sâmbătă, 24 octombrie 2009

Surrogates (2009)

Surrogates die harder than humans


rating: Brainwash


Cu Surrogates, un thriller SF cu iz de poveste cu detectivi setata in viitor, Bruce Willis izbuteste pentru a doua oara sa salveze pe TOATA LUMEA de pe Pamant de la Armageddon incoace, adica vreo 6 miliarde de oameni. Iar asta e ceva ce merita vazut. Ultimul film a lui Jonathan Mostow (notabil pentru esecul T3-ului) ecranizeaza un comic book din 2005 si propune un viitor ingrijorator pentru omenirea noastra deja fascinata de retelele sociale si shopingul online si second life. Odata cu avansul tehnologiei robotice si realizarea primului uman sintetic capabil de control de la distanta - un trup surogat cu alte cuvinte - lumea e fascinata de posibilitatile nelimitate de a experimenta orice si oricum in deplina siguranta, astfel ca soarta omenirii care oricum inclina deja spre sedentarism si alienare e pecetluita. Avem o corporatie uriasa, VSI, care produce surogate pe banda rulanta si la pret accesibil oricui astfel ca tot omu' are cate un chip cioplit pe seama lui pe care il rezideaza zi si noapte, la servici sau la distractie. Completely Safe. Ei bine, nu prea, pentru ca in realitatea trupurile noastre decrepite abia se tarasc prin case si n-au mai vazut lumina soarelui de ani de zile.



In aceasta realitate eroul modern Bruce Willis e un detectiv/agent FBI. El are rolul de a investiga o crima(!), adica un atac asupra unui surogat care a produs efecte mortale si asupra operatorului sau, nimeni altul decat fiul fostului director de la VSI, inventatorul surogatilor cu alte cuvinte. Investigatia devine un paienjenis ce-i amesteca atat pe corporatii VSI, pe oficialii Armatei si pe asa-numitii Dreads, o minoritate de oameni ce manifesta impotriva vietii artificiale si care s-au retras intr-o zona autonoma ca o rezervatie. Nimic nu e insa ce pare la prima vedere din moment ce se constata ca Synth-urile (organismele artificiale) pot fi controlate si de alti operatori decat cei pentru care au fost construite. E clar ca se pune la cale o inscenare si ca itele converg spre un mastermind. Surpriza din final va e rezervata vizionarii, desi nu chiar din cale-afara de originala.


Judecand la rece Surrogates e la fel de binevenit in randul filmelor futuriste de gen, adaugandu-se frumos pe raft langa Artificial Intelligence si Minority Report ale lui Spielberg si I, Robot al lui Alex Proyas de la care fura cate ceva. Performanta lui Bruce nu e rea deloc, reusind sa-si diferentieze foarte bine rolul de synth inexpresiv fata de cel de persoana reala cu emotiile "pe fata". El singurul care "transpira" umanitate, dar si singurul care cauta sa se rupa de sistemul artificial, un fel de Neo. Vrea sa simta si sa guste cu propriile simturi, fara intermediari, iar faptul ca e singurul "desteptat" mi se pare fortat. Ar trebui sa ni se dea ceva mai mult credit. Cel mai interesant mi s-a parut momentul de inceput, realizat in maniera documentaristica de reportaj, in care se prezentau progresele tehnologice in domeniul roboticii simultan cu diferite interviuri cu oameni de stiinta. Clever. In fine, Surrogates e un film bunicel, n-are scapari mari, dar nici nu aduce vreo noutate nici ca gen nici ca prezentare. Adica, stim cu totii ca prea multa tehnologie o sa ne omoare odata si-odata, la fel cum stim ca in 2012 o sa crape lumea-n doua dupa maiasi. Noi sa fim sanatosi ca Apocalipsa e batuta-n cuie.
Trailer.

Later Edit: o mai fina analiza a vietii ca joc video face Lucian aici.

2 comentarii:

  1. in seara cand am citit postul asta, tocmai ma intorsesem de la cinema... si ghici ce vazusem: "Surrogates". :))
    ideea e ca sunt, in mare parte, de acord cu ce-ai scris tu, desi mie mi s-a parut mai slab filmul din cauza ca finalul a fost previzibil rau!
    in fine, good job. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Well, ma bucur ca suntem de acord. :) Pacat ca nu e de colectionat, ca ideea era destul de misto.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.