marți, 17 martie 2009

Let the right horror in

rating: Colectable

Poţi să interpretezi titlul acestui film suedez (Lat then ratte komma in, 2008) ca pe o atenţionare: ai grijă pe cine inviţi în viaţa ta! Sau în casa ta - se ştie că vampirii nu intră neinvitaţi. Eu am luat titlul ca pe un îndemn sincer: invită în casa ta un horror sănătos! De ani de zile aşteptam să gust şi altceva decât reţeta toxică de fast-food. De obicei se ia o gaşcă de tineri proaspeţi, se pun pe sex şi distracţie timp de 20 de minute, apoi se taie bucăţi pe rând până mai rămâne unu. După care se toarnă sequel-ul.

Să compari Twilight (sau alte filme ridicole despre vampiri) cu Let the right one in, e ca şi cum ai compara un cheeseburger cu un ratatouille à la carte. Vampiriţa Eli ( fantastica Lina Leandersson) este privită cu înţelegere, să nu zic compasiune. Ca o specie rară, nu ca un monstru. Când e înfometată, bestia dinăuntrul ei mârâie şi chiorţăie până îţi doreşti să-i doneze careva un litru de sânge.

Această abordare nouă, lipsită de clişeele genului, pleacă de la cartea omonimă a lui John Ajvide Lindquist care, după un succes formidabil, a scris şi scenariul filmului. “Am vrut să abordez subiectul absolut serios şi să resping orice noţiune romantică despre vampiri, sau ce ştim deja despre ei. M-am concentrat doar asupra acestei întrebări: dacă un copil ar fi blocat pentru totdeauna într-o vârstă de 12 ani şi ar trebui să omoare oameni şi să le bea sângele ca să trăiască, cum ar arăta cu adevărat existenţa acestui copil? Şi când am scris cartea am realizat că ar fi o existenţă absolut oribilă. Mizerabilă şi singuratică.” ( spune scriitorul într-un interviu luat de aintitcool.com)

Filmul se concentrează pe prietenia dintre doi copii de 12 ani, pe fundalul întunecat al unei suburbii industriale din anii ‘80. Oskar, puiul de om, e terorizat de câţiva colegi de şcoală. Tema protagonistului copil şi tema intimidării fizice între colegii de şcoală, mi-au adus aminte de romanele lui Stephen King. Am regăsit însă în filmul suedez o altă particularitate a regelui genului horror, mult mai importantă: supranaturalul este zugrăvit în mod natural, realist, nu caricaturizat. Este şi meritul regizorului Tomas Alfredson, care ştie să alterneze planurile lungi, minimale, cu explozii de ritm bine dozate. Mai ştie că ceea ce nu arăţi e mai important decât ce arăţi.

Let the right one in va deveni, dacă nu a făcut-o deja, un reper al genului horror modern. Ca de obicei, recunoaşterea vine odată cu dorinţa studiourilor americane de a face un remake, cu titlu prescurtat Let Me In. De fapt, Matt Reeves (Cloverfield) a anunţat că nu se mulţumeşte să refacă filmul lui Alfredson, ci va readapta povestea. Între timp, romancierul Lindquist se pregăteşte să-i fie ecranizată o nouă carte. Poate acesta să fie începutul unui nou val pentru filmul horror european, care trece momentan prin faza torture porn (vezi Martyrs).
Trailer.

9 comentarii:

  1. L-am vazut fix in noaptea de Craciun. Tin sa precizez ca eu nu-s fana horror, vad chestii scarboase in viata mea de zi cu zi, iar mainile smulse si capetele taite plus matele pe dinafara ma deranjeaza (asa un pic) cand le vad foarte cosmetizate... daaar, filmul asta, desi e creepy, mi-a placut. Scenele mai brutale si sangeroase nu-s asa multe si nici nu te iau foarte prin surprindere, ca sa-ti dea un mini-atac de cord, actiunea e mai degraba lenta si iti imprima o oarecare liniste, te face sa ramai putin cu gandul la scenele feerice cu zapada si la parul blond si buze foarte rosii ale lui Oscar, pe langa imaginea de boschetara anemica a lui Eli, care miroase urat atunci cand e infometata, parca, precum si contrastul sus-amintit dintre casele celor doi. Nu, nu mi-a dat senzatia de horror mai mult decat imi dadea vreo poveste de Hans Cristian Andersen cand eram mica. Filmul asta e si pentru cei mai putin slabi de inger si mai sensibilosi (asa ca mine, care n-am dormit doua zile dupa Alien 2 si m-am uitat la Saw I cu sunetul oprit).
    Pe parcusrul filmului aveam senzatia ca e previzibil. Apoi nu mai aveam. Apoi iar aveam... si tot asa. E derutant, ca pana la urma sfarsitul e oarecum neasteptat desi putin cam din topor si fara unele chestii explicate.
    Mi-a placut tema principala despre nemurirea unei fetite de 12 ani (vezi Interviu cu un vampir, si acolo fetita era nefericita sa fie inchisa mult timp intr-un trup de pre-pubera).
    Filmul nu e unul cu mesaj de "happiness is all around", e dark, trist, deprimant.
    E adaptat dupa o carte, din cate stiu, pe care n-am gasit-o niciunde, dar pe care as vrea s-o citesc pentru ca dezvolta mai mult povestea vampiritei si viata ei alaturi de omul misterios. Si dezvolta ideea de pedofile pe care n-am simtit-o prea tare in film.
    Astept noul film, dar intre timp l-as revedea pe asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Anda, multumesc frumos pentru comentariul tau foarte corect si senzitiv. Am senzatia ca il completeaza pe al meu. Cartea a fost un best-seller in Suedia si a fost tradusa in mai multe tari. Poate va ajunge si la noi odata. In film nu cred ca s-a dorit dezvoltarea senzatiei de pedofilie, ci mai degraba a unei relatii de dragoste & protectie speciale. Pentru ca asa cum ne arata finalul, Oskar devine noul partener al lui Eli, ii ia locul celui batran (care probabil fusese si el odata un tinerel prins in mrejele vampiritei).

    RăspundețiȘtergere
  3. Luci amice vad ca articolul tau i-a declansat Andei ceva amintiri de la Craciun si ca recompensa ti-a scris un comentariu cat articolul tau :)). Hai ca m-am uitat si eu aseara la film si am fost placut surprins de el. Nu e deloc horror chiar daca se inscrie in gen. E ... altfel. Merita vazut de toata lumea, si mi-a picat bine dupa incrancenarea Martirilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca v-a picat bine la amandoi. Este horror prin tematica si unele secvente, dar altfel e despre multe alte lucruri mai importante decat vampirii si foamea de hemoglobina: prietenie, comunicare, fiinte hipersensibile etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare interesant. Mi-l imprumuta cineva si mie? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu adevarat "altfel", merci de recomandare celui ce a scris review-ul. A spalat gustul de ciorba ieftina lasat de vampirii ce lucesc precum un Swarowsky in clar de luna. Recomand a se vedea HighDef macar pentru scena cu piscina de la final, deosebita.
    PS @Lucian Mircu "Pentru ca asa cum ne arata finalul, Oskar devine noul partener al lui Eli" nu mai pune pls spoilere, noroc ca treaba asta era din startul filmului previzibila. Sau daca sunt spoilere, anunta ca in imdb inaintea commentului.
    In rest, keep up the good work, Martyrs@720p e deja la 96% in utorrent :-w

    RăspundețiȘtergere
  7. D-le Soze vad ca sunteti un perfectionist :)) Martyrs la 720p nici nu cred ca-mi incape pe hard ca sa zic asa. N-am urmarit inca un film in HD dar poate ca ar trebui sa incep. Btw, astept efectul "martiriului", de regula ar trebui sa fii cel putin revoltat daca nu nervos dupa vizionare;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Keyzersoze: Ma bucur ca ti-a placut. O sa fiu mai atent cu spoilerele :). Insa dupa cum ai vazut, "m-am scapat" doar in comment-ul catre Anda, nu si in review. We'll keep up the good work! Ciao

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.