miercuri, 14 ianuarie 2009

The good, the bad, the weird (2008)

Bunul, Raul si ... Ciudatul este titlul unui film korean din 2008 regizat de Ji-woon Kim. Pentru cei nefamiliarizati cu "chinezismele" tipul a mai facut doua filme pe care le-as recomanda: A Bitersweet life si A tale of two sisters, ultimul stand la baza americanescului The Uninvited ce urmeaza sa fie lansat. Ei bine, se pare ca sursele de inspiratie curg in ambele sensuri, pentru ca ultimul film al koreanului isi are originea, evidenta de altfel, in clasicul western din 1966 The Good, The Bad and The Ugly. Ca sa n-o mai lungesc, filmu e un western in stil eastern :D. Nu radeti, si romanii au facut westernuri, bune de altfel, asa ca de ce n-ar putea si koreenii sa faca?

Povestea are ingredientele tipice: o harta, trei pistolari, un tren, un orasel in desert si un duel superb la final. Cum stau lucrurile: in provincia Manciuria, disputata intre China, Korea si Japonia se afla o comoara. Cel putin asa zice harta misterioasa de la inceputul filmului.

Un bogatan aristocrat il trimite pe banditul Chang-yi (The Bad) sa jefuiasca trenul in care se afla harta. In acelasi tren insa se gaseste si Do-won (The Good), vanator de recompense aflat pe urmele lui Chang-yi iar intre cei doi sta Tae-gu (The Weird) un talhar marunt dar istet care le-o ia inainte fara sa stie in ce se baga. Urmeaza un joc de-a soarecele si pisica ce atrage inca doua bande din stepa, rezistenta koreeana si armata japoneza.



Actiune pe muchie de cutit, urmariri cu motociclete si cai, impuscaturi, tot ceea ce face un film bun de actiune plus misterul unui thriller care ti se dezvaluie abia pe final. Si desigur muzica specifica acestor filme, fluieratul ala tipic ;). Sunt convins ca este unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut si marele merit al sau e ca se abtine de la arte martiale. Asta il diferentiaza de Shanghai Noon, westernul cu Jackie Chan. Watch the trailer if you need more...
Trailer

8 comentarii:

  1. chiar e de vazut, mai ales daca gusti westernurile. e genul de film care la un festival te incanta peste cap

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place titlul, desi urasc western-urile; si, cu riscul de a-mi atrage oprobiul tuturor, marturisesc ca "The Good, The Bad and The Ugly" m-a plictisit enorm. Scena aia (descrisa de toti cinefilii ca fiind memorabila si care a intrat in analele istoriei cinematografiei) in care cei trei stateau si se uitau unii la altii timp de 15 minute (!!!) mi s-a parut infinita, nesfarsita si muuult prea trasa de par. No, nu-mi dati in cap :))

    RăspundețiȘtergere
  3. nu-ti face probleme, nu esti singura :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetele si westernurile :)). Barbatii si telenovelele. Incompatibilitate totala, desi exista si exceptii (cunosc oameni in toata firea care se uitau la telenovele, damn).
    Asa. Pai scena aia memorabila apare si aici dar dureaza doar vreo 30 de sec, chiar mai putin ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Suna interesant. Apropo de westernuri asiatice ai vazut Sukiaki Western Django al lui Miike? Face toti banii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca nu dar am auzit de el. O sa il caut.

    RăspundețiȘtergere
  7. O singura proiectie! Exclusivitate totala! Filme cult care nu pot fi vizionate in alta parte pe ecrane!

    Prezentate de criticul de film Alin Ludu Dumbrava, in fiecare zi de luni, ora 20.00, The Light Cinema Bucuresti.

    Tarif bilete: 10 lei/pers.

    Program luna noiembrie:

    Luni 2 noiembrie:
    The Good The Bad and The Weird (Bunul, raul si ciudatul, 2008)
    Titlu original: Joheunnom nabbeunnom isanghannom
    Regia: Kim Ji-woon (A Tale of Two Sisters, A Bittersweet Life)
    Cu: Song Kang-ho, Lee Byung-hun, Jung Woo-sung

    Un “noodle-western” corean, omagiu lui Sergio Leone, prezentat si aclamat la festivalul de la Cannes 2008; cel mai bun regizor al festivalul de la Sitges.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.