joi, 19 noiembrie 2009

Invitaţie în Underground

Nu ştiu să existe alt mod mai bun de a înţelege istoria zbuciumată a vecinilor noştri sîrbi, decît Underground (1995). Şi istoria mea cu filmul e zbuciumată. Îl tot dădeau la televizor la ore mici şi de fiecare dată mă adormea, la un moment dat. Cred că l-am văzut de trei ori şi mereu pe bucăţi. Vineri, adică mîine, de la ora 19, am şansa să-l văd de la un cap la altul. Proiecţia şi discuţiile de după au loc în Biblioteca Politehnicii, Clădirea ASPC (etaj II, sala 204). Mai jos, prezentarea pe care mi-a trimis-o Alexandra Petruse, iniţiatoarea acestei serii de seri cinefile:

Prietenia celor doi protagonişti, Marko Dren şi Petar Popara, evoluează pe parcursul a 50 de ani, în paralel cu istoria Iugoslaviei. Tema filmului este existenţa în opoziţie cu restul lumii. Locuitorii Belgradului, care se refugiază în underground, în timpul celui de-al doilea război mondial, simbolizează viaţa întregii ţări, care a ales calea izolării şi s-a afundat în mistificările inventatea pentru a-şi justifica modul de viaţă. Subiectul, alegoric în sine, e impregnat cu simboluri. Insula pe care plutesc la sfîrşit protagoniştii are conturul Bosniei, iar marea împăcare şi nunta, este probabil un scenariu pe care Kusturica şi l-ar fi dorit pentru ţara lui.

7 comentarii:

  1. Un alt mod de a intelege "istoria zbuciumata a vecinilor nostri" prin ... "marele ecran" (;) este si admirabilul film al lui S. Dragoievici, LEPA SELO LEPO GORE / PRETTY VILLAGE, PRETTY FLAME (1995)...

    RăspundețiȘtergere
  2. @the unholy two: ASPC-ul e in spate la Facultatea de Constructii si Arhitectura, i se mai zice si centrul de Calcul. Ia-te de manuta cu un polist daca nu te descurci, ca toti stiu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot incerc sa-mi rezerv timp pentru Lepa Selo Lepo Gore... cred ca weekendul asta reusesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Richie, abia astept sa povestim despre filmul lui Dragoevici...dupa ce-l vezi :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.