sâmbătă, 28 martie 2009

El Comandante: Che (2008)

rating: Colectable


Pustii rebeli purtatori de tricouri cu Che Guevara au ocazia sa afle mai multe despre revolutionarul iconic prin intermediul ultimelor filme ale lui Soderberg - Che: El Argentino si Che: Guerilla - sa descopere cine e omul din spatele celei mai faimoase si exploatate fotografii. Spun asta pentru ca cele doua filme se bazeaza pe jurnalele lui Ernesto "Che" Guevara si astfel putem lua cunostinta direct cu trairile si motivatiile acestui om. Trebuie sa atentionez insa de la inceput ca nu avem de-a face cu o tratare echidistanta, documentaristica, a vietii lui Che, ci cu ecranizarea memoriilor sale, Soderberg ferindu-se sa judece adevarul istoric cu ochiul prezentului de dupa 50 de ani, asa ca filmele vor parea un pic partinitoare, iar personajul oarecum idealist.

De ce doua filme? Pai evident ca unul nu era suficient. Initial se dorea o ecranizare a activitatii sale din Bolivia, cu luptele de guerilla si sfarsitul sau, dar cum sa prezinti o icoana revolutionara fara a evidentia nasterea si formarea sa - revolutia din Cuba. Asa ca avand "Reminiscences of the Cuban Revolutionary War" intr-o mana si "Bolivian Diary" in cealalta, Soderberg a pornit sa-si traga filmul. Ca interpret principal nu putea fi decat Benicio del Toro, omul care a facut posibil proiectul implicandu-se de la inceput pana la final, el detinand si drepturile pentru ecranizarea cartii biografice a lui John Lee Anderson, Che Guevara: A Revolutionary Life.
Dyptic-ul lui Soderberg se inscrie inclusiv in teza marxista de progres prin conflict permanent, cele doua filme fiind fundamental diferite ca tempo, stil de filmare, culoare, rezolutie (unul e 2.39:1 iar celalalt 1,85:1) fiecare tratand o alta revolutie pornita de Che insa cu rezultate diferite. (wiki)


Che Part One: El Argentino se concentreaza pe Revolutia Cubaneza, din momentul in care tanarul Guevara (del Toro) se intalneste cu tanarul Fidel Castro (Demian Bichir) in Mexico City si se aliaza in lupta impotriva regimului dictatorial instaurat de Batista. Activitatea lor subversiva din padurile columbiene e deseori intrerupta de momente de filmari alb-negru in care Guevara e intervievat la NY si apoi se adreseaza Natiunilor Unite tinand discursul sau din 1964 impotriva imperialismului american. El Argentino e filmat cinemascopic, cu ecran f. lat in stil hollywoodian big budget, in tonuri calde si optimiste, dupa cum explica insusi Soderberg, intrucat se dorea a exprima exact atmosfera din memoriile lui Guevara, scrise dupa cativa ani de la evenimente si din postura de invingator. Evident ca nu se poate povesti actiunea acelor vremuri, ea trebuie urmarita pe ecran, eventual cu o harta in fata. Cert e ca in primul film il cunosti mai mult pe Guevara argentinianul, omul, camaradul, doctorul, partea sa mai umana. Asa am aflat si ca era bolnav de astm. In discursurile sale descoperi idealurile revolutionare, credinta lui nestramutata in puterea poporului, in necesitatea luptei armate si inutilitatea opozitiei pasnice. Cu toate astea, in teren, Che este nimic mai mult decat un servant care il sprijina pe Fidel sa-si implineasca destinul, mult mai abil politic, cel caruia i se datoreaza succesul revolutiei cubaneze. Putem spune ca Che si-a facut ucenicia in revolutia din Cuba tranzitand de la il argentino la el comandante.


Che Part Two: Guerilla se axeaza pe lupta lui Che de a importa revolutia in Bolivia si e punctata asemeni jurnalului sau, pe zile - 340 pana in momentul capturarii. Dupa ce s-a deghizat si strecurat in Bolivia, el comandante se reuneste cu o parte din cubanezii care-i fusesera alaturi si incepe sa recruteze tarani bolivieni pentru a-si forma unitatea de guerilla, la fel ca in Cuba. Lucrurile merg greu insa, propaganda de stat functioneaza, Che si ai sai sunt vanati, tradati, armata boliviana beneficiaza de sprijin tactic american, nimic nu pare sa-i fie in favoare. Al doilea film ni-l arata pe Che luptatorul de guerilla, tactician dar si tovaras de lupta pentru oamenii sai, iar uneori medic pentru saracii campesinos, carora le mai si plateste fiecare gram de provizii. Guerilla e filmat din umar, cu camera in miscare, in tonuri cenusii si ritm mai alert. La fel ca in primul, lipsesc close-up-urile cu figura personajului principal, alegere justificata de solidarismul si colectivismul care trebuiau sa razbata si in mod vizual nu doar din dialoguri. Uneori intr-un grup abia daca reuseai sa-l remarci pe Che, cu exceptia momentului cand vorbea. Un plus mare de tot e ca aceste filme se vorbesc in spaniola, contribuind la atmosfera de veridicitate, si ma bucur ca Soderberg a fost tare pe pozitie in ce priveste acest aspect chiar daca a pierdut finantarea pentru un timp. Cu toate ca filmele sunt despre Che, ele nu se concentreaza prea mult pe el, nu aflam nimic despre viata sa personala, accentul e pus pe evenimentele istorice din jurul acestui personaj si pe relatiile dezvoltate cu camarazii de front.

Cele doua filme sunt duse de la un capat la celalalt de Benicio del Toro, pe care tot timpul l-am considerat un actor mare, si care mi-a confirmat credinta. El se identifica aici complet cu Che Guevara devenind una cu personajul. Probabil au contat cei 7 ani cat spune ca s-a documentat. Totusi, in ciuda performantei sale, actorul nu face filmul perfect. Che are minusuri insa nu datorita realizarii tehnice ci a faptului ca desi e f. lung nu spune tot ce trebuie. Sunt lacune in poveste, ne-am fi dorit probabil o abordare mai obiectiva si asta ne dezamageste un pic. Doar un pic, pentru ca in ansamblu cuplul Che, argentinianul si luptatorul de guerilla, ofera o adevarata lectie de istorie in 4 ore.

Trailer

5 comentarii:

  1. a aparut si partea a doua, la noi? stii cumva? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi, in sensul de cinema, nici Part One nu a aparut. E programata pt 26.06. Le gasesti insa pe amandoua pe torrente.

    RăspundețiȘtergere
  3. ca voi stiti ca in Cuba sunt 2 anotimpuri?
    Cheque si vara :P

    RăspundețiȘtergere
  4. partea 1 a rulat la europa acum o luna si jumatate. cam asa. i watched it with my own eyes. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Misto, banuiesc ca in cadrul unui festival ceea ce nu e totuna cu rularea timp de o saptamana. Dar e bine ca l-ai vazut. Poate vine si partea 2 tot asa, dar n-am de unde sa stiu. Nu sunt in capitala.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.