joi, 25 iunie 2009

Filme de neratat

Am vazut destul de multe filme zilele astea asa ca n-am sa dedic cate un post fiecaruia din ele ci le voi grupa intr-un articol. Le-am numit filme de neratat nu pentru ca ar fi niste capodopere ci din ratiuni foarte simple: sunt foarte reusite si livreaza o tona de entertainment.


Knowing (2009). Filmul asta vine de la omul care a realizat I, Robot - anume Alex Proyas - si e tot un SF dar care vrea sa para mai mult stiintific decat fictional. Nicholas Cage, profesor de universitate, are un pusti care primeste la scoala unde invata o scrisoare de la o eleva. Scrisoarea era doar una din multele ingropate intr-o "capsula temporala" - asa cum fac copiii in America - cu 50 de ani in urma insa era singura care contine un sir de numere fara noima. Cazuta in mana tatalui pagina incepe sa aibe sens in clipa cand observa grupul 09112001 (sic!). Faimoasa data se dovedeste doar una din nenorocirile prevestite in hartia veche de 5 decenii si astfel incepe thrill-ul. Adica emotia. Cine si de ce a prevestit toate nenorocirile astea? Iar faptul ca stii ce va urma te poate ajuta sa eviti inevitabilul? Intrebari fara raspuns, teorii complicate ca determinismul sau teoria intamplarii, vizitatori tacuti care pot fi ingeri/extraterestri, efecte speciale excelente intr-un film despre apocalipsa plane and simple. Regia este brici, povestea se desfasoara lent cat sa tii pasul cu ea, filmul nu are pretentia de a face morala si nici nu se inscrie in curentul enviromentalist ci doar explica un scenariu previzibil cu consecintele lui: ce facem daca lucrurile se infierbanta? Btw, in caz ca va ganditi la posibilitatea de a deveni realitate cititi acest articol dupa vizionare pentru linistea voastra sufleteasca.



Angels and Demons (2009). O noua ecranizare dupa un roman de Dan Brown - pe care inca refuz sa-l citesc, desi filmele ma multumesc oarecum - in care Tom Hanks isi reia rolul de profesor de simbologie chemat sa investigheze crimele din interiorul Vaticanului. Istorie si religie impletite fictiv cu tot felul de mistere si puzzle-uri ce trebuie descifrate in timp record pentru a evita distrugerea "sfantului scaun". Ron Howard face un film mai bun decat Codul Da Vinci, il introduce in schema si pe Ewan McGregor, ne ofera un inside look in ce priveste succesiunea in randul Papilor catolici si un tur complet prin obiectivele turistice ale Vaticanului (chiar daca doar vitual pentru ca nu i s-a permis prea mult sa filmeze acolo). Facem o vizita si in laboratorul CERN ca sa fim martorii obtinerii anti-materiei si dam nas in nas cu aceeasi Illuminati care nu vor sa dispara nicicum de pe scena istoriei si tot revin din subterane si osuare cu multele lor agende ascunse. Filmul merita vazut si primit ca un mystery thriller reusit, cu efecte speciale decente si un joc foarte bun al scotianului McGregor si suedezului Stellan Skarsgard.


Two Lovers (2008). Schimbam registrul catre un film de dragoste cu un titlu ambiguu. Doi iubiti, doua iubite, un cuplu, poate fi orice sau cate un pic din toate. Daca va zic ca e cu Joaquin Phoenix si Gwyneth Paltrow ar trebui sa fie suficient pentru a-l cauta. De cand n-ati mai vazut-o pe Gwyneth intr-un film...? Phoenix e un tanar depresiv, lasat balta de logodnica din cauza de "incompatibilitate medicala in caz de procreere" cu cateva tentative de suicid si care sta cu parintii. Dupa ce acestia ii organizeaza o intalnire cu fata unui partener de afaceri saracu baiat de 30 si ceva de ani mai da ochii si cu o superba vecina de bloc. Si intrucat sufletul sau era cam fragil ii pica cu tronc amandoua. Urmeaza o serie de relatii complicate in care fiecare iubeste si este iubit de catre cineva, salveaza sau este salvat de altcineva. Frumusetea filmului consta in faptul ca vorbeste despre sentimente fara a ne preda lectii despre ce sa facem. Privim si judecam singuri daca ce vedem ni se aplica noua sau cunoscutilor, daca e normal intr-un fel sau altul. Are personaje credibile si bine conturate intre care se stabilesc relatii profund umane. In mod absolut merita vazut.



Transformers 2 (2009). Deci Michael Bay revine cu un film nou, mai mare, mai zgomotos, mai amuzant pana la rangul de parodie si mai confuz decat primul Transformers. Adica face ce stie mai bine. Bani pe seama apetitului maselor pentru distractie. Am vazut filmul la avanpremiera si am oscilat de multe ori intre "wow" si "wtf"! Ok, povestea nici nu conteaza, scenariul e prea confuz pentru a-l putea urmari. E doar forma fara continut, sau continutul e insasi forma lui, nush cum sa va zic. Totul se invarte in jurul ideii ca tranformerii au vizitat Pamantul si in trecut! Dap, la fel ca alte civilizatii extraterestre despre care stim cu totii ca ne-au procreat, cultivat, vizitat, exploatat etc. Dovezile sunt evidente pe piramide si sculptate in hieroglife. Avem astfel tone de "fierotanii" care se transforma in cele mai felurite lucruri de la obiecte casnice la o colectie de masini unelte - probabil "contructicons" - care se unesc intr-o chestie uriasa care devasteaza Marea Piramida. Uber Cool. Avem trupul lui Megan Fox (nu-l avem de fapt, ci doar ne holbam la fundul ei) care arata ca scoasa din salonul cosmetic si cand lucreaza in garajul lu' taica-su. Apoi luptele intre Autoboti si Decepticoni sfideza fizica lui Einstein sau Newton cu chestii de slow-motion, bullet-time, teleportare prin porti spatiale dar efectele sunt la rang de arta!! Totusi de la arta la ridicol e doar un pas si Michael Bay il face bagand in film zeci de glume desuchete de parca ar fi un teenage movie! Poate ca e, cine stie... In fine, avem fart jokes, geek jokes, humping leg joke, dar parerea mea e ca se face prea multa gluma pentru un film serios. In felul asta avem filmul Transformers si parodia Transformers 2. Pe care il recomand neaparat :)) E o realizare extraordinara sa faci un astfel de ghiveci si sa produci o carca de bani. Ahh, si daca va gandeati sa-l vedeti pe PC renuntati, nu veti intelege nimic din vanzoleala aia de metal de pe ecran si veti cauta in schimb povestea care pur si simplu nu exista. Have fun.

Un comentariu:

  1. ahhh, de cand vreau sa vad Two Lovers :) Angels and Demons mi-a placut foarte mult, l-am vazut de doua ori la cinema :)) nu vreau sub nicio forma sa vad Transformers 2, a fost un adevarat chin sa urmaresc prima parte :|

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.