miercuri, 20 ianuarie 2010

Activităţi Paranormale

Acum cîţiva ani, fluierînd la pustiul din sălile de cinema publice pe care le păstoreau, cîteva doamne îmi repetau cu voce de casandră că s-a isprăvit cu cinematografele. Televiziunea, internetul, piraţii, sistemele home-cinema, lipsa banilor, toate au omorît a şaptea artă, care săraca îşi trăieşte agonia pe pînza marelui-ecran.

Tare mult mi-aş dori să le regăsesc pe acele doamne. Să le rog să meargă la CinemaCity să îmi ia două bilete la Avatar sau Sherlock Holmes. Ar risca să fie călcate în picioare de acelaşi public, care pînă acum doi ani, nu se dădea scos din casă. Pentru că, iată, cinema-ul încă mişcă. Ba aş spune că e foarte vioi.

Mulţimile de spectatori contrazic şi altă profeţie catastrofică. Aia cu recesiunea. Care întîrzie, la fel ca blockbuster-ele care vin tot pe axa vest-est. Sau o fi mall-ul înconjurat de un scut invizibil de protecţie anti-criză? Pentru că, iată, în 2009 s-au înregistrat încasări record pentru România: 4,6 milioane bilete, adică vreo 80 de milioane lei (aproximatix 20 de milioane de euro!!!). Niciunde în lume nu s-a înregistrat o creştere a audienţei de 43% într-un singur an. Sunt tare curios cum mi-ar explica doamnele de la RADEF această situaţie paranormală. Atacuri energetice? Flacăra Violet?

Vestea proastă e legată de conţinutul acestui cinema cu priză la public. De cele mai multe ori, mulţimile se îmbulzesc la tîmpenii. Precum astea două despre care am scris şi în 24 FUN (am hotărît să public în avans articolul ce apare în revistă, în speranţa că voi convinge măcar unu-doi să salveze bani pentru ceva mai bun).



Întrebare din Sopranos: de ce ne plac filmele de groază?
Raspuns: pentru a experimenta fiorii fricii, fără consecinţe.

Zilele astea s-au nimerit simultan pe ecrane două horror-uri. Îngrozitoare (rating: dublă eroare). Cazul 39 nu merită mai mult de 39 de cuvinte. Victima, Renee Zellweger, şuşoteşte blajin tot filmul, pînă ţi se face greaţă de la atîta dulceaţă şi ajungi să ţii în secret cu daimonul. Teoria că infernul arată diferit, în funcţie de fricile fiecăruia, merita o soartă mai bună.

Cealaltă apariţie, Activitate Paranormală, era descrisă pompos în trailer drept „unul din cele mai înfricoşătoare filme din toate timpurile”. Toată lumea ştie că e noul Blair Witch Project. Cel puţin asta şi-au dorit realizatorii, prin acel aer de ciné-verité (stiţi, aceste casete sunt reale, familiile victimelor ni le-au pus la dispoziţie etc.) personaje necinematografice, a se înţelege plicticoase şi ambiţia de a face dintr-un low-budget un smash-hit. Pădurea din Blair...e înlocuită cu spaţiul claustrofobic al unei case cu etaj, bîntuită de un demon. Pe care nu îl zărim nicio clipă. Realizatorii filmului şi-au făcut lecţia măcar la acest capitol: ceea ce nu arăţi este mai groaznic decît ce arăţi.

În lipsa unei poveşti articulate, începi să brodezi tu pe marginea imaginilor. De exemplu, am observat că demonii au mult timp liber. Se ţin scai de cîte o persoană ani întregi. Pleacă şi vin cînd vor. Oare au mai multe job-uri simultan? Pun pariu că nu plătesc impozite. Asta nu înseamnă că Activitate Paranormală nu are momente cînd îţi dă fiori. Dar revenind la răspunsul din Sopranos, per total e un film inutil, fără consecinţe.

Deşi, băieţii vor găsi cîteva consecinţe plăcute. Fata pe care o vor invita la film le va sări de mai multe ori în braţe, în căutarea unui adăpost sigur. Dacă mă întrebaţi pe mine, cel mai bun adăpost ar fi în altă sală.

10 comentarii:

  1. Hmm.. de acord si nu prea.. adica no mie Paranormal mi-a dat niste frisoane... e ok, asa ca test al fricii..dupa cum spuneau si prin comentarii, unii au avut probleme cu somnul :)).

    Totusi, am foarte mari rezerve legate de continuarea din toamna, presimt un fiasco..Oren Peli ramane doar producator...

    RăspundețiȘtergere
  2. richie: daca vreau frisoane, e de ajuns sa ies pe balcon fara geaca :)

    Lasand gluma la o parte, nu neg anumite calitati: suspansul, tensiunea insuportabila. Dar chiar si de la un horror am pretentia sa imi ofere frisoane estetice sau macar niste minime provocari ale cortexului. Nu doar asa, de amorul thrill-ului.

    Nu inseamna ca nu inteleg de ce ti-a placut. Poate e dispozitia mea. Ce sa-i faci? Atacurile energetice din ultima perioada :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine m-a plictisit ingrozitor "Activitate Paranormala". Am ajuns,la propriu, sa ma uit pe geam in timp ce il vizionam. Scenariul e slab si thrillurile nu prea mi-au dat fiori.

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar 39 de cuvinte. S-o mai pus careva sa le numere?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ciupi: :)) eu nu ca l-am intuit pe Luci c-o facut inadins!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie mi-a placut...:)...weird and scary:)) parc'ar fi fost scary movie =))

    RăspundețiȘtergere
  7. pe mine m-a plictisit ingrozitor!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.