joi, 9 aprilie 2009

The Spirit (2008)

rating: Brainwash

Salutare dragilor, n-am disparut din peisaj, doar ca avut de vizionat destul de multe filme si cum nici unul nu s-a remarcat in mod deosebit am decis sa mai astept pana sa postez ceva. Totusi nu puteam ramane prea mult timp departe de Marele Ecran pentru ca altfel ati zice ca stam degeaba si nu e adevarat. Nu, noi vizionam mult ca sa nu fiti voi nevoiti s-o faceti [cineva se simte prea important aici]. Filmul care din punctul meu de vedere merita un loc aici e The Spirit, un action in regia lui Frank Miller care se inspira tot din comics-uri cu super eroi. De data asta i-a venit randul lui Will Eisner si Spiritului sau. De ce va zic de el? Pentru ca are sansa de a trece pe sub radarul multora si nu merita, mai ales daca sunteti fani Sin City... Ei bine, The Spirit nu e tot atat de bun ca intreg, insa la nivel stilistic e o placere sa-l urmaresti. Fiecare cadru e ca un poster, scenele au finetea aia de comic-book de-ti vine sa dai pauza si sa studiezi fiecare centimetru din imagine, totul e facut cu stil, stilul lui Miller binecunoscut din blockbusterele Sin City si 300, ca doar foloseste aceeasi tehnologie.



The Spirit (Gabriel Macht) e un detectiv care investigheaza alaturi de politie infractiunile mai ciudate din Central City, ocazional mai caftind cate un raufacator. Special la el e insa faptul ca nu prea moare si orice rana primeste se vindeca foarte repede. In plus sufera de amnezie, sort of, si nu-si aminteste decat ca el e Spiritul Orasului si rostul lui e sa lupte cu infractionalitatea. Chestie care o face de fiecare data in stil mare provocand maxim de pagube si lasandu-i pe politai sa stranga dupa el. Nemesis-ul lui suprem e Octopus (Samuel L. Jackson), gangster si savant nebun care stie multe despre trecutul sau si cu care se infrunta de multe ori de ti-i mai mare dragul sa-i privesti cum unul il loveste in cap pe celalalt cu o buda iar asta ii raspunde cu un felinar. Octopus are cam aceleasi abilitati ca Spiritul si sunt dusmani de moarte, doar ca nici unul nu poate muri; dar ei tot incearca. Alaturi le stau doua frumuseti superbe: Scarlett Johansson, in rol de partenera a "caracatitei", si Eva Mendez, femeie fatala si colectionara de artefacte care-i face concurenta Spiritului in dezlegarea enigmei Sangelui lui Hercule!


Filmul asta e pur entertainment si nu trebuie luat prea mult in serios. Deci, va rog, fara interpretari si analize exhaustive. It's just fun. Regia nu e punctul forte, scenariul are lacune, nici nu respecta povestea originala, dar cum naiba ar putea s-o faca dupa 50 de ani, in fine, totul tine de atmosfera noir creata si de modul in care gustam umorul personajelor, fie ca par naive sau malefice ori de-a dreptul ridicole. Mie mi-au placut extrem de mult acolitii clonati ai lui Octopus, un pic cam retarzi dar cu nume smechere gen: Ethos, Logos, Pathos, Mythos, Adios, Amigos etc. Si cravata rosie a Spiritului era foarte catchy.

Pe scurt filmul asta e in mod special pentru cei care asteapta Sin City 2 cu nerabdare.
Trailer.

Un comentariu:

  1. Am vazut cu greu Sin City, pentru ca nu imi place deloc genul asta de filme. Dar a fost absolut minunat, asa ca de abia astept sa vad continuarea. Pe asta cred ca o sa il ratez :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.