sâmbătă, 9 mai 2009

Timishort 2009: Filmele din competitie

Zece ore de stat intr-un cinematograf. Zece ore de film, zece ore de intuneric, zece ore incremenit intr-un fotoliu incomod dintr-un cinematograf fost-comunist. Asta e zeciuiala pe care o dau eu realizatorilor de filme, fie ele si de scurt-metraj, in contul pasiunii mele pentru marele ecran. In cadrul Timishort-ului am avut parte ieri, intr-o singura zi, de intregul program competitional, asa cum l-au structurat organizatorii - in 4 sectiuni - doua urmarite in reluare apoi doua in premiera, cu sala Timis aproape plina, episoade intrerupte de o scurta escapada la Studio pentru un taste asupra ce inseamna festivalul Next.

Sectiunea 1:

Nunta lui Oli (Tudor Giurgiu) - un scurt metraj foarte interesant bazat pe o poveste reala, in fapt, o nunta putin atipica: desi actiunea filmului se desfasura in Romania, nunta avea loc in State. Mirele, Oli, se insura cu o fata americanca, in scopul obtinerii actelor care le-ar usura un pic sederea iar tatal sau - socru mare - participa la nunta prin intermediul webcam-ului instalat de prietenii lui Oli, si ei invitati la un pahar in cinstea tinerilor insuratei. Mirific. Pe alocuri amuzant, filmul lasa un gust amar cand te pui in locul tatalui, exclus printr-un joc al sortii de la cel mai important moment al vietii fiului sau si care spera doar sa faca o nunta adevarata la intoarcerea acestuia in tara.

Between Dogs and Wolves (Jean Gabriel Periot) - un scurt francez ce are ca subiect un tanar care oscileaza intre doua existente: noaptea livreaza pizza iar ziua se prezinta la diverse interviuri in scopul angajarii. Planurile sunt prezentate alternativ si vor sa sugereze transformarea din catelus in lup adevarat capabil sa munceasca intr-o corporatie. Sacrificiul facut in final e sugestiv.

The Sea (Jons Jonsson) e o coproductie germano-suedeza despre doi batrani decrepiti dintr-un sat pe malul marii care participa la o festivitate in cinstea celui mai faimos localnic, un fost inotator profesionist ce ajunsese o data pe locul 4 intr-un concurs. Plictisitor de-a dreptul.

February 29th (Stefano Pari) - un short italian despre singuratate si nefericire avand ca subiect un muncitor intr-o fabrica care nu are prieteni, familie, nimic si care-si petrece serile cantandu-si tristetea la chitara. Destul de bun.

Sectiunea 2

Palmele (George Chiper) - un alt short romanesc, sincer si apasator, misto realizat si care consta intr-o marturisire/monolog a unei batrane ce poarta o imensa greutate in suflet: vinovatia de a-si fi ucis intr-un accident auto barbatul si fiica de 17 ani. Titlul se refera la palmele care poarta in ele linia destinului. E filmul pe care l-as vrea castigator pentru ca mi s-a parut cel mai autentic, si ca subiect, si ca realizare.

Love Lost (Leonard Lai Yok Wai) - un short din Singapore lung de jumatate de ora despre imposibilitatea de a trece peste o despartire dureroasa. Tipul se intoarce in locurile de care il leaga amintiri si revede momentele frumoase traite alaturi de iubita. Filmul chiar reuseste sa transmita starea aceea de sfarseala in care se afla personajul. Finalul e oarecum emotionant si original.

12 Notes Down (Andreas Koefoed) - un short din Danemarca despre un pusti care canta in corul capelei regale din Copenhaga si care brusc simte ca vocea nu mai face fata notelor inalte. In aceasta situatie tanarul se confrunta cu posibilitatea de a renunta la identitatea sa ceea ce nu e usor. Subiectul nu mi s-a parut chiar interesant iar short-ul e mai mult un documentar.

Lies (Jonas Odell) - din Sudia un triplex animat de trei povesti despre minciuni. Prima are ca subiect un talhar pe nume Contabilul, a doua un copil ce fura niste bani de la mama sa cumparand jucarii colegilor iar ultima, o tanara tiganca care isi ascunde originea fapt ce-i provoaca multa nefericire in viata.

Sectiunea 3

Inainte si dupa 22.12.1989 (Andrei Cohn) - in ciuda titlului, nu e un short despre Revolutie ci arata doua momente distincte din viata unei familii in epoca comunista si cea post-comunista. Idea e ca, in fapt, nu prea s-a schimbat nimic in structurile conducerii, aceeasi oameni vechi si-au pastrat postul si dupa schimbarea de regim. Ideea mi s-a parut ok, dar m-a cam enervat imaginea tremurata si intunecata si sunetul cam strident. Actorii insa mi-au placut mult, Mimi Branescu si Clara Voda asa cum ma asteptam, iar securistul Sorin Cocis a fost memorabil.

Zohar (Yasmine Novak) - un short din Israel cu tema feminista despre o mama si doua fiice, fiecare infruntandu-si propriile greutati in a-si asuma conditia. Fiica cea mare, Zohar, duce o lupta, atat cu ea in cautarea identitatii cat si cu cei din jur pentru afirmarea acestei identitati.

Six Forty-five (Mustafa Baris Corak) - un short turc cu o idee misto: un cuplu in care sotii lucreaza pe ture inverse intalnindu-se doar dimineata si seara la masa. In rest viata lor e searbada, fiecare simtind lipsa celuilalt. Mult prea lung, putea fi realizat si in 3 minute cu un montaj mai alert, astfel nu ar fi plictisit.

Coagulare (Mihai Grecu) - un short experimental cu o estetica vizuala foarte buna dar care nu raspundea la nici o intrebare. Mi-a placut insa atmosfera pe care o crea.

Sectiunea 4

Cealalta fiica (Stefan Munteanu) - scurt metraj alb-negru care se suprapune pe ideea de fiu risipitor. Fiica plecata in Spania se intoarce alaturi de cea ramasa in tara pentru a ajuta la inmormantarea tatalui lor. Din discutiile lor se contureaza portretul familiei si implicit al lor. Mi-a placut atmosfera creata de cadrele alb-negre trase intr-o pivnita obscura.

Goleshovo (Ilian Metev) - short bulgar tip documentar despre un sat de munte aproape parasit, cu doar 59 de locuitori ramasi, toti imbatraniti de vreme. Exemplu clar de sat ce tinde sa devina fantoma, intrucat pana la finalul filmului mai ramasesera 58 de locuitori.

Haze (Anthony Chen) - inca un short din Singapore, tot despre iubire, de data asta despre prima experienta sexuala a doi pusti care din plictiseala, intr-o zi caniculara cand peste oras se lasase o ceata cauzata de incendiile forestiere, ajung sa-si exploreze sexualitatea. Mi s-a parut un pic superficial, dar per total destul de bun. Sesiunea de Q & A de dupa a fost explicativa.

A Way Out (Elad Pankovski) - fiind ultimul din competitie nu prea am fost atent la el si nici el n-a reusit sa-mi provoace curiozitatea asa ca n-am nimic de comentat.

Astea sunt cele 16 filme scurte care vor trebui sa convinga juriul pentru a castiga trofeul. Cea mai buna impresie asupra mea au facut-o: Palmele, Nunta lui Oli, Goleshovo si Lost Love. Sper ca unul din acestea sa si castige :). Duminica seara se pot reviziona filmele castigatoare.

3 comentarii:

  1. In afara de "Palmele", din cele pe care le doreai castigatoare, fiecare a luat un premiu la diverse categorii

    RăspundețiȘtergere
  2. si the sea care tie ti s-a parut "plictisitor de-a dreptul" a castigat marele premiu (din cate am inteles, in unanimitatea juriului, compus din niste personalitati din domeniu)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.