miercuri, 13 ianuarie 2010

Elementar...


SHERLOCK HOLMES(2009)

rating: Colectable doar pentru fanii lui Sherlock şi ai lui Ritchie, altfel Brainwash


Fanii ultras ai detectivului Sherlock Holmes vor pufni: „Ăăă! Da’ nu e ca în carte”. Au dreptate. Filmul continuă aventurile faimoşilor eroi cam de unde le-a lăsat Sir Arthur Conan Doyle. Avem aceeaşi lume, dar mult îmbogăţită. Ca şi cum Guy Ritchie ar fi confiscat lumea 2D din carte, ca să ne-o prezinte în 3D.

Sherlock Holmes e un mistery bine construit, dar deliciile sale nu stau în revelaţiile detectivistice. Am dedus imediat că Lord Blackwood (Mark Strong) va supravieţui execuţiei prin spînzurare din prolog. Cine-a mai văzut ca villain-ul să fie eliminat în minutul 15 al filmului? Am mai dedus că Sherlock (Robert Downey Jr.) şi companionul său loial, dr. Watson (Jude Law) vor rezolva toate enigmele pînă la epilog. Marea enigmă era cum vor face treaba asta.

Deliciile filmului stau în atmosfera aceea bleak de Imperiul Colonial în agonie, garnisită şi cu un pic de misticism: un mort-viu deţine o armă chimică secretă cu care va arunca Anglia în mîinile masonilor. Un fel de Vidocq (Pitof, Franţa, 2001), cu dialoguri mai savuroase. Aerul sumbru e perfect echilibrat de aerele mucalite ale lui Downey Jr., care se distrează fiecare moment în pielea extravagantului detectiv-violonist-boxer-cercetător.

Spectacolul nu e dat de scenele de acţiune pe care le-am văzut şi în celelalte filme ale britanicului (Snatch sau Lock, Stock and Two Smocking Barrels), ci de tumbele şi piruetele creierului cu mecanism de ceas marca Holmes ( în acest sens, cel mai mult se înrudeşte cu duelurile de şah mental din Revolver).



Fanii ultras ai lui Sherlock, cum sunt şi eu, vor comenta că nu aşa şi l-au imaginat pe cel mai abil detectiv britanic din toate timpurile. Spiritul personajului e însă acelaşi. Putem zice că s-a reîncarnat. Apropo, v-am zis că Guy Ritchie a lăsat şi loc de continuare? Nu este nici o enigmă că va urma, probabil, o întreagă serie. Elementar, dragă Watson, elementar...

12 comentarii:

  1. Filmul reuseste sa te tina captiv in prima faza din cauza ghidusiilor lui Holmes, apoi din cauza asa zisului magician, apoi ne simtim bine cand detectivul isi intra in rol pana la capat si face reconstituirea evenimentelor. Un fel de Michael Scofield al vremurilor lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. sincer, m-am plictisit, eram constient ca ce se intampla pe ecran ar trebui sa ma lipeasca de ecran, dar desi nu asta nu s-a intamplat. si nu, nu sunt fan holmes, nu am citit decat 2-3 povesti cu el si am vazut vreo 2 filme, dar nu sunt de parere ca daca il iei pe tony stark ii dai o minte analitica si il pui in anglia victoriana iti iasa sherlock holmes. si toata faza cu moriarty. inteleg fra ca vrei sa lasi loc pt o continuare, dar sa construiesti o intreaga subpoveste doar de dragul de a avea o continuare, asta este slaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaab (mai rau ca star wars ep I si II).

    imi place ritchie, dar nu e tipul pe care il vreau sa-mi faca un film sherlock.

    RăspundețiȘtergere
  3. la naiba, de ce nu recitesc niciodata ce scriu cand postez?
    revizuiesc prima fraza: "eram constient ca ce se intampla pe ecran ar trebui sa ma lipeasca de el, dar asta pur si simplu nu s-a intamplat."

    aveam in cap 3 versiuni in care vroiam sa formulez asta si nu a iesit nici una

    RăspundețiȘtergere
  4. Kolcs: cred ca e genul acela de film usurel la care tocmai micile detalii care plac unora, ii enerveaza pe ceilalti.

    Trebuie sa recunosti ca filmul nu se prea ia in serios (asa cum nici Downey Jr. nu o face) si de aceea nu pot sa fiu prea dur cu el.

    Dar, intr-adevar, nu e o gloriosenie.
    Asa cum nici Rockanrolla n-a fost

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anaayana: cu diferenta ca Michael Scofield suferea de ceva la cap, parca avea o tumoare... care explica logica lui de fier si memoria imbatabila. Acum, ce-i drept nici personajul lui Doyle nu cred ca era sanatos tun :))

    @kolcs: pe mine nu m-a plictisit dar daca pun alti actori in rolurile principale parca nu mai e la fel de hazliu..oricum o actiune misto in ansamblu..piperata cu charisma lui R Downey, merge destul de bine..dar nu ceva memorabil ca Snatch sau Lock Stock

    RăspundețiȘtergere
  6. eu a vazut filmul si e estul de reusit numai ca scena in care se lupta cu gagica e numai in treiler sau .... ca eu nu am vazut-o

    RăspundețiȘtergere
  7. Azi am vazut si eu filmul, copil cuminte m-am dus la cinema. Sunt impresionata de Guy Ritchie. Cred ca e primul film de-a lui pe care il vad(nu aruncati cu pietre in mine) si sunt foarte impresionata. Mi-a ramas in minte scena cand francezul cel mare fuge de Sherlock si e filmat cumva cu loop, se intoarce camera peste cap, mi s-a parut interesant si nu cred ca am mai vazut in vre-un film. Dupa parerea mea e foarte bine realizat..a! si muzica mi-a placut ca a respectat o melodie anume...de poveste ce sa zic, nu seamana cu cartea, are mici modificari, da who cares? adica asa a fost viziunea scenaristului si a iesit bine..de Robert Downey Jr nu zic nimic, sunt fana, si a dat farmec filmului.."My dear Watson"..

    RăspundețiȘtergere
  8. cum adica fanii lui holmes ar fi incantati?

    pai fanilor le place sa le fie suprins creierul, sa aiba rasturnari de situatii neaticipate, inteligenta sa fie tinuta in priza!

    asta e film?

    pai atunci ma apuc si fac si eu scenariu pentru partea a II-a, ca, vorba aia, am o caruta de clisee la indemana, de printr-o gramada de filme.

    le mai trebuie multi ani americanilor sa le iasa o atmosfera vidoqc si sa faca film, nu desene animate pentru copii de 3 ani.

    mai bine il facea 3d, macar stiam o treaba, ca la avatar, de ce te duci la film...

    RăspundețiȘtergere
  9. stefan: nu stiu de ce esti asa suparat.

    Cum ziceam mai sus, nu e un film care se ia in serios. Si pe care sa-l iei prea tare in serios.
    Daca l-as lua la bani marunti, probabil ca as fi la fel de suparat ca si tine. Dar e genul brain wash, nu neaparat brain stimulator.

    Si mie mi-a placut atmosfera din Vidoq, dar nu mi se pare un pisc de neatins. Nici mie nu mi s-a parut S.H. vreo mare chestie.

    Pana la urma, depinde cu ce asteptari mergi. E clar ca ale tale au fost destul de ridicate.

    RăspundețiȘtergere
  10. eram ceva mai exasperat de faptul ca prea a trecut mult timp fara un film bun.

    in afara de antichrist, mai bine citeam si eu niste carti, din orele pierdute pe parcursul lui 2009...

    o sugestie - n-ar fi rele si niste recenzii, idei, macar asa, din cand in cand, pe marginea unor filme mai vechi, de prin 70, 80, incoace.

    nici prea vechi, ca ori nu le mai gasim, ori adormim la film.

    avantajul ar fi ca timpul de 10, 20, 30 ani a asezat lucrurile si ar fi mai simplu de ales.

    ca e frustrant, cel putin pentru mine, sa tot citesc 9 pagini de brainwash si abia la a 10-a sa gasesc un colectable.

    de orgasm nu zic nimic, ca n-au cum sa le iasa capodopere prea des.

    RăspundețiȘtergere
  11. stefan: nu esti primul care ma indeamna spre "antichitati".

    Am un prieten care se tine de capul meu de ani buni deja. Pana ma voi apuca temeinic de multele restante, uita-te te rog pe blogul prietenului de care ziceam: http://saskiul.blogspot.com/

    Iti inteleg perfect frustrarea legata brainwash-colectable etc. Am zis sa ne sacrificam noi si sa ne uitam la porcarii, in ideea ca putem avertiza din timp asupra pericolelor :)

    Multumesc inca o data pentru sugestii.

    RăspundețiȘtergere
  12. L-am vazut si eu, cam tarziu ce-i drept. Foarte slab. Probabil l-as fi gustat mai mult daca personajul principal era altul.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.