joi, 31 decembrie 2009

2010 fantezii

LA ANU SI LA MULTE FILME!

In vacanta asta n-am vazut nimic notabil. In afara de cele mai noi episoade din Curb Your Enthusiasm si Mad Man. Ma declar absolut incantat de aceste ultime sezoane. Atat umorul lui Larry David cat si lumea sumbra a lui Don Draper (John Hamm) s-au radicalizat. Dar asta merita un post separat. Astazi, 31 decembrie, ne concentram pe ceea ce trebuie sa vedem la anu'.

Am tot fost amenintati ca 2010 va fi un an greu. Vestea buna e ca ne putem refugia in lumea fantasy. Reformulez: in mai multe lumi. Sa incepem cu (locul I in asteptarile mele) drama magica: The Imaginarium Of Doctor Parnassus. Ultima reverenta a lui Heath Ledger si come-back-ul lui Terry Gilliam.



Doctor Parnassus este chiar Terry Gilliam. Iata cel mai transparent personaj autobiografic si, totodata, cel mai bun film al regizorului, dupa parerea sa: "There is something really magical about the film". Un prim numar de magie este finalizarea productiei, dupa moartea subita a protagonistului. Aici a dat o mana de ajutor si Johnny Depp. Si asa ajungem la Alice in Wonderland (data lansarii: 5 martie). O noua CINEbunie marca Tim Burton.

Dar 2010 nu va fi anul palarierului-nebun Depp, ci al omului de fier Downey Jr. Daca despre Iron Man 2 si Sherlock Holmes nu trebuie sa mai spun nimic, veti gasi interesanta participarea sa in comedia Due Date, in regia lui Todd Phillips (Hangover). Apropo, ni se pregateste si Hangover 2.

Sa ne intoarcem putin la fantezii. Desi, pe dincolo, Fantastic Mr. Fox a iesit pe marile ecrane in octombrie, sper sa ajunga cat de curand si dincoace. Probabil ca nu va asteptati la multe de la o adaptare stop-motion dupa o carte de povesti scrisa de Roald Dahl. Dar cand la carma e Wes Anderson (The Royal Tenenbaums si The Darjeeling Limited), hmm... E greu sa gasesti vreun alt regizor care sa treaca cu asa usurinta de la actiune reala la animatie. Si sa-si ia intregul sau univers cu el.




Un alt maestru al viselor este Michel Gondry (La science de reves) care aduce The Green Hornet. Daca tot suntem pe green, trebuie amintit Paul Greengrass (seria Bourne si United 93) cu Green Zone, care ne catapulteaza iar, fara centura de siguranta, intr-o regiune sfasiata de conflict. De data asta in Bagdad.



In rolul agentului CIA: Matt Damon. Care are un an foarte plin: comedia neagra The Informant (Steven Soderbergh) si apoi Invictus - filmul lui Eastwood despre Nelson Mandela.

Seriosi cum ii stim, fratii Coen vin cu A serious man. Neserios cum il stim, Robert Rodriguez dezvolta unul din falsele trailere pentru Grindhouse intr-un lungmetraj -cum altfel- dement: Machete. Din zona popcorn-movie trebuie sa notam Tron: Legacy, care se foloseste de noile tehnologii de filmare dezvoltate de Cameron si il readuce in prim-plan pe Jeff Bridges.

Revolutia 3D a inceput: Toy Story 2 (ianuarie) si 3 (iulie), apoi in octombrie How to train your dragon (vikingi si, fireste, bestii scuipatoare de flacari), Guardians of Ga'hoole (Zack Snyder) si -soc!- Pirahna 3D. Pe repede inainte mai amintim de Spidey 4 si patru filme bazate pe jocuri video (Dead Space, Gears of War, Metal Gear Solid si, bineinteles, Prince Of Persia) care arata, si prin nume, cam in ce ape tulburi se scalda uzina de vise.

Pentru ca ne apropiem -nu-i asa?- de sfarsitul lumii, trebuie sa tineti cont neaparat de The Road cu Viggo Mortenssen, fidel cartii lui Cormac MacCarthy (acelasi care a scris No country for Old Man) despre un road-trip in doi, intr-o lume post-apocaliptica.




Apoi Legion, cu Paul Bettany in rolul unui inger exterminator. Tot la capitolul delicatese, improbabile si neasteptate, David Fincher face un lungmetraj despre tipii din spatele Facebook. The Social Network are la baza cartea Miliardarii accidentali: Fondarea Facebook - o poveste despre sex, bani, geniu si tradare. Si cred ca deja e prea multa informatie (stransa si cu ajutorul revistei Total Film).


Evenimentul cinematografic al anului ar fi fost The Hobbit, la care Guillermo Del Toro incepe filmarile in primavara, daca nu s-ar lansa abia in 2011. Asadar lovitura anului va apartine mai mult ca sigur lui Christopher Nolan. Si inca nu stim mai nimic despre Inception. Decat ca are un concept original, o distributie exceptionala si cateva scene CGI devastatoare.

Intr-adevar, 2010 va fi un an greu.

4 comentarii:

  1. parnassus e minunat, dar putin parca grabit, as fi vrut sa fie cel mai bun al lui, as fi vrut sa fie pt mine cel mai bun al anului, nu a fost, dar e totusi minunat (cred ca ar fi corect sa ii mentionezi si pe jude law si colin farrel, adica noh, au ajutat si ei acolo (spoiler: chiar mai mult decat depp daca numaram minutele pe ecran)). (ps; vezi synechdoche, new york, charlie kaufman).

    a serious man e...hm...e coen, good quality coen.

    tron nu ma incanta, sorry. alice, invictus si inception sunt si pe lista mea foate sus. ai uitat(?) the calsh of the titans?

    legion arata si el bine, dar recomand si creation cu bettany

    AN NOU FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  2. abia astept :) multumim de prezentare...asa pot face un calendar cu ele :D

    La multi ani

    RăspundețiȘtergere
  3. kolcs: multumesc mult de completari. La Parnassus n-am vrut sa-i amintesc si pe Farrel& Low din motive de fluenta a articolului si asa tare faramitat. Apoi Parnassus va merita desigur o tratare separata. Am vazut debutul regizoral al lui Kaufman - sunt fanul tuturor filmelor pe care le-a scenarizat, chiar si acela cu Jim Carrey.

    Tron nu ma incanta nici pe mine (ca multe altele din lista), dar trebuia amintit la premiere. N-am uitat de Clash...dar aici e zona lui Richie, asta daca putem sa impartim cinema-ul pe zone :)

    Astept si eu sa vad biopicul lui Darwin cu Bettany. Si ma bucur cu avem cititori ca tine, care nu numai ca sunt informati despre noutati, dar le-au si vazut :)

    Un an bun si tie!

    RăspundețiȘtergere
  4. adizzy: Ma bucur, Adriana! La Multi Ani & multe impliniri

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.