marți, 27 ianuarie 2009

Everything Is Illuminated [2005]

rating: Brainwash

Am auzit de filmul asta imediat ce am terminat de citit "Extrem de tare si incredibil de aproape", un roman de Jonathan Safran Foer cara ma lasase pur si simplu fara cuvinte. Incercand sa aflu cat mai multe despre autorul sau mi-a fost dat sa descopar ca tipul mai avea o carte fenomenala, Everything is Illuminated, care, surpriza, fusese si ecranizata in 2005. In lipsa cartii, a trebuit sa ma multumesc cu filmul, care, va anunt de pe acum nu e un film oarecare. Vizionarea lui mi-a lasat starea aceea de bine dupa care tanjesc de fiecare data cand ma asez in fotoliu si pornesc sistemul de Cinema de Acasa.



O mare parte din vina o poarta Liev Schrieber, regizorul si scenaristul care a pus munca lui Safran Foer pe pelicula. Debutul sau regizoral a fost un succes, dovedind criticilor ca se descurca la fel de bine de ambele parti ale camerei de filmat. Eu am gasit in filmul asta acel tip de umor balcanic de care ma bucuram in filmele lui Kusturica, stilul acela usuratic de a trata chestiile serioase, dar cu precizarea ca Everything... e mai mult decat comedie. E un film despre dezgroparea trecutului si un road-movie in acelasi timp.

Avem un personaj, Colectionarul, de fapt J. S. Foer, jucat cu mult talent de Elijah Wood, care ... colectioneaza amintiri. Se teme ca le va uita astfel ca le inchide in pungi impreuna cu obiectul de care se leaga. Descoperind intr-o veche fotografie o persoana necunoscuta alaturi de bunicul sau, despre care se spune ca i-ar fi salvat viata acestuia, reia firul istoriei in sens invers si pleaca in Ucraina, locul natal al bunicilor sai. Intoarcerea sa prilejuieste formarea unui cuplu de personaje bizar care da savoare evenimentelor ulterioare. Pe de o parte il avem pe colectionar, un evreu de la oras, in costum, care abia scoate doua vorbe si arata ca scos din cutie, iar de cealalta parte Eugene Hutz, solistul Gogol Bordello, interpreteaza un personaj de-a dreptul pitoresc - translatorul Alex - un tigan ucrainean, care poate folosi cuvinte ca premium sau distress in cele mai ciudate moduri. Din momentul in care cei doi se intalnesc totul devine suprarealist. Foer e asteptat la gara cu fanfara apoi calatoreste cu Trabantul de-a lungul Ucrainei alaturi de un tata care se crede orb si un caine cu "probleme la mansarda". In drumul lor ajung sa descopere un vechi sat evreiesc dar si adevarul crancen al emigrarii familiei sale.

Totusi filmul nu este despre Holocaust, chiar daca aduce vorba. E despre amintiri, despre lucruri din trecut care ne dau o stare de teama dar care odata dezvelite si scoase la lumina au rolul de a linisti. Filmul are si o coloana sonora exceptionala, piese de Gogol Bordello, Leningrad, Csokolom, care contribuie din plin la starea aia de buna dispozitie pe care ti-o insufla filmul.
Trailer.

8 comentarii:

  1. Eugene Hutz, nu Lutz :)

    On-topic: Eugene e un actor bun. E foarte carismatic, accentul rusesc dă bine şi în muzică, şi în film, şi e amuzant. De abia aştept să-l văd în Filth And Wisdom.

    Filmul de faţă e foarte bun. L-am văzut acum vreo doi ani şi m-a surprins plăcut. Mi-a adus încă din primele minute aminte de Black Cat/White Cat :)

    Iar Elijah Wood e un actor ce ar mai trebui folosit. Şi nu numai ca Frodo, hehe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks mate! In graba scriiturii am substituit o litera. Noi mai vorbisem de filmu asta asa ca m-am bazat pe idea ca daca noua ne-o placut tre sa-l vada si altii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea a aparut si ea tot la Humanitas, doar ca recomand pe cat posibil sa fie citita in engleza, pentru ca se bazeaza enorm pe comicul de limbaj, care e filtrat un pic cam mult de traducere.
    Si mai recomand citirea cartii pentru ca filmul nu este decat jumate din ea. In carte pe langa roadtripul celor doi, e prezentata si povestea magic-realista a Trachibrodului pe mai multe generatii. Iar finalul este altfel. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Citisem intr-o alta cronica de film ca e bazat doar pe jumate din carte, dar oricum filmul e f bun. Cartea am avut-o de 2 ori in mana in librarie dar nu lipsa banilor a fost mai puternica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Filmul ăsta l-am văzut la Vest în Aulă în decembrie. Iniţial, am crezut că e vorba de ceva documentar legat de populaţii istorice româneşti sau, în cel mai bun caz, ceva clash între societăţi.
    Tare m-am bucurat să văd că ne-am pus un film, că am mers din obligaţie. Şi am râs cu poftă tot filmul...mai puţin la sfârşit, din motive evidente.
    P.S. Parcă era filmat pe la noi...se vede că ni-s vecini.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai nu stiu ce sa zic, tu ai vazut ce autostrazi aveau? Ca-n palma!! De fapt, e filmat in Cehia...

    RăspundețiȘtergere
  7. vazu si ochiul meu filmul, intr-un final ....dap, mi-a placut...simplu, profund, funny, trist, imaginar, real si o coloana sonara faina..hehehe..ms richie ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur ca recomandarea noastra ti-a priit...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.