vineri, 30 ianuarie 2009

Cele mai asteptate filme din 2009

Ei bine, daca tot suntem pe un blog de film, e timpul sa vedem si la ce ne vom astepta in 2009, dupa ce scapam de febra filmelor de Oscar pe care toti tragem tare sa le vedem. Cum era de asteptat, am facut o mica investigatie in randul premierelor din acest an si am selectat pe cele care m-ar interesa pe mine in mod special. Nu zic ca vor fi cele mai bune filme, chiar ma indoiesc, ci doar ca sunt cele mai asteptate, au niste bugete de speriat, iar combinatia regizor-actori imi da sperante ca nu voi fi dezamagit. Deci:

1. Watchmen. Un film cu super eroi adaptat dupa comics-urile lui Alan Moore si Dave Gibbons - The Watchmen - a carui actiune se petrece intr-un trecut alternativ in care luptatorii cu super-puteri exista in realitate si isi folosesc fortele pentru a inclina balanta intr-o parte sau alta. Se spune ca este cea mai buna nuvela grafica ever, iar ecranizarea ei a provocat un buzz imens. La carma e Zack Snyder, autorul 300-lui, deci cu experienta in punerea nuvelelor grafice pe pelicula. De remarcat ca vizionarul Terry Gillian a declarat nuvela "imposibil de filmat". Probabil avea doar nevoie de un alt fel de ochi. Cu un buget de 120 de mil $ filmul promite mult. Vedem pe 6.03.09. Trailer aici.

2. Star Trek XI. Una din cele mai lungi francize cinematografice care se reinventeaza cu fiecare nou film. Acum pe mainile lui J.J. Abrams noul Star Trek promite o intoarcere la origini. Cu o echipa de actori tineri (Chris Pine, Zachary Quinto) pe puntea faimoasei nave Enterprise - aflata in plina constructie - vom avea parte de noi aventuri in spatiul infinit. Villain-ul nu putea fi decat un romulan, cei mai teribili adversari ai Federetiei, interpretat de Eric Bana. Buget de 150 mil $ asa cum ii sta bine unui blockbuster. Debuteaza pe 7.05.09. Trailer aici.

3. Terminator 4: Salvation. Christian Bale e cel mai cababil pentru a resuscita franciza aproape ingropate de partea a 3-a (Future Begins). L-am vazut in rol de Batman si ne-a placut tare mult, acum in rol de John Connor - liderul rezistentei pamantene in razboiul masinilor speram sa faca treaba la fel de buna. Oricum prezenta feminina va fi absolut remarcabila in salile de cinema... Despre regizor nu prea am ce spune, McG facand mai mult munca de televiziune. Totusi a primit un buget de 200 mil $, deci cineva are incredere in el. Premiera 22.05.09. Trailer aici.

4. Transformer 2: Revenge of the fallen. Dupa ce primul a scos vreo 700 de mil $ incasari si ne-a lasat muti cu efectele speciale fabrica de bani de la Hollywood le-au pus 200 de mil in brate si le-au dat regizorului Michael Bay si producatorului S. Spielberg Prima Directiva: make us nr 2!
Rezultatul se va vedea pe 28.06.09. Presimt ca va fi o explozie de entertainment in cel mai pur stil hollywoodian: mult stil dar putina substanta.

5. Inglorious Bastards. In sfarsit un film serios de la care sa ramanem cu ceva mai mult decat efecte speciale. Noul Quentin Tarantino e filmul sau cu cele mai multe personaje care au efectiv replici, intre care Brad Pitt, Samuel L. Jackson (narator), Diane Kruger, Mike Myers etc. Va fi o mixtura de western cu film de razboi, un amalgam de 3 povesti impartit in 5 capitole, Tarantino style. O gasca de psihopati criminali, cativa nazisti, o prostituata, niste clovni toti aparent fara legatura dar pe care ingeniosul regizor ii va tese in asa fel incat sa ne faca pilaf! Un must see care vine pe 21.08.09.

6. Harry Potter and the Half-Blood Prince. Cartea cu numarul 6 din povestea tanarului vrajitor de la Hogwarths vine pe marele ecran si e evident ca va avea un mare succes la public. Tind sa cred ca si la critica, intrucat acelasi David Yates manuieste bagheta regizorala, iar stilul sau mi-a placut in Order of Phoenix, cea mai intunecata din cele 5 de pana acum. Sper ca pe masura ce povestea se apropie de final Harry Potter sa nu mai fie un film de adormit copiii ci un adevarat dark fantasy. In ce priveste bugetul, nu mai conteaza, doar stim ca fiecare film aduce cam un miliard de dolari incasari. Deci undeva pe la 200 de mil $ ca si filmul anterior. Se lanseaza pe 17.07.09. Trailer aici.

7. Avatar. Filmul asta inseamna revenirea lui James Cameron dupa un periplu de 12 ani prin lumea documentarelor, inceput odata cu descoperirea epavei Titanicului si succesul filmului cu acelasi nume. Acum se intoarce si propune un film SF realizat in full 3D pe care il descrie ca "a futuristic tale set on a planet 200 years hence [...] an old-fashioned jungle adventure with an environmental conscience [that] aspires to a mythic level of storytelling." Cu un buget de-a dreptul nesimtit de aproape 300 de mil $, Cameron isi da frau liber imaginatiei si promita o lume cum nu s-a mai vazut, creand un ecosistem nou cu o diversitate de specii fantastice, si bineinteles o poveste cu infanteristi marini si Sigourney Weaver (remember Aliens?). Avem de asteptat pana in decembrie '09. Ceva teaser aici.

8. The Imaginarium of Doctor Parnassus. Asta e un fantasy a la Terry Gillian si va fi ultima voastra ocazia sa-l mai vedeti pe regretatul Heath Ledger interpretand un rol (exceptand revizionarea filmelor vechi). Subiectul e delirant, avem un Dr Parnassus (Christofer Plummer), nemuritor si in varsta de 1000 de ani care calatoreste cu trupa sa de teatru oferind spectacole in care auditoriul calatoreste dincolo de realitate printr-o oglinda magica. Dupa moartea lui Heath, rolul sau a fost preluat de 3 mari actori: J. Depp, Jude Law si Colin Farell fiecare portretizand o alta transformare a personajului principal in calatoria sa printr-o lume de basm. Buget relativ decent, vreo 30 de mil $ iar premiera pe 6.06.09.

9. Public Enemies. Un film de Michael Mann (Heat, Miami Vice) ceea ce spune totul. Actorii mei preferati, Johnny Depp (gangsterul John Dillinger) si Christian Bale (FBI agent Purvis), se infrunta intr-un film de actiune setat in anii prohibitiei. Cred ca am zis suficient pentru ca sa va roadeti unghiile in asteptare. Buget = 80 de mil $ iar pana pe 1.06 nu mai e mult.

10. Angels & Demons. Continuarea Codului DaVinci, il are pe acelasi Tom Hanks incercand sa dezlege mistere legate de Vatican si Illuminati. Acelasi Ron Howard duce fraiele inca unei adaptari a unui roman de Dan Brown. Codul n-a fost rau, chiar m-a tinut in priza, sper ca nici acesta sa nu ma dezamageasca. Vedem noi dupa 15.05.09. Trailer aici.

8 comentarii:

  1. De notat James Cameron. Pe "Ingeri si Demoni" l-am citit, sunt curioasa de film. In rest, o gramada de sequel-uri, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Avatarul e singurul despre care nu prea sunt informatii...asa ca sunt f curios si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. trebuie sa recunosc ca sunt si eu curioasa de angels and demons fiindca de codul lui davinci filmul am fost foarte dezamagita, am citit cartea si apoi filmul si mi-a placut cartea..insa filmul, lipseau prea multe chestii, care mie mi se pareau importante..in fine..sper ca ingeri si demoni sa fie mai interesant..da am citit cartea

    din lista de mai sus...abia astept Harry Potter and the Half-Blood Prince ....:D da iulie e asa departe :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa fiu sincer am o retinere fata de Dan Brown, nu ma atrage deloc. S-ar putea sa dau o sansa Codului in viitor desi teoriile din el le cunosteam inca dinaintea lui, din documentarele de pe Discovery. Codul a fost distractiv, chiar ma prindea actiunea lui. Ramane de vazut cu angels, desi cred ca va fi ok si asta.
    Harry Potter 6 e un fel de guilty pleasure :)) Tre sa recunosc ca ma incanta genul fantasy mai ales daca e scris si filmat profesionist.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca tot ziceai de Transformers, ia uite ce teaser a iesit la G.I. Joe: http://www.youtube.com/watch?v=WsogJy3zxLk

    Badass.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daa, si eu vazusem ceva poze cu GI Joe si asteptam un trailer mai decent sa vad cu ce se manca. Parca e un joc PC :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai trebuie sa iasa o gramada de filme ok in 2009.
    The Road, The Last Station, Rage, The Fantastic Mr. Fox, Nine si altele de care nu-mi aduc aminte.
    Si dintre blockbustere si multasteptatul Wolverine Origins si Sherlock Holmes.

    RăspundețiȘtergere
  8. Evident ca sunt cel putin 100 de filme care merita vizionate anul asta. Eu am facut doar un top cu filmele care au parte de cea mai mare promovare la ora actuala. Chiar vorbeam cu Lucian de Sherlock Holmes in mana lui Guy Ritchie care v fi foarte interesant de vazut.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.