sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Die Welle [2008]

rating: Colectable

Cei care ati vazut Lola, rennt sau Auf der anderen Seite stiti foarte bine ca nemtii fac niste filme al naibii de bune. Ok, acum e randul sa vedeti Die Welle, un film proaspat care merita cu prisosinta sa se vorbeasca despre el si sa fie promovat. De ce? Pentru ca e bazat pe o intamplare adevarata. Die Welle (Valul) este ecranizarea unui experiment social-scolar din '67 numit The Third Wave si care are de-a face cu manipularea maselor. Ce loc mai bun pentru a face un film decat Germania, tara care poarta anatema pentru cele mai dezastruoase efecte ale autocratiei si manipularii.
Pe scurt, intr-o scoala oarecare un profesor (istorie sau sociologie) este desemnat in cadrul Proiectului Saptamanal sa predea clasei sale Autocratia. Ce inseamna asta? Pai guvernare de catre o singura persoana care concentreaza in mainile sale intreaga putere politica. Dictatura. Evident ca toti elevii stiu despre Germania nazista si manifesta un sictir general fata de inca o discutie pe marginea istoriei vechi si ingropate. Vazandu-le reticenta si convingerea ferma ca in ziua de azi istoria nu se poate repeta pentru ca "suntem mai luminati", le propune un experiment. Ii indeamna sa-si aleaga un lider (in persoana lui) si le enunta cateva principii: Forta prin disciplina, forta prin comuniune, forta prin actiune etc. Ii aranjeaza altfel in banci, le cere sa i se adreseze cu "D-le", sa se ridice in picioare cand vorbesc, sa raspunda scurt si la obiect etc - Disciplina. Elevii o iau drept un joc interesant si-l urmeaza. A doua zi le cere sa adopte o uniforma (tricou alb), sa-si dea un nume (Die Welle) si sa-si faca un logo. Entuziasmul lor e tot mai mare, isi lasa micile animozitati deoparte si formeaza o Comunitate. A treia zi Valul trece la actiune, punandu-si amprenta peste tot oraselul natal: stickere, flyere si grafitti cu Die Welle. Vedeti, nu e nevoie decat de un lider charismatic si niste minti usor de manipulat pentru a mobiliza un grup de oameni sa faca un lucru anume. E psihologia individului care vrea sa apartina de ceva, mai ales in secolul asta XXI cu alienarea si dezumanizarea care le-a adus.

Miscarea scolara capata o viata proprie adunand si alti membri si manifestand intoleranta fata de cei din afara ei. Exista insa si cateva persoane care realizeaza trend-ul periculos spre care se indreapta acest experiment si care incearca s-o opreasca, generand astfel conflicte. Finalul e dramatic, doar e un film, insa realitatea e ca multi abia asteapta sa faca ce li se spune si sa gandeasca altii in locul lor. Tentatia de a urma doar ordinele e suficient de motivanta pentru a-ti gasi resurse nebanuite. Cand te opresti si-ti pui intrebarea daca e bine ce faci? Filmul asta m-a convins inca odata ca experienta nu te ajuta sa eviti greselile pe viitor ci doar sa le recunosti atunci cand le repeti. Iar istoria are tendinta sa se repete.

Later Edit: Die Welle a luat premiul publicului la Anonimul 2008

Trailer


2 comentarii:

  1. Ce mi-o plăăăcut!!! A fost foarte foarte fain. Atât de mult încât am scris despre el la mine... M-a manipulat până şi pe mine care eram de partea cealaltă a ecranului. N-am mai văzut un film care să-mi placă atât de mult de nu mai ştiu când. Foarte foarte foarte fain...Cred că mi-a plăcut atât de mult pentru că era cu adolescenţi şi departe nu-s de ei, deci am avut cu cine să mă identific...

    RăspundețiȘtergere
  2. nici nu se compară cu "Entre les murs". şi... "auf der anderen seite" este făcut de Akin care nu prea este neamţ.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.