duminică, 3 ianuarie 2010

Give 'em Hell, Malone (2009)

rating: Brainwash


Give 'em Hell, Malone e un neo-noir in dulcele stil clasic al filmelor din anii '40 in care un detectiv in trenci si palarie "investiga" ceva la solicitarea unei dame bune. Fiind facut in 2009 insa nu poate trece cu vederea avansul tehnologic astfel ca Give 'em Hell nu e un remake ci mai degraba un tribut adus de Russel Mulcahy povestilor noir intr-o viziune proprie, destul de artsy as spune, care se apropie teoretic de Sin City dar nu imprumuta stilul monocromatic al lui Miller. Deci, mai mult film decat banda desenata. Venind de la un regizor care dupa fantasticul Highlander nu a mai prea confirmat asteptarile cinefililor (poate doar a fanilor Resident Evil), filmul asta e surpirnzator de bun. Cu un Thomas Jane in rolul lui Malone, excelent interpretand rolul de anti-erou - detectiv alcoolic trecut in bransa ucigasilor platiti pt a-si razbuna familia - cu un scenariu foarte bine scris, replici savuroase exact ca in Sin City si personaje tipice benzilor desenate cu nume pe masura reputatiei: Mauler, Matchstick, Boulder etc.. Nu lipseste nici dama in rosu - femme fatale Evelyn - jucata de frumoasa si cvasianonima Elsa Pataki.



Inca de la inceput filmul isi explica titlul, Malone "trimitand in iad" un numar destul de mare de hitmani intr-una din cele mai frumoase gun-fight-uri de pana acum, o scena menita sa te arunce direct in miezul evenimentelor lasandu-te confuz si expus. Malone trebuie sa recupereze o servieta, al carei continut se dovedeste a avea sens doar pentru Malone, asa incat ramane complet nedeslusit motivul pentru care cineva l-ar angaja pe cel mai dur baiat din oras ca sa o recupereze. Mirosind o inscenare, Malone se intoarce spre cel care l-a angajat si apoi urca incet incet lantul afacerii pentru a dibui dusmanul. Contra lui sunt trimisi cei mai periculosi asasini: Boulder (Ving Rhames care e intotdeauna cel mai potrivit pentru a juca un black bad motherfucker with attitude) pe Matchstick - un psihopat incendiator care se joaca cu kerosenul si pe micuta ninja-girl Mauler, care-si tine cutitele bine ascutite in cele mai dosnice locuri. Singurul sau aliat ramane Evelyn, lady in red, cea care la prima vedere pare tot o victima a complotului unui puternic lord al crimei - Whitmore. Dar pana la final vom avea destule twist-uri ca sa ne puna pe ganduri.


Adrenalina si suspansul tin bine pana la final, violenta nu lipseste dar nici nu e ostentativ-gratuita. Foarte putin CGI si multe cascadorii, urmariri cu masini, alergat pe cladiri etc. Ritmul e alert, impinge actiunea spre un climax cu un numar ridicat de cadavre, asa cum sta bine unui asmenea gen de film. Plotul nu e nici el foarte original dar asta nu conteaza, rolul sau fiind de a sustine o actiune decenta. Eu unul am gustat din plin filmul asta, care vine doar la cateva zile dupa ce am re-vizionat Sin City in HD, si ca sa fiu sincer, cel mai mult am apreciat in filmele astea replicile personajelor, genul ala de umor negru si sarcasm cool care te face sa exclami: cine dracu vorbeste asa in realitate?!
 "Unlike my genetically malfunctioned associate,I would like to take this opportunity not to wage war, but to play nice." (Matchstick)

Trailer

10 comentarii:

  1. acuma, daca poti sa zici ca Mulcahy n-a realizat nimic notabil, facind abstractie (macar) de primul Highlander, ca sa nu mai vorbim de alte filme, atunci poti sa bati campii linistit (si) in 2010

    RăspundețiȘtergere
  2. Touche! Ma bucur ca sunt oameni ca tine care ma pun la punct cand bat campii... Iti multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar aveam chef de un noir... Apropo, poti sa mai imi recomanzi cate ceva in stilul asta (filme mai noi)?. In afara de Payback si Sin City...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar mai fi ceva in genul lui Sin City - The Spirit - aceeasi viziune de nuvela grafica dar regizata de Miller si in consecinta nu chiar atat de bun ca Sin, dar interesant. Si poti incerca Shootem Up cu Gerard Butler.

    RăspundețiȘtergere
  5. mah tata, shoot'em up e cu clive owen, acuma nu poate juca spartanu' chiar in toate filmele...

    RăspundețiȘtergere
  6. esti bine informat, ce sa-i faci mai devin si confuz cand raspund in graba,filmul l-am vazut de vreun an , britanici sunt ambii cu varste apropiate si pe val.. nu-i panica, banuiesc ca Garm o inteles ce vroiam sa spun. thanx again..

    RăspundețiȘtergere
  7. no problem, chiar nu vinez greseli, dar e bine ca lumea sa fie cit mai bine informata; oricum, faci o treaba buna, scuza-mi tonul acid din primul post, dar sunt un fan pina la moarte al highlander-ului lui mulcahy (care nu a rupt apoi gura tirgului, dar a mai regizat un "on the beach" de tinut minte).

    RăspundețiȘtergere
  8. pt garm: daca vrei un noir de zile mari, uite-te la chinatown si continuarea, two jakes, cu un jack nicholson in forma maxima

    RăspundețiȘtergere
  9. Luft-ul cu Highlander a fost de incepator si mi-l asum.

    Pentru Chinatown +1 si de la mine. Two Jakes inca nu l-am vazut...dar se va remedia..

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru sugestii, o sa ma pun pe treaba :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.