luni, 9 martie 2009

Atenţie, film toxic!

Watchmen (2009)

verdict: OROARE
*contains spoilers!!!

La expoziţia de handmade meşteşugită de Cloud Factory, o cititoare m-a provocat să găsesc legături între cinema şi mişcarea artizanilor din oraş. Atunci nu mi-a trecut nimic prin cap. La 5 minute după apocalipsa de Watchmen mi-am amintit că handmade e ceea ce-şi face omu’ cu mîna lui (de fapt a fost alegerea castigatorului concursului nostru, drept pentru care n-am ce sa-mi reprosez; si nu-i reprosez nimic nici lui Ovi Sirb: one man’s meat is another man’s poison). Am avut o premoniţie sumbra cînd l-am văzut pe afiş pe regizorul Zach Snyder, care meşterise şi oroarea fascistoidă de 300. Tot după o nuvelă grafică, Watchmen ne plasează într-o Americă alternativă din 1985: Nixon e reales pentru a cincea oară din cauza pericolului bolşevic, strazile sunt gri si anarhice, iar lumea e in pragul razboiului nuclear, adica „la 5 minute de apocalipsa”. Cine sa salveze lumea? S-a gasit o frăţie de supereroi cam expirati. Dar sa facem prezentarile. Dr. Manhattan: un djinn albastru fluorescent care seamănă ca două picături de detergent cu Mr. Proper. Apoi Adrian, care e pe primu loc in lume la desteptaciune, se crede Alexandru Macedon si seamănă ca două picături de gel cu Mircea Badea (cel putin la freza optzecista). Jupiter, o gagică în latex care seamănă cu Paula Seling ca două aluniţe. Comediantul, care seamana ca doua picaturi de sange cu un Robert Downey Jr. mai gras. Rorschach are o masca pe care se succed modele de cerneala ale celebrului test psihologic Rorschach (ala cu forme de fluturi). Si alte personaje la fel de insipide.
Nici nu ştiu ce-a fost mai ridicol: costumele din anii ’40, replicile puerile sau tipul care tot mîrîia în spatele sălii. In cinematografele de la noi, dacă nu-ţi place un film nu există să ieşi în linişte. Trebuie să afle şi restul de fraieri care au luat bilet cît eşti tu de scandalizat. Macar sa faci show/caterinca de banii astia (apropo, 16 lei) si sa te hlizesti cu tovarasii. Eventual, la fazele incinse sa strecori un Pup-o, ba! (care mi-a adus aminte de copilarie cand mergeam cu clasa muncitoare la filmele cu Piedone).Cum să vă conving să nu va duceti la filmul asta? Bine, voi divulga cine e villain-ul din umbra care declanseaza distrugerea in masa: Adi alias Mircea Badea.

Păcat de coloana sonoră şi de imaginile de pe „planeta Marte”. Aparatorii filmului vor sublinia calitatea efectelor speciale, care intr-adevar iti iau ochii. Dar pentru ce toata aceasta desfasurare de forte? Ca sa dai viata unui BD celebru? Sigur, daca compari Watchmen cu un serial tv Batman&Robin iese bine. Nu pot sa-l compar insa cu Dark Knight, de exemplu. Daca se baga atatia bani in proiecte ca acesta, mă tem că trăim deja în lumea aceea idiotizată şi obsedată de porno descrisa in film. Un singur lucru m-a impresionat pozitiv: genericul. Toată istoria recentă a SUA e comprimată in cateva secvente-cheie, usor distorsionate/ireale. Filmul trebuia să se oprească aici. Dar mai ţine 150 minute. Unele filme sunt toxice. Watchmen mi-a dat o durere cruntă de cap, ceea ce nu vă doresc şi vouă.

Lucian Mircu

6 comentarii:

  1. so e dezamagire filmul?! hmm..si mie chiar imi placea site de prezentare...si de cum arata tip blue in blue...dar daca restu lasa de dorit...nici macar nu il voi pirata ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu te grabi :D E doar opinia lui Lucian. am fost impreuna la film si eu sunt foarte multumit de ce am vazut. Mai dureaza pana scriu pentru ca tre sa termin de citit comics-urile originale!

    RăspundețiȘtergere
  3. ai dreptate, ultimul film prezentat de tine aici chiar mi-a placut asa ca..dupa ce citesc recenzia ta oi vedea ce aleg..btw mie mi-a placut mult 300, chiar daca Luci l-a prezentat ca fiind...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum ziceam: one man's meat, another man's poison. Eu sunt fun comics si tot n-am gustat. Poate ca nu sunt asa mare fun...Cat despre 300 recunosc ca poate fi o forma de entertainment. Dar e o forma goala. La fel si Watchmen. Adica nu esti imbogatit cu nimic dupa film. Nici macar cu niste senzatii primare, viscerale, ca la un horror sanatos, de pilda. Dar sa vedem cu ce s-a imbogatit prietenul Richie dupa vizionare. Poate mi se vor deschide si mie ochii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Luci, tu ca fan de comiscs-uri ai fi mancat revista lui Alan Moore daca ii citeai finalu :)). Cum iti suna "giant cloned alien octopus teleported in the middle of NY"

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici mie nu mi-a plăcut pe cât de mult vroiam. Problema mea e însă cu comic style-ul dus prea la ireal, asta că îmi lasă foarte multe întrebări. De exemplu nu mi-a explicat cum se mişca masca lui Rorchach. Sau cum se mişca ăla aşa rapid de prindea gloanţe. Filmul, după părerea mea e un proiect ciudat în care nu s-au băgat prea mulţi ai Hollywood-ului.
    Mi s-au părut total nenecesare: organul lu Dr. Manhattan urât expus, scena de sex din bufniţă, muzica de operă pe scena de sex...
    Eu îi dau un 5.5, umil, dar e total subiectivă părerea mea, aşa că cei care au fost mulţumiţi de el nu trebuie să se supere; mai ales Ovi care a ales filmul. A fost fain la film şi faptul că nu am fost eu mulţumit, n-ar trebui să fie o problemă pentru nimeni.
    P.S. Pe imdb a ajuns nota lui la 8.2.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.