vineri, 5 iunie 2009

FilmFight: Halloween vs. Friday 13th


Aseara am urmarit ultimele doua "episoade" din cele mai longevive serii de slasher-movies, Halloween (9 filme) si Friday the 13th (12 filme) si am conchis ca nu am nevoie sa le vad pe toate intrucat reiau aceeasi poveste de fiecare data dar cu alti actori. Asa ca pentru cultura mea de cinefil e suficient sa vad unul din ele. Bineinteles ca vazusem clasicele, primul Halloween din '78 - un film cu adevarat bun - si primul Friday 13th (1980) - un clasic plicticos, dar eram curios cum arata noile instalari ale francizelor. Ca sa spun mai pe sleau, amandoua seriile se centreaza pe un killer mascat ce ucide tineri inocenti si fara griji in moduri cat mai creative, dar in vreme ce Halloween mai are cat de cat o poveste si un scenariu, Friday the 13th it's plain murderdeathkill.


Halloween (2007) e un remake cu un picut de originalitate realizat de Rob Zombie care, ascultand sfatul lui John Carpenter -"fa filmul sa fie al tau"- a insistat mai mult asupra personajului Michael Myers si a copilariei sale, cautand/dezvaluind motivatiile acestuia pentru crimele facute. Deci un mic character study in care se insista asupra familiei - tata golan betiv, mama striperita, sora o parasuta - asupra problemelor de la scoala, ca si asupra placerii sadice de a chinui animale, pe scurt semnele care anuntau un viitor psihopat. Cel care ii recunoaste periculozitatea e Dr. Loomis, jucat aici de Malcolm Mc Dowell (o prezenta binevenita) dar care nu actioneaza la timp pentru a impiedica macelul familial realizat de pustiul de 10 ani. Filmul e astfel structura incat acopera doua perioade din viata lui Mikey, separate de 17 ani in sanatoriu. Cand doctorul renunta la orice metoda de comunicare, un Michael de 2 metri evadeaza din spital lasand mormane de cadavre in urma lui. Se intoarce in orasul natal, recupereaza masca si cutitul din copilarie si se pune pe treaba.


Friday the 13th (2009) se anunta ceva nou si deosebit dar m-a surpins cu aceeasi lipsa de originalitate si suspans. Dupa cum spune unul din personaje: "Let's just all be un big happy cliche!" Si asta a si fost. Prima trupa de pustani venisera la Crystal Lake cu cortul cautand o plantatie de "iarba". Au gasit-o si-au murit in aceeasi noapte, unii facand sex, evident. A doua trupa de victime vine cu jeepanu la o casa de vacanta langa lac. Nu le pasa de avertismente etc. Cuplul care cere solitudine moare primul. Asiaticul si negrul mor si ei pe la inceput, no surprise. Albul enervant si arogant, proprietar de casa lu' taticu, rezista pana aproape de final, ceea ce e absolut enervant. Femeile lupta mai aprig ca barbatii, scapand uneori la milimetru de macheta lui Jason, care poate fi injunghiat, impuscat, tocat sau inecat, de fiecare data se intoarce. Un film previzibil, inutil, mai "aratos" decat clasicul din '80 a carui singura valoare e aceea a vechimii, dar mai slab decat ruda sa la fel de sangeroasa, Halloween.

Consideratii pentru care Jason Voorhees si Michael Myers ar putea fi unul si acelasi:
- mamele lor au murit cand erau copii
- isi ascund uratenia indaratul unei masti
- par complet muti
- au aceeasi statura uriasa, apar de unde nu te astepti si refuza sa moara
- arma lor predilecta e un cutit de dimensiuni uriase.
- nu suporta tinerii cu activitati promiscue.

7 comentarii:

  1. Când eram eu mai mică, aşa prin liceu, parcă, era o revistă care cred că se chema Pro Cinema. Şi pe lângă prezentări de filme şi articole cu şi despre diverşi actori şi regizori, mai făceau câteodată şi un fel de "reţete" de filme. La un moment dat, făcuseră o treabă de genul pe filmul horror (cred că tocmai apăruse remake-ul Psycho). Nu mai ţin minte tot articolul, dar era o chestie de genul că ăia care fac sex într-un film de groază mor primii. :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca tot vine vorba de domeniu' asta horror, eu tre' sa recunosc ca la vremea lui, pe mine ma incantase Jason X. Pe de alta arte, nici in ziua de azi n-am reusit sa ma uit la Masacrul de pe Elm Street. Da, ala vechi cu Freddy Krueger... Cu toate astea, my all time favourite este o combinatie intre cele 2, as zice eu cel putin interesanta, ca imbinare a povestilor : Freddy vs. Jason. Si cu toate ca te tine in priza suficient de mult, finalul e unu' relativ previzibil, in odeea ca in loc sa moara macar unu' din ei, ajung sa dea de inteles ca au ajuns de si-au combinat fortele. :))

    Oricum, n-o sa uit niciodata faza din Jason X cand Vorhees intra in camera de holografiere si le bate pe hippioatele alea porno proiectate una cu cealalta, folosind de data asta un sac de dormit :))

    Bottom line, am observat si eu ca se pare ca exista un pattern in horror-urile astea mai cu radacini indepartate si nu numai. In speta, numele tuturor sihopatilor au radacini germanice:
    Freddy Krueger
    Jason (X) Voorhees
    Michael Myers - care vine din reputatul nume de familie germanul Meier
    Tom Hanniger din My bloody Valentine - jucat de Jensen Ackles
    Si lista continua :))

    RăspundețiȘtergere
  3. buna observatie raka...ce au astia oare cu nemtii?ceva aluzi la hitler oare?

    app eu inca nu am curaj sa ma uit la filmele din seria Chucky...ihhhhh

    RăspundețiȘtergere
  4. @cartitoiu: promiscuosii, negrii si geek-sii. tipul cu plete si cool lupta pana la final.

    @raka: interesanta chestia cu numele germanice. probabil tre sa sune exotic si periculos pentru urechea americanului de rand. nu putea sa-l cheme pe killer Schlomo sau Itzak, isi pierdea toata credibilitatea.. Jason vs Fredy mi-a placut si mie, tre sa recunosc.

    @adizzy: Chucky e complet inofensiv la varsta asta. cand eram pustan poate mai starnea ceva...

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne cat m-a enervat finalul filmului Friday the 13th (2009)! Dupa ce ca a fost suma cliseelor horror americane [serios, filmul meu de groaza va fi filmat numai ziua :D], felul in care s-au imbratisat linistiti la sfarsit m-a scos din sarite!
    Ah si bineinteles ca unii mor in timp ce fac sex, e absolut necesara treaba asta.
    Mi-e rau!

    RăspundețiȘtergere
  6. Seria A Nightmare on Elm Street mi s-a parut foarte reusita! Desi filmele sunt foarte dure, crude, sunt atat de REALISTE ; mi s-au parut cele mai triste, pentru ca nimeni nu supravietuieste la sfarsit [din cate imi amintesc], dar sunt si cele mai bine realizate filme de gen.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca Rob Zombie ar fi inventat "Halloween" atunci cu siguranta ca ar fi avut un impact enorm chiar si asupra criticilor carcotasi.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.