luni, 16 martie 2009

Filth and wisdom (2008)

rating: Eroare

Toata lumea stie ca Madonna vine in Romania insa cati dintre voi stiti ca anul trecut ea a scris si regizat un film. E vorba de Filth and Wisdom, primul film al fostei neveste a lui Guy Ritchie, probabil o incercare de a-i dovedi acestuia ca nu e singurul care poate face un film. I-a dovedit ce-i drept, filmul a aparut, a avut premiera la Berlinalele de anul trecut generand ceva interes, dar Madonna mai trebuie sa astepte pana va dovedi si ca poate face un film bun. E insa debutul ei si nu vreau sa critic prea mult. Ca gen filmul poate fi vazut ca o drama a strazii, cu cateva accente de comedie si multa muzica, doar il are in rolul principal pe Eugene Hutz, solistul trupei gypsy-punk Gogol Bordello. Asta e si singurul motiv pentru care am vrut sa vad filmul, imi place de Eugene, l-am vazut si in Everything is Illuminated, imi place cum vorbeste engleza si imi place muzica lui. Din pacate pentru film, toate astea nu sunt si suficiente pentru a-ti sterge gustul amar care-ti apare cand te gandesti ca se putea mai mult.


Povestea din film se invarte in jurul a trei colegi de apartament: un imigrant ucrainean (A.K.) care-si duce existenta jucand rolul de Master, pedepsindu-i pe perversi contra cost in sedinte de BDSM foarte amuzante, si in acelasi timp aspirand sa devina muzician, o balerina de care A.K. s-a amorezat si pe care o baga la striptease pentru a o ajuta sa mai castice un ban si o farmacista deprimata si certata cu familia, dependenta de pilule si care deplange soarta copiilor africani. Un veritabil threesome dar foarte cuminte. Actiunea e prezentata insa prin ochii lui A.K. (Eugene) care joaca si rolul de narator si filosof debitandu-ne ideile Madonnei despre "filth and wisdom": They are two sides of the same coin and you know whichever side is facing up eventually will lead to your salvation! Si apoi ne explica cum daca ai trait ca un sfant intr-un final vei tanji dupa mizerie iar daca ti-ai petrecut viata in canal pana la urma vei gasi si tu iluminarea (sic!) Imi pare mie ca Madonna vrea sa ne dascaleasca in maniera marilor moralisti si filosofi da nu prea cred ca are sanse. Intr-un articol chestia asta era numita fortune-cookie philosophy si tind sa fiu de acord cu termenul.Nu prea am de ce sa ma leg ca sa spun ca nu mi-a placut. In mare filmul e vizionabil dar povestea e subtire si are gauri. Mi-au trebuit trei sedinte ca sa-l termin asa ca nu-l recomand decat pentru fanii Gogol Bordello care au ocazia sa-l vada pe solist si mustata lui (pana corbului) si pe final intreaga trupa intr-un concert de club semn ca artistul a reusit in stradaniile lui. Aa...si pentru scenele de striptease..
Trailer:

3 comentarii:

  1. Richie, tu ma stii pe mine. O sa-mi placa sau nu? Ca ma tot intreb daca o sa-l vad au ba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Io cred ca o sa-ti placa tot atat cat mi-a placut mie. Adica Eugene Hutz e fun iar Gogol Bordello canta al naibii de bine. Daca n-ar fi ei ti-as spune sa sari peste.

    RăspundețiȘtergere
  3. fain film...interesant mesaj...plus daca va place gogol bordello, e tot ce vreti

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.