.