sâmbătă, 23 ianuarie 2010

The Fourth Kind (2009)

rating: Brainwash veritabil

Se pare ca cine-verité-ul de care vorbea Luci in articolul despre Activitati paranormale nu are de gand sa dispara prea repede ba din contra urca la un nivel nou in mainile unor regizori dornici de afirmare. The Fourth Kind e un pseudo-documentar in care actorii ajung sa se joace pe ei insisi in idea de a oferi o senzatia si mai intensa de realism. Inca din trailer Milla Jovovich se introduce intr-un mod cel putin misterios: "Sunt actrita Milla Jovovich si voi juca rolul Dr. Abigail Taylor in aceasta reconstituire dramatica ce va portretiza evenimentele petrecute in octombrie 2000. Tot ce veti urmari in acest film va fi sustinut de inregistrari de arhiva. Unele din scene... le veti gasi rascolitoare!" Si apoi esti introdus in film, de fapt intr-un interviu intre adevarata Abigail Taylor si Olatunde Osunsanmi (regizorul filmului) care continua pe toata durata acestuia fiind intrerupt doar de scenele "de arhiva" care sustin declaratiile ei sau de filmul propriu-ziz care are rolul de reconstitui povestirea.



Subiectul e foarte atractiv si ne-a cam lipsit in ultima vreme: OZN-urile. Dupa cum stim inca de pe vremea unui film simbol al lui Spielberg (Intalnire de gradul 3) incursiunile "vizitatorilor" nostri au fost clasificate in mai multe categorii: gradul I, cand sunt doar simple observatii de OZN-uri, gradul II, cand se descopera urme fizice inexplicabile la sol, gradul III, cand martorii dau nas in nas cu un vizitator, adica un first contact sau close encounter si gradul IV, cele mai intense, care implica rapirile (alien abductions) si, eventual, sondarea orificiilor cu sonde de otel inoxidabil sau introducerea de cipuri in creieri... favoritele mele, de altfel.



~Spoilere~
Ei bine, The Fourth Kind, are de-a face desigur cu ultima treaba, dezvaluind ca exista in Alaska un orasel - Nome - foarte izolat unde s-au raportat de 10 ori mai multe asemenea probleme. Milla Jovovich interpreteaza astfel o psiholoaga care si-a pierdut sotul in circumstante neelucidate (ucis in patul conjugal de un agresor necunoscut) care se intoarce in Nome pentru a continua munca sotului ei, o serie de insomnii ciudate suferite de locuitori. In sesiunile de interviuri acestia marturisesc suspect de identic prezenta unei bufnite in camera in timp ce dorm si dau semne de amintiri suprimate. Cand sunt supusi hipnozei ... furiile Iadului se dezlantuie, intrucat descopera ce lucruri inimaginabile se petrec cu ei noaptea.
~gata spoilerele~



Filmul e foarte inspirat construit, alternand scenele jucate cu cele "arhivate" (asa-zis reale) si uneori prezentadu-le in tandem, in paralel (split screen), putand astfel usor distinge omul de actor. Ceea ce mi-a placut in el e faptul ca suspansul este sugerat si subiectul e lasat la interpretarea fiecaruia, nu se explica prea multe si nici nu se trag concluzii finale. Arma de calibru major a fost sunetul, sunt niste chestii cu adevarat sinistre acolo (eu unul m-am sculat in fund si am scapat un holly f**k what was that??) voci distorsionate, cuvinte incomplete in limbi stravechi... In fine, buna povestea, captivanta, misterioasa, chiar surprinzatoare pe final... Un film in genul Blair Witch Project si Paranormal Activity dar nu atat de indie-minimal ca precursoarele sale, avand nume cunoscute pe generic, si fiind mai intens in actiune. Asta sunt sigur ca nu va plictisi! La un anumit nivel e comparbil cu bijuteria REC in ce priveste fiorii. Recomand indeosebi celor satui de monstri, zombie, vampiri, spirite razbunatoare si fetite cu paru-n ochi. Un sfat de final: nu cautati informatii despre el inainte de a-l vedea!! Il ruinati.

9 comentarii:

  1. eu nu am cautat informatii inainte de a-l vedea, dar dupa ce l-am vazut si am exprimat "bulshit" am cautat informatii si am exprimat "BULLSHIIIIT!". Aparent toate acele filmari reale, si chiar Abigail, au fost prefabricate pentru a vinde mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  2. @kolcs: Ok, ma anunti dupa cum ti s-a parut, nu?

    @Silviu: True. Toate filmarile au fost prefabricate, dar cu ce e diferit acest lucru de alte cazuri identice in care filmele au fost marketate drept "bazate pe intamplari adevarate". Eu unul chiar ma bucur ca nu sunt reale :)). Com'on, nu sunt incantat de perspectiva unor astfel de abductions.. Probabil cand faci pauza in film si stai sa reflectezi un pic iti dai seama ca totul e un "bullshit ridicol" insa care se ia foarte in serios si se "vinde" foarte bine consumatorilor. Pentru mine filmul asta a fost suprinzator de reusit..si o spun asta din pozitia SF-istului care a citit destule jurnale OZN, reviste de profil si a urmarit destul de multe filme "bazate pe intamplari adevarate" fara sa devina un true believer. Numai daca ma gandesc la Dosarele X care au creat o adevarata isterie la vremea lor si care pana la urma au "declasificat" in mintea noastra Aria 51 imi dau seama ca si el era loaded with bullshit (in sensul de amagiri nu de prostii).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Richie

    when you're right you're right! If you put it that way... it was ok. Problema e ca multi americani tampiti, ca nu pot sa le zic altfel, vor crede toate astea si isi vor vinde casele sau ce mai fac ei pe acolo. Fie la ei! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am fost rapit de extraterestrii!
    Nu radeti e real.

    RăspundețiȘtergere
  5. lasa sa creada cine vrea,eu unu nu cred o boaba.poate asa a disparut si Elodia :))

    RăspundețiȘtergere
  6. de ce spuneti k filmuletele nu sunt reale si ar fi regizate?de unde stiti voi?/:)

    RăspundețiȘtergere
  7. 1.E mai credibila situatia in care ele nu ar fi reale.
    2.Regizorul a recunoscut ca sunt fabricate cei care apar in ele fiind actori.
    3.De unde stii tu ca nu-s regizate?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.